Teenagernes Thassos, Grækenland

Fællesrejse i Grækenland?

- Min skepsis var ikke til at tage fejl af, da kæresten foreslog, at vi da kunne tilbringe en uge af sommerferien på en ny og anderledes måde.
- Ja, man bor på et lille hotel med andre danske familier, og så skiftes man til at lave mad. Jeg synes, det virker ret hyggeligt, forklarede han, mens han pegede på billederne af alle de smilende mennesker på hjemmesiden.
Vi skulle af sted sammen med hans søn på otte - til den græske ø Thassos i den nordlige del af Det Ægæiske Hav. Jeg var stadig skeptisk - ikke mindst fordi jeg havde lidt svært ved at overskue, at vi alle skulle sove i samme værelse, for hvad så med voksenlivet, der vel også er en vigtig del af sommerferien?
Nå, men det lød jo overordnet set som en rar måde at møde andre mennesker på - og ikke mindst som om det ville blive nemt for sønnike at møde nye legekammerater. Og når poden er glad, slapper farmand af - og så slapper pap-mor også af.

Et hit for teenagefamilier

Det viste sig, at omkring halvdelen af selskabet på knap 50 mennesker var teenagere. Søde, høflige, imødekommende teenagere. Det skulle vise sig at være et rigtig godt koncept for os.
- Vi kan godt lide fællesskabet, og så kan vi både være sammen som familie, samtidig med at de unge møder nogen på deres egen alder, og vi også får voksentid, forklarede flere af forældreparrene.
Og teenagerne var tilsyneladende også godt tilfredse. De fandt rimelig hurtigt sammen og tilbragte aftenerne med at gå ned til stranden og bade og hygge sig.
- Det er fedt nok at være af sted som familie, men det er også rart, at man kan være lidt sig selv og ikke skal være sammen med sine forældre hele tiden, forklarede en af de 16-årige fyre.
De fleste familier med teenagere havde da også lejet ét værelse til forældrene og et andet til teenagerne, selv om det er muligt at være optil fem mennesker på et værelse.
Og som vores guide Søren i øvrigt fortalte, så ved de lokale godt, hvor de unge hører til, så der er ikke noget med at drikke sig fra sans og samling nede i byen. Er der noget vrøvl, så bliver de unge sendt hjem på hotellet.

Børnevenlig strand

Der var heldigvis også et par børn for kærestens søn at lege med - og stranden var fuldstændig uovertruffen, børnevenlig med lavt, varmt, krystalklart vand, der gik mindst hundrede meter ud. Og jo, det var der også mange andre turister, der havde fundet ud af, så det er bestemt ikke en af den slags strande, man har for sig selv. Til gengæld er der rig mulighed for at købe kolde drikkevarer, leje liggestole og - helt uundværligt i den bagende sol - parasoller.

Aftenhygge på terrassen

Endelig blev det vores tur til at lave aftensmad sammen med en håndfuld af de andre gæster og vores kyndige mad-koordinator.
- Vi starter lige med et glas vin eller sodavand, og så fordeler vi opgaverne, sagde guiden.
Opskrifterne lå klar, og alle varer var blevet leveret tidligere på dagen, så det var sådan set bare at gå i gang.
Et par timer senere kunne vi stolte præsentere vores middag for de andre - moussaka med en lækker salat og vandmelon med kage fra bageren til dessert. 
Som mange andre aftener blev vi også denne aften hængende på tagterrassen efter maden til (lidt for) sent og hyggede med nogle af de andre, mens børnene og de unge spillede kort. 
Og jo, der blev også plads til voksentid, nemlig på altanen med udsigt over Middelhavet, når poden var puttet. 
Ville vi så gøre det igen? Ja, men nok først om nogle år, når knægten er blevet teenager og ikke gider tage på campingferie. Og så ville vi nok medbringe en af hans venner og lade dem dele et værelse.

Hvad er en fællesrejse?

På denne "fællesrejse" på den græske ø Thassos, som er på størrelse med Bornholm og ligger i den nordlige del af det Ægæiske hav. bor du på et almindeligt hotel, men skiftes til at lave morgen- og aftensmad i køkkenet, som ligger på en stor tagterrasse med panoramaudsigt over Middelhavet. I løbet af din ferie laver du typisk aftensmad én aften - og morgenmad den næste. Der er både sørget for indkøb og opskrifter. Frokost kan du selv tage fra køleskabet i køkkenet - så alle måltider på nær et enkelt eller to er sådan set inkluderet i prisen.
Spisetiderne ligger fast - morgenmad er mellem 8.15 og 9.15, aftensmad serveres kl. 19.30. Selvhjulpen frokost mellem kl. 10 og 16.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser