204 IMG_8212.JPG
Rundrejse til

Galway - porten til det vestlige Irland

Google Map...
Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland

Galway Cathedral

Kristendommen kom til Irland med de første munke i begyndelsen af 400-tallet - flere hundrede år før danskerne blev kristne. Men vi var gryende vikinger og i 700-årene hærgede vikingerne kysten omkring Irland og sejlede ind i fjordene og op ad floderne. Nogle bosatte sig på handelspladser og blandede sig med de lokale keltere - og fundamentet for byer som bl.a. Dublin og ikke mindst Galway blev grundlagt. Det er på en vidunderlig solbeskinnet sommerdag vi ankommer til Galway og kører straks frem til P-pladsen ved Galway Katedral. Denne vældige, grå kalkstenskirke blev bygget fra 1957, hvor grundstenen blev lagt på en tidligere fængselsgrund, og stod færdig i 1965. Inden da var det sognekirken St. Nicolas, længere inde i byen, der fungerede som samlingspunkt. 
Selv om katedralen er forholdsvis ny, er den klassisk udformet over et kæmpemæssigt kors opbygget med kuppel, søjler, buer, rosevinduer samt flotte, malede ruder - og er overdådigt udsmykket. Gulvet er i changerende marmor bl.a. fra Portugal med rød og hvide paneler - også i marmor. Den vældige kuppel rejser sig med en indvendig højde på 38 meter og bæres af fire søjler, hvorover de fire evangelister ses. Også den meget smukke altertavle er udført i mosaik. Når blikket vandrer rundt i kirken, beundres man også af det ualmindelige flotte træloft skabt af cedertræ fra USA's vestkyst.

Quary Street - hovedstrøget i Galway

Fra katedralen spadserer vi alle over Salmon Weir Bridge og følger den livligt strømmende Corrib-flod på en spadseresti frem til flodmundingen, hvor den løber ud i den gamle havn og videre ud i Galway Bay og Atlanterhavet. Herfra når vi frem til den livlige gågade - Quay Street. Galway har ry for at være en festlig by med flere årlige festivaler - litteraturfestival, filmfestival, østersfestival, kunst- og musikfestival etc. Her er da også flere gademusikanter på gågaden, der løber gennem det gamle middelalderlige kvarter. 
Udover forretninger, caféer, pubber og restauranter ses huse fra middelalderen. 

Fine middelalderbygninger

Et af de vigtigste middelalderhuse er Lynch's Castle, fra slutningen af 1400-tallet, der er det bedste eksempel på gotisk byggestil i Galway. Familien Lynch var i flere generationer borgmestre i byen - og da en af Lynch-familiens overhoveder uden videre rettergang hængte sin egen søn fra et af husets vinduer for mordet på en sømand, var ordet ”lynchning” opfundet. I dag har en bank til huse i den fine bygning. Også Blake Castle bygget omkring 1470 er værd at studere. Det blev fra 1586 til 1810 brugt som fængsel og har i dag en restaurant. I en sidegade til strøget finder vi St. Nicolas Church, der er den største sognekirke i Irland grundlagt af normannerne i 1320. Under de engelske protestanters hærgen mod katolikkerne under ledelse af Oliver Cromwell i midten af 1600-årene benyttede englænderne kirken som hestestald for at vise foragt over for de irske katolikker. Kirken fik heldigvis lov at stå, mens mange andre af Galways kirker blev totalt ødelagt.
Midt på strøget ses en statue med den irske forfatter Oscar Wilde født i Dublin 1865 og død i Paris 1900. Han deler bænk med den samtidige estiske forfatter Eduard Vilde (1865-1933).
For enden af gågaden kommer vi ud på Eyre Square med et lille parkanlæg og en fontæne med bronzesejl fra en galway hooker (lokal fiskebåd).
Vi aftaler et mødested ved pladsen samt et tidspunkt, hvorefter der er ”fri leg”. 

Havnemiljøet ved udløbet af River Corrib

Efter at have nydt en ”Galway Bay Seafood Chowder” - den lokale fyldige fiskesuppe - på restauration An Pucan (navnet på sejlet fra en galway hooker), spadserer vi tilbage til det gamle havneindløb ved River Corrib. Langs gaden ”The Long Walk” ligger pastelfarvede huse skulder ved skulder med udsigt til havnen. Det var i dette område, at 14 velstående engelske handelsmænd skabte en koloni i 1200-tallet, som kunne modstå de keltiske klaners angrib. Her blomstrede handlen specielt med Den Iberiske Halvø, og indflydelsen herfra kan bl.a. ses på den såkaldte Spanske Bue fra 1584, der stadig udgør en del af den gamle bymur.

På den anden side af havneindløbet ses flere af de gamle fiskerbåde og herfra er udsigten tilbage mod byen værd at gå efter. 

Irsk musik og riverdance hos Trad on the Prom

Vi er indkvarteret på Flannerys Hotel lidt uden for Galway og efter middagen kører vi tilbage til byens centrum for at overvære irsk musik og riverdance hos Trad on the Prom. Mairin Fahy Band spiller traditionel irsk folkemusik og vi hører den irske sækkepibe - Uillean Pipe - som adskiller sig fra den skotske bl.a. ved at luften pumpes i sækken ved hjælp af en pumpe under armen og ikke via munden. Højdepunktet er dog de riverdansere der optræder for os og som tæller nogle af verdens bedste med flere mesterskaber bag sig.
En fin oplevelse udover det ordinære rejseprogram allerede på anden dagen af denne rundrejse i det nordlige Irland, som fortsætter i morgen med en udflugt til Connemare - det vilde Irland.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser