Lyon med 2000 års historie og gastronomi, Frankrig
Log ind Log ind
Lyon med 2000 års historie og gastronomi

Lyon med 2000 års historie og gastronomi

På denne ferie i Frankrig besøger vi byen Lyon, der er kendt for sin lange historie og sin gastronomi.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Lyon - et eldorado for madelskere

Lyon i regionen Auvergne-Rhône-Alpes er blandt de største byer i Frankrig og er bl.a. kendt som et eldorado for madelskere. Lyon har da også adskillige toprestauranter med Michelinstjerner og et hav af andre gode madhuse fra små charcuterier til store torvehaller med alt, hvad hjertet kan begære af fødevarer. Men Lyon har også mere end 2.000 års historie og dermed en masse kulturelle tilbud fra museer til koncerter. Den unikke gamle byarkitektur, der kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1998, er også værd at bese. Lyon er en by man aldrig bliver færdig med.
To floder Saone-floden og Rhone-floden løber gennem Lyon og på højre side af La Saone finder vi den gamle bydel med den bemærkelsesværdige arkitektoniske kulturarv, hvor store dele i 1998 kom på UNESCO's verdensarvsliste. 
Når du kigger op på "bjerget" med bydelen Fourviere, er det første indtryk du får "har de flyttet Eiffeltårnet"? For toppen af kommunikationstårnet ligner til forveksling!

Tour Matallique er et af Lyons vartegn

Tour Matallique er et af Lyons vartegn

College Hotel - et spøjst sted

College Hotel ligger i bydelen St. Paul et minuts gang fra floden La Saone og er indrettet som en skole fra 50'erne med datidens skolepulte og skolebænke. F.eks. er receptionen en gammel springbuk som tidligere blev benyttet i gymnastiktimerne. Rundt omkring står godt slidte lædermøbler f.eks. i biblioteket. Dette er anderledes - her har dog aldrig været skole eller kollegium og ideen er sjov. Men tag ikke fejl af det første slidte indtryk - værelserne er helt moderne, om end ikke store. På værelsesgangene står gamle køleskabe med sodavand m.v. Vær opmærksom på, at der forekommer larm fra gaden, så spørg efter et tilbagetrukket værelse. College Hotel serverer en flot morgenmadsbuffet - som indtages ved små skolepulte.

Reception i College Hotel

Reception i College Hotel

Basilikaen Notre-Dame på Fourviere

Vil du op til bydelen Fourviere kan du vælge at gå op ad de stejle gader/trapper eller tage bjergbanen Funiculaire Fourviere til toppen. Her ligger den storslåede Basilika Notre-Dame de Fourviere, der blev bygget mellem 1872 og 1896 oven på en tidligere helligdom fra begyndelsen af 1100-årene. Basilikaen er helt klart et besøg værd - ligesom du kan gå ned i krypten og se det smukke mosaikloft over alteret. Der er endnu ikke blevet råd til at færdiggøre udsmykningen i resten af krypten, der i øvrigt er udsmykket med gaver fra udenlandske trossamfund. Fra Fourviere har du en flot udsigt ud over Lyon med bl.a. bydelen for Lyons berømte silkeproduktion. Silkeormens pupper fik man fra Middelhavsområdet, hvor morbærtræerne gror, men vævningen fandt sted her i Lyon.

Op mod Basilika Notre-Dame de Fourviere

Op mod Basilika Notre-Dame de Fourviere

Det romerske teater

På vej ned fra Fourviere kommer du til de velbevarede ruiner ved det romerske teater med tilhørende Gallo-Roman Museum. Allerede år 43 f.Kr. slog Romerriget sig ned på dette strategisk vigtige sted. Her grundlagde en af Cæsars tidligere generaler Munatius Plancus en koloni der udviklede sig til hovedstad i området. Navnet Fourviere stammer fra de latinske ord "foro vetere" som betyder gamle forum - altså det romerske mødested. I dag omfatter ruinerne det romerske amfiteater fra omkring år 15 f.Kr. der havde plads til mere end 10.000 tilskuere , samt det bagved liggende noget mindre Odeon fra århundredet efter Kristus. Stederne benyttes fortsat til forskellige opførelser. Du kan følge den stenlagte romerske hovedgade ned mod bydelen St. Jean. Det er stejle brostensbelagte gader som snor sig ned gennem bydelen. Det ene pittoreske hus dukker frem efter det andet og det er svært ikke at standse op og suge indtrykkene til sig.  

Det romerske amfiteater

Det romerske amfiteater

Bydelen Saint Jean med katedral

Så er du pludselig ved den mægtige Saint Jean katedral, der stod færdig i slutningen af 1400-årene. Fra pladsen foran katedralen er her et fint tilbageblik på Basilikaen Notre-Dame de Fourviere oppe på "bjerget". Hovedstrøget i Saint Jean er fuld af liv, restauranter, bagere og charcuterier med alverdens lækre sager. Fra hovedstrøget fører såkaldte "traboules" - smalle gange der stammer fra middelalderen - under bygningerne og forbinder gaderne. Døre fører ind til gangene, hvoraf der findes omkring 40 stykker - nogle er private - og du kan ikke se udefra, om en dør fører til en "traboules" eller til en privat bolig. Du må prøve dig lidt frem for at komme ind til de "skjulte" baggårde og trapper. Frihedskæmperene benyttede ofte disse smutveje under anden verdenskrig til stor forvirring for tyskerne.

Lyons katedral Saint-Jean

Lyons katedral Saint-Jean

Vægmalerier i Lyon

Lyon er også kendt for sine mange vægmalerier, som findes rundt omkring på byens huse. Men et særligt hus skiller sig ud. Her er to sider af huset dekoreret med motiver, som alle har relation til Lyon. Her finder vi bl.a. den verdensberømte chefkok Paul Bocuse (1926-2018).

Hus med vægmalerier på to sider

Hus med vægmalerier på to sider

Les Halles de Lyon Paul Bocuse - et gastronomisk mekka

Netop torvehallerne i Lyon er opkaldt efter Paul Bocuse - og interesserer du dig for mad, er dette et slaraffenland. Her er alt hvad der kan tilfredsstille et gastronomisk menneske af både friske råvarer og færdiglavede charcuterivarer. Her er vin og spiritus, friskbagt brød og kager samt noget for slikmunde. De små bistroer og spisesteder, som her er rigtigt mange af, er fyldt med folk som smæsker sig i lækkerierne.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Musée des Confluences

På halvøen mellem La Saone og Le Rhone - helt ude på spidsen, hvor floderne løber sammen - ligger en super moderne arkitektonisk bygning fra 2014 som bl.a. huser Musée des Confluences. Museet fortæller om vores verden og menneskets udvikling gennem tiderne. I bygningens stueetage findes restaurationen Brasserie des Confluences, der drives af to chefkokke med Michelinstjerner andet steds i Lyon - og maden her er udmærket, dog uden at være på Michelinniveau.
Med sine mere end 2.000 restauranter er Lyon blandt Europas fire byer med flest Michelinstjernerestauranter og kaldes da også for den ultimative gastronomiby - ikke mindst takket være den verdensberømte chefkok Paul Bocuse.
Besøget i Lyon har skærpet appetitten for at se, høre, føle og smage meget mere af alt det Lyon kan byde på, så Lyon er vi bestemt ikke færdige med og vender tilbage.

Halvøen hvor Saone og Rhone floderne løber sammen

Halvøen hvor Saone og Rhone floderne løber sammen

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig