Drome - Slotte, vin og oliven i Den sydlige Rhonedal, Sydfrankrig
Log ind Log ind
Drome - Slotte, vin og oliven i Den sydlige Rhonedal

Drome - Slotte, vin og oliven i Den sydlige Rhonedal

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Frankrigs Turistråd

Le Lez-floden er passeret og foran mig rejser slottet sig på et højdedrag. Her ligger det majestætisk midt i landskabet med udsigten til de omkringliggende vinmarker. Gennem dets historie har dette renæssanceslot med to tårne, gæstfrit huset de franske konger og udenlandske gejstlige.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Slottet Suze-la-Rousse

Middelalderslottet Suze-la-Rousse blev bygget i 1200-tallet af Prinsen af Orange, Les Baux og senere i det 15. til det 18. århundrede af familien af Baume-Suze, som havde det i besiddelse helt op til 1958. Indenfor bliver jeg vist rundt og får beretningen om livet på slottet og ser den fantastiske arkitektur.

Le Lez floden i Suze-la Rousse

Le Lez floden i Suze-la Rousse

Universié du Vin

I tilknytning til slottet blev vin-universitetet oprettet i 1978. Her fortælles der om de forskellige uddannelser/kurser, der tilbydes på universitetet, hvor det også er muligt blot at komme på besøg. Her lærer eleverne at teste/smage på vin. Forskere arbejder i laboratoriet, hvor der tages prøver og klassificeres.

Besøg på vinuniversitetet

Besøg på vinuniversitetet

Ædle dråber på flasker

Vinkælderen besøges og nogle af de dyrebare vine vises nænsomt frem som var det små børn og der tales kærligt om dem.
Efter et par timer kan jeg med rank ryg forlade Château Suze-la-Rousse med visheden om, at jeg er blevet mere (ud)dannet ved "studierne" på vin-universitetet!

Besøg i vinkælderen med ædle vine

Besøg i vinkælderen med ædle vine

Olivenolien

Vinsmagning har jeg prøvet, men olivenolie-smagning er et helt nyt kapitel for mine smagsløg. Naturligvis har jeg smagt olivenolie før og bruger det da også i madlavningen hjemme, men ligefrem smags-teste forskellene! Det kommer jeg til ved at besøge Institut du Monde de l’Olivier i Nyons. I det lille mødelokale står flere flasker olivenolie og værtinden skænker op i små "snapseglas" af plastik. Og hun sparer ikke på olien. Forsigtigt nipper jeg til glasset og munden fyldes af en blød cremet strømning. Bestemt ikke ubehagelig. Jeg skæver til min franske ven, der tømmer hele glasset, da jeg igen kun nipper til næste prøve. Jeg tør ikke tænke tanken om konsekvenserne af al den olie! Nu får jeg en tør smag i munden og sekundet efter brænder det i halsen. Jeg får forklaret de smagsforskelle der er og prøver efter bedste evne at følge med. Ved 6. prøve tror jeg, at jeg har mistet min smagssans og kan ikke længere smage forskel. Men oliven er sundt og jeg skal bruge meget mere i den daglige madlavning hjemme i Danmark. Er det måske én af årsagerne til at menneskerne omkring Middelhavet lever længere end os nordpå, der fortærer enorme mængder af animalsk fedt og friturestegt mad? 

Olivenlundene her er mere end hundrede år gamle. Nogle træer er endnu ældre - op mod 1000 år. Oliven til brug for oliefremstillingen høstes, når de er modne - dvs. sorte - mellem november og januar. De grønne oliven er oliven, der endnu ikke er modne. De største oliven sorteres fra og beregnes på at blive spist hele og lægges i en saltlage i seks måneder. De mindre oliven benyttes til oliefremstillingen. Kød og sten knuses i oliemøllen og pastaen kommes i kurve "scourtin" flettet af kokosnød, hvorigennem olien siver ud klar til brug. Den koldpressede olivenolie bliver bedømt efter reglerne for Appellation d’origine Contrôlée. 

Efter smagsprøven går jeg langs floden hen til den gammel oliemølle, Les Vieux Moulins à Huile, der ligger ved foden af den middelalderlige bro. Her er de gamle kældre nu indrettet som museum. Her fortælles det, at møllen har været i familien eje siden det 18. århundrede og at man altid har benyttet de gamle grækers metoder i oliefremstillingen. Den nuværende stenkværn blev bygget i 1850 og blev brugt helt op til 1952. Kværnen blev drevet af et 3,5 diameter stort vandhjul trukket af flodens strømmende vand. 150 kg. små oliven blev knust under møllestenen i løbet af en time. Stenene i oliven blev knust med, dels fordi de hjælper til med at mase kødet, dels fordi der er vigtige stoffer i kernen, som skal med i olien. Den tiloversblevne masse benyttes igen. Vaskes og opbevares i store sten/lerkar. Her udskilles olien fra vandet, idet olie et lettere end vand og flyder derfor oven på. Forsigtigt skummes olien op og benyttes f.eks. til lampeolie. Endelig er der endnu en anvendelsesmulighed for den tiloversblevne pasta, idet den benyttes i sæbefremstillingen. Få meget mere at vide ved at besøge stedet.

Middelalderbroen ved Les Vieux Moulins à Huile

Middelalderbroen ved Les Vieux Moulins à Huile

Grignan og slottet

Det unikke Château Grignan er det største renæssanceslot i Sydøstfrankrig og er "søsterslot" til Chateau Suze-la-Rousse. Det blev bygget mellem 12. og 17. århundrede, men med aner helt tilbage til år 1035. Madame de Sevigné’s mange breve til sin datter er forbundet til stedet her og fortæller om livet på slottet. På højdedraget hele vejen rundt om slottet ligger en af de mest charmerende middelalderbyer. Hyggelige smalle gader mellem de ældgamle stenhuse med tegltage giver en helt speciel stemning. Oppe fra slottet kan jeg se det berømte "skallede bjerg" Mont Ventoux - kendt af enhver cykelinteresseret. Dette bjerg af limsten rejser sig 1.909 meter over havet som en ø i landskabet.

Rækker med lavendel ved Grignan

Rækker med lavendel ved Grignan

Aktiv ferie i Drome

I Drôme findes masser af muligheder for aktiv ferie. Spørg på turistkontorerne. Udover nedenstående er der mulighed for rafting, huleudforskning, klatring, gold, drageflyvning, svømning etc.

Vandreture:
Lange-distance vandreruter, ruter med start og slut samme sted, ture fra få timer eller dages vandring, vandring fra hotel til hotel med bagagetransport. Mere end 10.000 km markerede vandreruter gør det muligt at gå på opdagelse hele året. Vandrekort og guides "Randocartes/guides" fås over flere områder. Spørg efter Topo-Guide FFRP - La Drome à Pied - guide med 50 vandreruter i Drôme.

Cykelture:
Cyklister kan finde alt hvad de ønsker her. 97 toppe og landskaber der vil overraske i variation. Der kan købes en kort/guide-mappe "Cyclo-carte/guide" som dækker hele Drôme og om som foreslår en række detaljerede rundture.

Rideture:
Flere en 46 indkvarteringssteder tilbyder ridning, rideskoler, pony-klubber etc. Her findes over 2.500km helt enestående ridespor.

Kajak- og kanoture:
Her er et utal af muligheder på søer og floder – flere med god strøm!

Fisketure:
Spørg efter folderen, der fortæller om floder og mulighederne for lystfiskeri i Drôme.

Skiture:
Jo, her findes mere end 400 km. langrendsløjper og naturligvis alpint skiløb.                                                

Mont Ventoux fortaber sig i varmedisen set fra Grignan

Mont Ventoux fortaber sig i varmedisen set fra Grignan

Overnatning

Lige uden for bymuren i Grignan havde en af de gejstlige et hus, som nu er ombygget til Hotel Le Clair de la Plume. Det er et hyggeligt hus med flere etager og med en lille blomsterrig have.  Og så ligger hotellet mindre end et stenkast fra selve den gamle by.

Hotel Le Clair de la Plume i Grignan

Hotel Le Clair de la Plume i Grignan

Fakta om Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig