300 DSC00609.JPG

Busrejse til Estland og Letland (1/2)

Google Map...

Hovedstaden i Letland er Riga. Letland er et af De Tre Baltiske Lande sammen med Estland og Litauen.

Befolkningstal: Ca. 2 mio.

Areal: Ca. 64.589 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 725 km. til Riga.

Tidsforskel: En time foran.

Mest besøgte attraktion: Hovedstaden Riga. 

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Letland

Over Stockholm til Tallinn

Der har ellers været mulighed for at købe både kaffe, vand og øl i bussen hele vejen og det har vi da også benyttet os af, for nogle af os har været endog meget tidligt oppe, idet bussen har været på farten fra det nordlige Jylland, ned over Fyn og Sjælland, med sidste opsamlingssted i København.
Vi skal nå skibet der sejler os til Estlands hovedstad Tallinn og da tiden nærmer sig og trafikken er tæt i Stockholm, breder der sig en lettere nervøs stemning blandt os buspassagerer. Når vi det? Nervøsiteten bliver ikke mindre af, at der også er omkørsel og at skiltningen ved havnefronten ikke er fuldkommen. Men det ryster ikke vores erfarne chauffør og rejseleder, der med køligt overblik får vendt bussen og finder den rigtige vej frem til færgelejet.
Der købes billetter og et øjeblik efter får vi udleveret kabinekort til vores kahytter og kan spadsere om bord og bussen kører på skibet. 
Her er det praktisk at have pakket en lille taske med det man skal bruge til natten og næste dag, så den store bagage kan blive på bussen under overfarten og man er fri for at slæbe den med i kahytten, hvor der er begrænset plads.                                                                                                 

Gennem Stockholms skærgård

Har man ikke allerede prøvet det, bør man mindst én gang i sit liv tage på en sejltur ud gennem Stockholms skærgård. Det er stor oplevelse - specielt når vejret er som denne aften med sol og et blikstille, dybblåt hav. Langsomt glider disse enorme skibe - der er fire skibe som følges ad ud gennem skærgården - i siksak mellem de beboede øer med udsigt til det ene smukke hus efter det andet. Vi sejler forbi små maritime miljøer og mellem de større øer pendulerer skærgårdsfærgerne på tværs af vores sejlrute. Vi passerer også et utal af små ubeboede holme og skær, hvor eneste levende er de fugle, der rester på dem.
Der er reserveret bord til rejseselskabet i buffet-restauranten, hvor en overdådig anretning venter os. Selv om vi bruger god tid til at spise, når vi sagtens at se udsejlingen denne smukke forårsaften.
Skærgården strækker sig ca. 50 km ud i Østersøen og det tager omkring fire timer at sejle fra Stockholm til de yderste øer. 
På skibet er der naturligvis al den underholdning man kan tænke sig på et stort moderne krydstogtsskib - lige fra levende, intim irsk folkemusik i baren til gigantiske shows på scenen, hvor der efterfølgende spilles op til dans til den lyse morgen.                                                                               

Tallinn, Estlands hovedstad

Udsigten udover det blikstille hav og landet i horisonten er fortsat betagende, da vi sejler ind i Den Finske Bugt. 
Vi nyder morgenmadsbuffeten og midt på formiddagen ligger vi i Tallinn havn. Der er naturligvis trængsel ved landgangen og mens vi kæmper os ned til kajen, er bussen i mellemtiden kørt fra borde og holder og venter på os. Her møder vi også vores dansktalende lokale guide, der skal følge os på turen gennem Estland og Letland. 
Vi køres ud til sangfestivalpladsen og hører om den lange tradition esterne har for fællessang. Tribunen har plads til 30.000 sangere - noget af et kor - og på plænen foran scenen kan der være ca. 300.000 deltagere i fællessangen, hvilket svarende til ca. 1/3 af landets samlede befolkning. Fællessang er stort her og var da også indirekte med til at befri esterne fra sovjetunionens tunge åg gennem "Den Syngende Revolution".                                                         

Hvor Dannebrog faldt fra himlen

Turen fortsætter lidt uden for centrum til en forstad, hvor ser det ucharmerende, russiske betonbyggeri. Boligblokke står i endeløse rækker i et trøstesløst landskab, godt nok med lidt grønne plæner ind i mellem, men kun med ganske få træer.
Dette står i diametral modsætning til hvad vi efterfølgende oplever, da i kører tæt på centrum for på en byvandring at se Tallinns gamle bydel og høre lidt om landets historie.
Vi ser bymuren, forskellige kirke, samt stedet hvor det danske flag Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen i 1219. 
Rundturen slutter på rådhuspladsen, hvor der serveres frokost i en kælderrestaurant.

Cesis i Gauja Nationalpark, Letland

Tidligt på eftermiddagen fortsætter busrejsen videre sydpå gennem Estlands uendelige strækninger med skov. 
Byen Pärnu passeres og vi får et glimt af Riga Bugt, inden vi krydser den helt åbne grænse til Letland og kører mod byen Cesis. 
Mellem de store skovstrækninger åbner landet sig i et kulturlandskab, der dog ofte ligger urørt hen - markerne er simpelthen ikke dyrket og ligger hen som brakmark. Ingen aktivitet og ingen sprøjtemidler giver mulighed for, at andre kan indtage jorden. Således er livsbetingelserne for bl.a. frøer og firben etc. ideelle og da disse dyr er blandt storkenes føde, varer det heller ikke længe, før vi ser de første storke spankulere ude på markerne. 
Det vækker naturligvis begejstring i bussen, men efter hånden som vi ser flere og flere storke bliver det næsten "rutine" med alle de smukke fugle.
Vi kører ind i Gauja Nationalpark, en af Letlands største nationalparker, der har fået navn efter floden Gauja, som snor sig gennem landskabet. 
Sent på eftermiddagen er vi fremme på Hotel Kolonna i Cesis, der er vores base de næste dage. Hotellet er en statelig bygning med en fint renoveret facade, der mest af alt minder om et tidligere palads med søjler ved indgangspartiet. I hall’en findes receptionen og en majestætisk, meget bred tæppebelagt trappe midt i bygningen fører op til værelserne på anden og tredje sal. Her er ingen elevator. Hotellet ligger ud til et smukt parkanlæg, Maija Parken, der udgjorde haven foran et tysk 1700-tals palæ, som dog ikke længere ses. Parken har mange smukke træer og prydplanter og i søen har et par sorte svaner slået sig ned. 
En fin buffet serveres i hotellets restaurant, der anses for at være blandt byens bedste spisesteder. Det kommer dog bag på tjenerne, at et dansk vindrikkende rejsehold er rykket ind, for der er ikke rødvin nok til alle. Det forstår man, når en flaske rødvin kan købes for ca. 80 danske kroner trukket op i en restaurant! Så de, der ikke når at få rødvin, må ty til fadølsanlægget. Det skal siges, at vinforsyningerne de efterfølgende dage var tilstrækkelige!                                                   

Byvandring i Cesis

Det er som om tiden har stået stille i flere årtier i denne by, der betegnes som noget af det mest lettiske, man kan opleve. 
Byen er på ingen måde et museum, for her er gågade med forretninger, restauranter og barer. Indbyggerne bor både i stenhuse og gamle træhuse, og her findes administrative bygninger, jernbane og busstation samt skole, hospital etc. Alligevel føles det, som om vi træder 100 år tilbage, da vi begiver os ud på formiddagens guidede byvandring i Cesis. Vi spadserer forbi Maija Parken og det gamle, lukkede bryggeri fra 1878, hvor bygningerne står tilbage som et minde om en svunden storhedstid.
Vi gør holdt ved Cesis Slotsruin, hvor resterne af muren og et par tårne er, hvad vi kan se udefra af denne ridderfæstning, med de ældste dele fra 1206. Slotsruinen ligger højt over en tilstødende slotspark med endnu en lille sø. Museet i slotsruinen er ikke åbnet på denne tid af dagen og det foreslås at besøge stedet på turens senere "fridag".
Vi fortsætter ad brostensbelagte gader forbi gamle træhuse, der skriger på maling og bevæger os hen mod Johanneskirken fra 1284 - en af Letlands ældste kirker. Ved kirken står en meget fortællende skulptur af Matiasa Jansona fra 2005, "Gennem århundrede" som symboliserer overvindelsen af middelalderens mørke i Cesis. 
Vi krydser den gamle markedsplads "Rosen Tovet" foran kirken og går i en bue omkring nogle af de ældste bygninger i den centrale bydel. Inde i Johanneskirken får vi en prøve på hvad organist og kirkeorglet kan præstere, inden vi spadserer tilbage til hotellet, hvor bussen er klar til at bringe os ud på landet.

Et lettisk plejehjem

I byen Rauna tager plejehjemmets personale imod os og vi overværer en lille sangkoncert fremført af plejehjemmets beboere. Man mærker, at glæden ved at synge er intakt hos disse ældre lettere. 
Der er derefter mulighed for at se, hvorledes plejehjemmets beboere lever sammen på delte rum, der næppe vil kunne holde til danske forhold. Besøget giver stof til eftertanke.

Besøg på landejendommen Lubuzi

Lubuzi er en landejendom, hvor familien Ilze og Andris driver "bondegårdsferie". I de mest idylliske rammer med blomstrende frugttræer omgivet af dyrket landbrugsjord, folde med køer og ned til en større sø, tager ægteparret imod os og hilser på hver enkelt. 
Ved hjælp af vores lokalguide hører vi om stedets historie. Om Andris’ far, der sendes fem år til Sibirien af russerne og om hans brødre, der alle dør på den ene eller anden måde. Vi oplyses om de besværligheder Andris har haft med at bevise myndighederne om, at han var den retmæssige arving til gården med dens ca. 72 tønder land. 
På grund af EU-regler kan det ikke længere betale sig for letterne at drive landbrug, så familien har i stedet kastet sig over turisme. Vi hører hvorledes familien driver stedet med udlejning af værelser i deres hytter - som her kaldes "saunaer" - inden vi sætter os tilrette i en af saunaernes fællesrum og får serveret en dejlig suppe, hjemmelavede frikadeller og koteletter til frokost.
Familien ønsker at drive turisme, men har hverken internetside eller kan sprog, og datteren, der kun er sporadisk hjemme, er den eneste der kan tale lidt tysk og engelsk. Så mon ikke familien mest satser på lettiske kør-selv turister?                                                                                             

En aften med folklore

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på hotellet i Cesis og kan forberede os på aftenens folklore i byens kulturhus. Da vi har placeret os ved de pyntede borde, kommer et drengekor fra skole nr. 1 og synger lettiske sange for os - meget dygtigt ledet af deres musiklærerinde. Så følger nogle dygtige og meget kønne gymnasieelever i nationale folkedragter, som danser forskellige folkedanse. Danseglæden lyser fra disse unge mennesker. Efter denne optræden serveres der en buffet, inden en kvinde i folkedragt viser sin kunnen på et af de ældste strengeinstrumenter - en såkaldt citar. Aftenen afsluttes med at en duo spiller op til dans.