rejseavisen_zakynthos_blomster_og_sunbeds.jpg
Charterferie til

Sol, strand og skildpadder på Zakynthos

Google Map...

Hovedstaden i Grækenland er Athen. 

Befolkningstal: Ca. 10,8 mio.

Areal: Ca. 131.940 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.140 km til Athen

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktion: Athen med bl.a. Akropolis, men også det græske ø-hav er velbesøgt

Mere information:

Turistinformation: Grækenland

Æg i sandet

Det er især ved Kalamaki og Laganas, for der er ynglesteder for den truede Caretta-Caretta-havskildpadde. Havskildpadderne kommer som kønsmodne skildpadder tilbage til den strand, de selv er født på for godt 30 år siden.
Mellem maj og august svømmer de ind flere gange og lægger æg i reder langt nede i sandet. Når æggene udklækkes, skal ungerne selv finde vej ned til havet. Men det korte stykke kan være en farlig rejse. 
I partybyen Laganas er der mange lys om aftenen og om natten, og det er meget forstyrrende og forvirrende for de stakkels små, som risikerer at gå i den forkerte retning, fare vild, tørre ud og altså ikke overleve.                                                                          

 

Der passes på dem

På strandene er der sat små bekyttelsestårne op de steder, hvor man ved, at der er reder i sandet, og man skal se sig nøje for. 
Ophold på stranden efter solnedgang og før solopgang er ikke tilladt, og frivillige vagter holder et vågent øje med strandene.
Det er ikke usædvanligt at se en til to meter store skildpadder i vandet, når man er på sejltur, men der opfordres alvorligt til ikke at forfølge dem. 
Her fra Laganas og andre steder på øen kan man tage på udflugt i bugterne og kystens mange imponerende klippeformationer og grotter, og vandet - det er fint og klart og indbyder til at hoppe i.

Smuglerskibet

Den nok smukkeste, lille bugt ser vi fra et udsigtspunkt højt oppe på vores rundtur på Zakynthos, der er lidt af et must. Heroppefra får vi en helt uforglemmelig udsigt i alle retninger. På udsigtsbalkonen må der kun stå fire eller fem ad gangen, men det tal synes at blive overskredet konstant, men man kan sagtens se alligevel - langt hen ad kyststrækningen med de karakteristiske lodrette klipper. 
Nedenfor ligger den lille, hvide strand og bittesmå mennesker, der hopper i det klare, blågrønne vand fra små både, yachts og større udflugtsbåde. Man kan kun komme ind på selve stranden ved at svømme eller gå fra vandsiden, men i sagens natur kan man næppe kalde den uberørt. 
For stranden er kendt på grund af skibsvraget Navagio, som ligger midt i det gyldne sand. Det er et smuglerskib, som forliste i en storm i 1989 efter at være blevet jagtet af kystvagten, og lige siden har det ligget her som en spændende turistattraktion. 

Masser at se

Mange danskere har fået øjnene op for Zakynthos herligheder. Her er ganske grønt og frodigt med blomster, oliven- og citruslunde og vinmarker, skove og stor variation med de fantastiske klippekyster, bjergkæden Vrachiones og andre højdedrag. Vin produceres der også. 
Zakynthos er en af de syv Ioniske Øer lige vest for det græske fastland. De kaldes også Eptánisa. Korfu er den nordligste ø i gruppen, og tæt på ligger Kefalonia og Ithaka, som ifølge Homers Iliaden var Odysseus fødeø. 

Arkitektur lagt i ruiner

Øen har en lang og broget historie under diverse herredømmer, senest det britiske til 1864, hvor øen den 21. maj blev indlemmet i det græske rige. Der er dog ikke mange historiske byer tilbage, for i 1953 ramte et jordskælv i havet her ved øerne, og mange århundreders arkitektur blev lagt i ruiner. 
Alligevel fremstår hovedbyen Zakynthos (kaldet Zante) med 12.000 af øens 42.000 indbyggere som en nydelig helhed med sit majestætiske torv tæt ved havnen, hvorfra man kan sejle til nogle af de andre øer og til Killini på fastlandet. 
I centrum ligger en af de få bevarede bygninger, Agio Dionysos-kirken, hvor resterne af øens skytshelgen St. Dionysius ligger. Byen med sin flotte beliggenhed skal besøges og beses, hvis man ellers kan vriste sig løs fra strandens hede favntag og vandets kølende effekter.

Tsilivi - populært turistområde

På Zakynthos finder man forskellige turistområder, bl.a. også Tsilivi, som mange skandinaver vælger at bo i. 
Her er en fire kilometer lang, lavvandet strand med mange nærliggende restauranter og strandbarer og rart og roligt i de små gader. 
Men man kan, ligesom mange andre steder, se den negative effekt af det ellers populære all inklusive-koncept. 
Selv her i midten af juli er restauranter mere end halvtomme. 

Tur langs stranden

Det er meget fristende bare at dovne og sole sig igennem sådan en uge i høj sol, og som alle steder i Grækenland slår en mur af hede imod én allerede tidligt, og liggestolene står fristende og parate. 
Men vi trænger til forandring! Så hver eftermiddag lunter vi langsomt hen ad stranden og besøger en af de mange smarte strandbarer, hvor især Mango Bar bliver en favorit med sine magelige sofaer og velrystede cocktails. 
Børnefamilier kan tage turen til vandlandet Water Village i Sarakinado fire kilometer fra Zakynthos by. Det kan bestemt også anbefales at tage nogle ture rundt på øen. På arrangeret udflugt eller i lejet bil, evt. på scooter. Landskabet er stort og flot.