normadiet_2004_160.jpg

10 steder du skal opleve langs invasionskysten

Google Map...
Normandiet

Normandiet er faktisk en af Frankrigs nyeste regioner, fordi regionerne Haute-Normandie og Basse-Normandie blev oprettet d. 1. januar 2016. 

Areal: 29.906 km²

Hovedby: Rouen

Afstand fra Danmark: 1250 km (fra den dansk-tyske grænse til Bayeux)

Mest besøgte steder:  Le Mont Saint Michel, Invasionskysten, Bayeux, Deauville, Honfleur, Le Havre, Caen, Rouen og Étretat.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig

Turistinformation i Normandiet 

Campingpladser i Normandiet:

Campingpladser i Normandiet

Campingpladser i Normandiet med DCU
(flere giver rabat til medlemmerne)

Cafe Gondrée

Madame Arlette Gondrée, der i dag ejer Cafe Gondrée i Bourville, var bare fire år gammel, da hun med sin far, mor og søster sad tæt sammen i kælderen til caféen og håbede på, at det denne gang ville det lykkes for de allierede at få den tyske besættelsesmagt overvundet. 
Man forstår meget, når man er fire år og Madame Gondrée glemmer det aldrig. 
Café Gondrée blev det første hus i Frankrig og familien Gondrée de første personer, der blev befriet under 2. Verdenskrig. Det gør huset og Madame Arlette Gondrée til et helt specielt møde.

Madame Gondrée er nogen gange på caféen

Madame Gondrée er nogen gange på caféen og taler utrolig godt engelsk, hvis man ikke kan fransk. 
Hun fortæller gerne sin historie, men kun hvis man har tid til at høre den og hun føler man er oprigtigt interesseret. 
Min opfordring er: lad hende fortælle, for historien er både barsk og lykkelig.                                              

Pegasus broen og Memorial Pegasus

Lige uden for døren på Cafe Gondrée løber Orne floden og her kan du gå over broen Pegasus, der forbinder de to flodbreder. Grunden til, at de allierede også angreb her, var, at broen over floden var en vigtig forsynings vej. Den var dermed strategisk vigtig at få på de allieredes side og dermed forhindre tyskerne i at få yderligere forsyninger frem til deres tropper i området. Den originale bro fra krigstiden står på museet Memorial Pegasus fem minutters gang fra broen.
På modsatte side af Cafe Gondrée (ved den store flyvemaskine) ligger Memorial Pegasus. Museet blev åbnet den 4. juni 2000 af Prins Charles. 
Museet fokuserer primært på de luftangreb, der skete før selve landgangen på strandene i Normandiet. Her spillede både bombe fly og faldskærmssoldaterne en helt usædvanlig vigtig rolle, der også dannede grundlag for succesen med invasionen.

Byen Arromanches-les-Bains

I hjertet af hele invasionen i byen Arromanche-les-Bains kan du både opleve resterne af den imponerende forsyningshavn, der kunne følge tidevandets store forskelle og et omfattende museum, Musée du Débarquement.

Arromanche 360 grader

Lige uden for byen ligger "biografen", der viser imponerende 360 graders film, hvor du står midt på gulvet og kigger op i loftet. Her får du hele invasionen på første parket. En stærk oplevelse, der ikke er for sarte sjæle. Der vises en ny film i forbindelse med 70 års jubilæet (juni 2014).                   

Pointe du Hoc

Ved denne betydningsfulde 30 meter høje klippe blev der kæmpet længe, før et strategisk vigtig tysk batteri blev nedkæmpet af amerikanske tropper. 
Der er et moderne besøgscenter, men området står uberørt med bombekratere og ødelagte bunkers.
Tæt på byen Criqueville-en-Bessin.

Overlord Museum, Omaha stranden

Overlord Museum, der ligger få kilometer fra den amerikanske kirkegård, er et af de nyere museer langs invasionskysten og åbnede den 5. juni 2013. Det specielle ved åbningen var bl.a., at hele fem krigsveteraner – fire mænd og en kvinde- fra både USA og England deltog. 
Museet indeholder utrolige mange objekter fra krigen, mange af dem fundet af familien Leloup. Faderen Michel Leloup var bare 15 år, da de allierede invaderede og de ændrede hele hans liv. 
Det nye museum ligger i byen Colleville-sur-Mer.                                                                                    

Den amerikanske kirkegård

Den amerikanske kirkegård er af mange grunde den mest kendte og måske den mest imponerende, fordi knap 10.000 hvide marmorkors ( præcist 9.387) står symmetrisk på rad og række på den velaflagte kirkegård, der minder mere om en park. 
Kirkegården ligger tæt på byen Colleville-sur-Mer.

Den tyske kirkegård

Flere nationer har deres egen kirkegård i området og mange turister besøger kun de allieredes kirkegård, men faktisk er de tyske kirkegårde også imponerende og især La Cambre i byen af samme navn, hvor 21.300 tyske soldater ligger begravet. 

Batteri Longues-sur-Mer

Dette meget strategiske vigtige punkt mellem Omaha og Gold strandene blev bygget færdigt april 1944, men natten mellem den 5. og 6. juni 1944 blev der smidt over 1500 tons bomber over området og det ellers så effektive batteri bestående af fire bunkers med kanoner samt kasematter måtte kapitulere. 
Hele batteriet kan besøges i dag, og ligger tæt på byen Bayeux.                                                           

Faldskærmen i Sainte-Mère-Église

Det er noget så usædvanligt som en faldskærmssoldats utrolige skæbne, der har gjort denne på verdenskendt. 
På vejen ned landede John Steele fra det 505. faldskærms regiment på byens kirketag og spiret greb fat i hans faldskærm. 
Han spillede død indtil de allierede havde indtaget byen og det reddede hans liv. 
Der er i øvrigt ofte marked på kirketorvet, så planlæg evt. dit besøg på en af de dage.