PICT0084.JPG

Aktiv ferie i Loir-dalen (2/2)

Google Map...

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig

Skovtur i la Foret de Bercé

Det er et populært udflugtsmål, for her sidder folk med deres medbragte picnic under de skyggefulde træer. 
Udover vandreruter findes cykelruter, specielle mountainbike-ruter og ridestier. I alt er her mere end 280 km mærkede ruter! 
Da der i visse perioder af året drives jagt i skoven, sikrer vi os, at der i dag ikke sker noget uventet.
Vi går rask til og kommer efter en stund lidt ud i skovbrynet, hvor markerne åbner sig for os. Her går køerne dovent og æder i græsset. 
Vi følger det bakkede terræn og bliver pludselig i tvivl om, hvor vi egentligt er kommet hen. Mærkningen er forsvundet! Er vi virkeligt faret vildt? 
Jeg må have kompasset frem og efter lidt søgen på vandrekortet, finder vi en lille grusvej, som fører frem til en større bilvej. Så ved vi igen, hvor vi er og kan gå videre frem til parkeringspladsen.                                                                                                                                 

Château de Poncé

Vor tur går videre til Château de Poncé i Poncé sur Le Loir. Slottet er fra det 16.århundrede og har indvendigt en vidunderlig trappe, hvis loft er et mesterværk i stuk.
Et stort tårn ved siden af slottet vækker vor nysgerrighed. Det viser sig at være et duetårn, med plads til mere end 1.000 duer. Indvendigt findes en masse fordybninger i ydermuren hvor hver enkelt due kunne sidde/ruge. 
Midt i tårnet findes en akse med en tværbjælke, der holder en stige, så man kunne komme op og tage duerne. Dengang var duer en populær spise, men sikke et job det må have været, at skulle hente duer til middagen her!
Parken omkring slottet er i italiensk renæssancestil med labyrinter og overdækkede gange. I tilknytning til slottet findes et museum med alverdens gammelt værktøj, køkkengrej etc.

Aktivitetscentret De tre søer i Trehet

Larmen fra jetskiene og bådene er ikke til at tage fejl af. Børn, unge og ældre tumler i deres våddragter omkring vandet, som om det var deres rette element. 
Her er rigtigt gode muligheder for at få afreageret mht. fart og spænding. Men den store sø er inddelt, således at de, der skal til at lære denne vandsport at kende, kan øve sig ét sted, medens de øvede med særdeles megen fart har baner for selv et andet sted.
Faktisk er det muligt at have op til 30 jetbåde i vandet ad gangen! Også vandski efter jetbåd er populært.

Quadbiking

Det er dog ikke det våde element jeg skal afprøve i dag, men derimod med på en guidet tur med terrængående offroader. Et fartøj på fire stærke hjul, der allermest minder mig om en snescooter - blot på hjul. Styreteknikken er den samme! 
Vi får hjelme på og så er det bare derudaf. På små markveje ledes vi udover landbrugsarealer, gennem skov og over højdedrag. 
En god time tager turen og flere steder får vi en fin udsigt udover landskabet. Vi kommer også gennem små byer med gamle huse og bl.a. forbi stedet, hvor den store franske poet Pierre de Ronsard blev født. Så drejer vi ud på offentligvej og jeg ser at der er nummerplader på fart-(t)øjerne. 
Det er også kun for folk med kørekort, får jeg oplyst, men for unge mellem 14 og 16 år, har man mindre maskiner. Er man under 14 år må man sidde bag far eller mor.

Vinsmagning hos Mr. Gigou

Man tager naturligvis ikke til Frankrig uden også at smage på de franske vine. Vi har undervejs på vores tur rundt i Loir-dalen set en masse huler i limstensbjergene. Nogle er så store, at folk bor i dem, da der i hulerne altid er en behagelig temperatur. Men også til opbevaring af vin er hulerne ideelle. 
I Le Chartre sur Le Loir besøger vi vinbonden Mr. Gigou. Det er først og fremmest hvide vine, der produceres i Loir-dalen, men også både rosé og rødvin, blot i mindre mængder. 
Medens vi vises rundt i de lange, mørke huler, hører vi om vanskelighederne ved at sælge økologisk AOC vin. I hele regionen findes et utal af "hobby-vinavlere", der har ret til at sælge deres produkter (som ikke er AOC-klassificeret) og da mange franskmænd - ligesom mange af os danskere - ønsker kvantitet frem for kvalitet - har de fineste og dermed dyreste vine det svært på markedet.
Vi smager på Jasnieres - Domaine de la Charriere - en AOC-hvidvin, der fås både som tør og halvtør, og et par flasker af denne dejlige vin kommer med hjem.

I en fortravlet restaurant

Vi slutter vort besøg i Loir-dalen med at spise aftensmad på endnu en gourmetrestaurant - Hotel de France i La Chartre Sur le Loir. Restauranten er endog meget godt besøgt og vi får igen serveret et udsøgt måltid. 
Men den intime stemning, hvor vi får en sludder med værten/værtinden, som vi har gjort flere andre steder, findes ikke her. Dertil er det for stort og alle har for travlt.