378 IMG_2481.JPG

Flodkrydstogt på Seinen (2/3)

Google Map...

Hovedstaden i Frankrig er Paris 

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Frankrig

Monets have i Giverny

Fra soldækket kan vi følge udsejlingen fra Paris, arbejdet med at komme gennem sluserne og nyde de små landsbyer vi passerer, inden MS Botticelli efter frokost lægger til ved landsbyen Poissy, hvorfra vores bus kører os til Montes hjem.
Kunstmaleren Claude Monet (1840-1926), der regnes blandt impressionismens banebrydere, slog sig ned i Giverny i 1893 og skabte sig en overdådig have med et væld af blomster, der kunne indgå som motiver i hans billeder.
Senere udvidede han sin have (på den anden side af landevejen) med små vandløb og søer med åkander, hvor pil, skræppeblade og georginer spejler sig i søen. Netop Monets åkande-billeder er berømte verden over.
Vi besøger også Monets lyserøde hus, med det store atelier, hvor der hænger flere af hans billeder - bl.a. et portræt af Camille Monet - kunstnerens første hustru. 
Vi ser arbejdsværelser, spisestue, køkken og det smukt indrettede Blanches soveværelse (Blanche var først svigerdatter og senere steddatter til Monet, hvis privatliv er et kapitel for sig selv). 
Tilbage på skibet venter endnu et godt aftensmåltid efterfulgt af personalets underholdningsshow i salonen.

Hvide kalkstensklipper langs Seinen

Vi er tidligt på dækket denne morgen, hvor skibet har sat sig i bevægelse mod Rouen, mens Seinens varme vand møder nattens kolde luft, så mosekonen brygger. 
Der er noget spøgelsesagtigt at glide gennem tågebankerne, men allerede efter den gode morgenmadsbuffet har solen fået magt og brændt tågen væk.
Der venter os en solstrålende dag, hvor vi igen kan nyde landskabet, der nu har ændret sig. 
Floden snor sig gennem hvide kalkstensbjerge i hvis skygge det ene pragtfulde hus efter det andet lader sig beskue. 
Landsbyerne ligger tæt langs Seinen, men ind i mellem er her også natur, hvor det er muligt at se bl.a. hejre - og er man heldig en fiskeørn.
Det skal indrømmes, at det kan være svært at løsrive sig fra liggestolen på soldækket, men endnu en dejlig frokost venter, inden vi rammer Rouen.

Rouen - med rødder tilbage til vikingetiden

Nordiske vikinger havde gennem 700- og 800-årene haft utallige togter mod fremmede kyster - især de engelske klostre på østkysten holdt for. Tænk blot på Lindisfarne i Northumperland. 
Men plyndringstogterne førte vikingerne længere og længere væk. Den danske vikingehøvding Regnar Lodbrog sejlede således i 845 op ad Seinen med 150 skibe og 5.000 mand for at plyndre Paris eller kræve løsgørelsespenge (danegæld) for ikke at angribe.
Senere i 911 kom den dansk-norske vikingehøvding Rollo/Rolf (ca. 846 - ca. 933) samme vej for at angribe kong Karl den Enfoldige i Paris. 
Men Karl var ikke så enfoldig endda, for han tilbød nordboerne - Les Normands - et hertugdømme i hele det nordvestlige Frankrig ved Seinens udløb og med hovedstaden Rouen. Normandiet var skabt. 
Rollo blev hertug og kunne så fremover forsvare sig selv og Paris mod fremmede vikingeangreb.
Vi spadserer en tur i Rouen, der fortsat er stolt af forhistorien fra vikingetiden. 
Og er her ikke også mange lyshårede og blåøjede indbyggere i Normandiet? Jo, vikingernes gener findes her endnu.

Katedralen i Rouen

Vi stopper ved den overdådige katedral Notre-Dame opført mellem 1145 og 1250. 
Den gotiske facade har tusindvis af detaljer og indvendigt løfter kirkerummet sig højt mod himlen. 
Her er flere gravsteder for hertuger og konger bl.a. Rollo og nogle af hans slægtninge bl.a. sønnen Vilhelm Langsværd og tip-tip oldebarnet Richard Løvehjertes hjerte. 
I et af kirkens hjørne ses en skulptur af Jomfruen fra Orleans - Jeanne d'Arc - men hende hører vi mere om senere.

Jeanne d'Arc Kirken

For enden af den populære gågade Rue de Gros Horloge kommer vi til den store markedsplads, Place de Vieux Marché, hvor den 19-årige Jeanne d'Arc i 1431 blev brændt på bålet, dømt som heks og kætter fordi hun gik i krig iført mandebukser og rustning.
Jeanne d'Arc, der var en intelligent bondepige fra Champagne, fik som 13-årig indre åbenbaringer fra Gud som tilskyndede hende til at frelse franskmændene fra englænderne og burgunderne under Hundredårskrigen.
Med stor succes førte hun den fransk hær til sejr, men blev senere taget til fange af burgunderne, som udleverede hende til englænderne, der dømte hende.
På stedet hvor Jeanne d'Arc blev brændt står et højt kors lige ved siden af Jeanne-d'Arc-kirken opført i 1979. Arkitekten har udformet kirkens tag, så det ligner flammer på et bål.
Det moderne kirkerum oplyses bl.a. gennem de store, pragtfulde glasmosaikruder, der stammer fra slutningen af 1500-tallet og tidligere sad i Saint Vincent-kirken. 
I det fjerneste hjørne ses en skulptur af den bedende pige, mens flammerne snor sig om hendes spinkle krop.
Så sent som i 1920 blev Jeanne d'Arc kanoniseret (helgenkåret) af den katolske kirke.

Rundt i Rouen

På vores tur rundt i Rouen ser vi også andre bygninger fra højmiddelalderen bl.a. mange smukke bindingsværkshuse, justitspalæet/domhuset samt "Bengården" - en firkantede atriumgård bygget på en tidligere kirkegård, hvor de døde fra pesten i 1348 blev begravet. Kranier og knogler pryder gårdens vægge.
Tilbage på skibet nyder vi resten af eftermiddagen på soldækket, mens tjenerne i pendulfart serverer kolde drinks til os.
I morgen fortsætter vi sejladsen gennem havnen i Rouen, der, selv om den ligger ca. 100 km fra havet, er Frankrigs 4. største.