York - med både romere og vikinger i England
York - med både romere og vikinger

York - med både romere og vikinger

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På denne rundrejse i England besøger vi den gamle vikingeby York, der også har levn fra romertiden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Gennem Northumberland mod Yorkshire

Romerne havde i år 43 e.Kr. under kejser Claudius besat store dele af Storbritannien, som udgjorde provinsen Britannia og ville naturligvis også have den nordlige del - nu Skotland - med. Men de ellers stridende keltiske klaner fandt i romerne en fælles fjende og rottede sig sammen mod dem. Romerne måtte trække sig tilbage og for at beskytte sig mod de nordlige barbarer, byggede de i år 120 e.Kr. en grænsemur med forter på tværs af hele landet - Hadrians Wall.
Efter at have passeret den nuværende grænse til England - en spinkel mur, der slynger sig i landskabet - er vi i distriktet Northumberland med de store bløde bakker mod vest og udsigt til havet mod øst. Tæt på kysten ligger øen Holy Island med det tidligere kloster Lindisfarne Priory og det var netop her, at nordiske vikinger i 793 gik i land og røvede værdierne og slog alle hankøn ihjel. Kvinderne blev voldtaget og andre bragt med tilbage som trælle. 
Men vikingerne ville have mere og vendte tilbage og slog sig ned i Danelagen og etablerede bl.a. vikingebyen Jorvik, hvor der tidligere havde ligget et romersk fort. Vikingerne blev her i 300 år indtil normannere anført af Wilhelm Erobreren i slaget ved Hastings i 1066 fik magten i England og jog de sidste vikinger bort. Vikingerne gjorde Jorvik til en velstående by, hvor der blev drevet landbrug, fiskeri og udført håndværk - og handlen med fremme lande blomstrede. I dag kender vi byen som York og det er netop der, vi ankommer til først på eftermiddagen.               

York Minster - en enestående domkirke

Efter indkvarteringen på Hotel Ibis blot nogle hundrede meter fra den sydvestlige byport Micklegate Bar fra middelalderen, spadserer vi til centrum og besøger Nordeuropas største gotiske katedral York Minster, der regnes blandt en af verdens smukkeste. Katedralen, der blev påbegyndt opført i 1220 og først fuldført gennem de følgende 250 år, er bl.a. kendt for sine blyindfattede vinduer og de mange glasmalerier fra middelalderen med bibelske motiver. Under 2. verdenskrig undgik domkirken på mirakuløs vis at blive bombet. Stedet har været helligt siden romertiden og netop uden for kirken står en statue af Konstantin den Store (274-337), der blev udråbt til romersk kejser i 306 her i byen, der dengang hed Eboracum.                           

En bymur med rødder i romertiden

Det var som nævnt en romersk garnison, der anlagde et fort og etablerede byen Eboracum i 71 e. Kr. og som ved alle de romerske byer i Storbritannien - og dem er der mange af - blev der også her etableret en bymur, der skulle beskytte byen. Romerne forlod stedet i 410. I middelalderen blev bymuren forstærket med græsklædte forsvarsvolde og udbygget med brystværn som vi ser den i dag. Den bedste del af bymuren er den vestlige og nordlige del. Vi går op på bymuren ved byporten Mickelgate Bar og følger den vestover. Det bedste udsyn fra muren fås om eftermiddagen, hvor solen står i vest. Ved floden River Ouse går man ned på gaden, over broen og kommer atter op på bymuren efter at have passeret Museum Garden. Det er på dette nordvestlige stykke at man får det bedste vue ud over byen og York Minster. Gå ned på gaden ved byporten Monkgate Bar og nyd bygningsværket. Den sydlige og østlige del af bymuren er ikke så interessant - herfra dog undtaget byporten ved Walmgate.

På tur i middelalderbyen

Fra Yorks gamle slot Clifford's Tower, der ligger på en lille høj midt i byen og stammer helt fra Wilhlem Erobrerens tid, bevæger vi os ind i den middelalderlige bydel, der er en labyrint af smalle, krogede gyder og skæve huse, der nogen steder næsten hviler mod hinanden. Her er en lille kanal og idylliske gader med pittoreske middelalderhuse. Et af husene er Mercant Adventurers Hall - et af Europas bedst bevarede lavshuse - opført i 1357.
Også den næsten 1.000 år gamle, smalle slagtergade The Shambles er et besøg værd. Det siges, at gaden er en af Europas bedst bevarede middelaldergader. Her er dog ingen slagtere mere, men masser af pubber og små butikker bl.a. med kunsthåndværk. Parallelt med gaden ligger det farverige Newgate Market - en markedsplads med både godt og noget tingel-tangel.
Spadser en tur i den skønne park Museum Gardens og se St. Mary's klosterruiner - endnu med en række flotte spidsbuer. Det er også her i parken at vi finder Yorkshire Museum - Vikingemuseet m.fl. Har man kræfter kan man gå helt ud til verdens bedste jernbanemuseum - National Railway Museum - og betragte de store maskiner. Man kan også sætte sig ved en af restauranterne/pubberne langs Ouse floden og nyde livet med et glas vin og bare iagttage Yorks turistbåde tøffer op og ned ad floden.

Jorvik Viking Centre

Et besøg i vikingebyen York er ikke fuldendt uden et besøg i Jorvik Viking Centre, der genåbnede i 2017 efter en renovering til flere mill. kr. pga. en oversvømmelse. Vi finder vikingecentret i Cobbergate - ja, mange af gaderne ender på "gate" - en afledning af det gammelnordiske ord "gate", der betyder gade. Det var under arkæologiske udgravninger i 1976-81 at man ca. seks meter under gadeniveau fandt enestående rester fra vikingebyen anno 970 og det ser vi, da vi kommer et par etager ned under jorden. Det var på den tid hvor vikingekongen Svend Tveskæg og senere hans søn, Knud den Store, regerede over store dele af England helt frem til år 1035. 
I hængende gondoler bl.a. med indbygget dansk tale glider vi rundt i den rekonstruerede middelalderby Jorvik og ser forskellige opstillinger fra vikingernes dagligdag suppleret med lyde og dufte. Det er imponerende godt lavet.
Senere kan vi spadsere rundt i selve museet og se nogle af de 40.000 genstande fra udgravningerne og høre "vikingerne" berette om forskellige forhold. Vi hører bl.a. om sølvmønter som betalingsmiddel - en hel mønt eller en afklippet del af en mønt. Straffen for selv at fremstille mønter var i første omgang af med hånden - næste gang røg hovedet!
Mættet af indtryk fra en af Nordeuropas smukkeste byer fortsætter vi mod byen Chester - endnu en by grundlagt af romerne.

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Tag til England på busrejse: Vitus Rejser

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien