507 IMG_8362.JPG
Rundrejse til

Donegal - med slot og klosterruin

Google Map...
Irland

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. og Nordirland ca. 2 mio.

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km² og Nordirland ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.240 km til Dublin

Mest besøgte attraktion: Dublin og Belfast med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Irland

Turistinformation: Nordirland

Donegal Castle

Lang tid før Donegal Castle blev opført, var vikingerne blevet fordrevet fra Irland. Det skete efter slaget ved Clontarf i 1014, hvor en keltisk hær anført af den keltiske højkonge Brian Boru - som dog blev dræbt under slaget - slog vikingerne eftertrykkeligt. Men irernes plager var ingenlunde ophørt. De lokale klaner lå i evig kamp om territorier med englænderne og normannerne om overherredømmet. Helt galt gik det, da kong Henrik den 8. i midten af 1500-årene ikke kunne få pavens godkendelse til sin skilsmisse, hvorefter han vendte katolicismen ryggen og indførte protestantismen i det forenede kongerige. Nu skulle alt, hvad der havde med den romersk katolske kirke at gøre, udryddes. Katolske kirker og klostre blev plyndret og brændt. 
Irerne forsøgte at gøre oprør mod de indtrængende, men den senere Oliver Cromwell fortsatte i midten af 1600-årene med myrderierne og plyndringerne. En af de familier som tog konsekvensen af krigene mod englænderne var den irske O'Donnell-klan, der havde haft Donegal Castle som hovedsæde. Det var Red Hugh O'Donnell (1429-1505) der byggede slottet, som stod færdig i 1474. Efter sin død blev klanlederen begravet på kirkegården ved Donegal Abbey. Da O'Donnell-klanen flygtede fra den engelske hær i 1592, satte de ild til deres slot og drog til Frankrig. Slottet blev senere genopbygget og udvidet til sit nuværende udseende med sten fra klosterruinen Donegal Abbey.
Mens nogle besøger slottets fine sale og ser på møblementet, spadserer vi langs River Eske rundt om slottet der ligger smukt, hvor floden slår en bue omkring byen.

Klosterruinen Donegal Abbey

Ruinerne af franciskanerklosteret ligger meget pittoresk i udkanten af Donegal ud til Dogegalbugten og blev grundlagt i 1474 af Red Hugh O'Donnell på opfordring af sin mor og hustru. Denne beliggenhed ved indsejlingen til den travle handelsby understreger klosterets betydning og samhørighed med slottet. Munkeklosteret blev et af de mest indflydelsesrige klostre i Irland helt til begyndelsen af 1600-årene, hvor det blev alvorligt beskadiget ved en eksplosion i 1601 under ni-års krigen med Elisabeth I. Herefter opgav man at videreføre munkeklostret og munkeordenen flygtede fra stedet. I forbindelse med genopbygningen af Donegal Castle i 1610 anvendte man sten fra klosteret, så der efterhånden næsten intet var tilbage. Alt hvad der i dag kan ses af dette engang så velhavende franciskanerkloster er fragmenter af kirken og en arkade fra klosterbygningen.
Efter at have besøgt klosterruinen spadserer vi over på den anden side af Donegal bugten, og følger en anlagt natursti gennem skoven, hvorfra vi kan få et overblik over hele klosterområdet.

Donegal Tweed

Inden vi forlader Donegal besøger vi en af forretningerne som sælger kasketter, halstørklæder, jakker og nederdele m.m. fremstillet af den berømte håndlavede Donegal Tweed. Vi får en over 100 år gammel og endnu fungerende væv demonstreret - det er mænd som væver - hvorefter der er mulighed for at købe nogle af disse kvalitetsprodukter, mens vi nyder en kop irsk kaffe.
Vi sætter derefter kursen mod Nordirland (den del af Irland, der endnu hører til det forenede britiske kongerige) og byen Derry/Londonderry - med de politiske budskaber.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser