280 IMG_7457.JPG
Storbyferie

Sådan oplever du Akropolis i Athen bedst

Google Map...
Grækenland - Tema Rejser

Hovedstaden i Grækenland er Athen. 

Befolkningstal: Ca. 10,8 mio.

Areal: Ca. 131.940 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.140 km til Athen

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktion: Athen med bl.a. Akropolis, men også det græske ø-hav er velbesøgt

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Grækenland

Filopapposhøjen

Lidt tættere på hotellet ligger Filopapposhøjen og det er målet for vores første spadseretur i Athen denne eftermiddag, mens vi venter på vores rejseleder og skandinaviske venner, der kommer fra Stockholm senere på dagen og som også skal med på denne rundrejse til det klassiske Grækenland.
På egen hånd spadserer vi ud i den hektiske, levende millionby med sit konstante mylder af mennesker og biler susende gennem gaderne. I retningen mod Filopapposhøjen, også kaldes Musernes høj, kommer vi gennem de gamle, noget slidte håndværkerkvarterer, hvor husene ligger tæt i de smalle gader. Lidt oppe ad gaderne rejser det grønne klippeområde sig som en oase midt i den fortravlede by. Her er mange stier op over og langs med Filopapposhøjen, men uanset hvilken retning vi vælger, finder vi op på toppen af den 147 meter høje klippe, hvor resterne af Filopappos gravmonument fra 116 e.Kr. ses. Filopappos var syrisk fyrste, og som romersk senator havde været Athens velgører.
Men det er ikke monumentet, der gør denne tur til noget særligt, det er udsigten mod Akropolisklippen i eftermiddagslyset, hvor man har solen i ryggen og Parthenontemplets lyse marmor skinner. Ikke nok med det, så er her også 360 graders udsyn ud over resten af det centrale Athen og helt til havet. Vi kan se flere af hovedstadens interessante bygningsværker bl.a. observatoriet, den genopbyggede antikke markedshal - Agoraen - med den lille Apostelkirke fra 1000-tallet i forgrunden samt udsigt til Hefaistops Tempel opført ca. 440 f.Kr. - et af Grækenlands bedst bevarede templer.

Akropolis Museet

Da vi næste morgen mødes med rejseleder og øvrige rejsefæller, går første udflugt til Akropolismuseet der blev taget i brug i 2009 og som er bygget på 100 betonpiller over ruiner fra det antikke Athen. Det moderne 25.000 m2 store museum er en genial bygning. Ved indgangen følger vi en skrå stigning og en trappe op - akkurat som på selve Akropolis - og kommer på museets første etage op til den bevarede originale udsmykning med skulpturer fra Parthenons gavle. Mindre genskabte modeller viser hvorledes gavlene engang har set ud med alle statuerne.
I et særligt afsnit ses også fem af de originale seks kvindeskikkelser, Karyatider (søjlebærerne) fra Erechtheiontemplet. En befinder sig (fortsat) på British Museum i London. På grund af luftforurening og det langsomme forfald, har det været nødvendigt at flytte statuerne hertil i et beskyttet miljø. Fra Parthenon Galleriet på 3. etage har man i fuld størrelse (ca. 160 meter) genskabt marmorreliefferne, der omkransede Parthenontemplets øverste kant. Her vises forskellige scener fra grækernes mytiske kampe mod giganter, amazoner og kentauer. Fra dette rum har man gennem det store panoramavindue direkte udsigt til Akropolis blot 300 meter borte i luftlinje.

Akropolis - demokratiets vugge

Vi spadserer op til Akropolis, der først og fremmest er et monument over den tid, hvor demokratiet blev født omkring 400 f.Kr. På vejen op til Akropolis passeres et romersk amfiteater Herodes Atticus Odeon fra år 161 e.Kr. Inde på området ses Herodes Atticus' Odeon set oppefra. Amfiteatret, der er restaureret, benyttes bl.a. ved Athens musikfestival. I trængslen af turister får vi kæpet os frem til indgangsportalen med Propylæerne, der er bygget mellem 437 og 432 f.Kr. og følger Den Hellige Sti helt op på Akropolisklippen. Det er de skønne, rekonstruerede kvindefigurer Karyatiderne på Erechtheiontemplet, der først tiltrækker vores opmærksomhed og efter at have gået rundt om templet, venter det enorme Parthenon tempel - "Jomfrutemplet" - bygget til ære for gudinden Athene.

Templet med de imponerende hvide marmorsøjler - 17 på langsiderne og otte i hver gavl - står på Akropolisklippens højeste sted og er opført mellem 447 og 438 f.Kr. Desværre er store dele af templet indhyllet i stilladser og kraner søger tilstadighed for at redde, hvad reddes kan. Fra klippens udsigtspunkt Belvedere er der en fin udsigt ud over Athen.

280 IMG_7457.JPG
Parthenon

Men du kan også opleve Athen neden for Akropolis.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser