Oxford - en universitetsby i England
Oxford - en universitetsby

Oxford - en universitetsby

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vitus Rejser

På denne rundrejse i England når vi universitetsbyen Oxford, der er blandt de berømteste byer i England – bl.a. kendt fra diverse film og tv-serier.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Oxford Universitet

En angelsaksisk krønike fra 911 fortæller, at Oxford har sit navn efter et vadested, hvor man kunne drive okser over floden Themsen - Oxen-ford. I dag er universitetsbyen Oxford blandt de berømteste byer i England – bl.a. kendt fra diverse film og tv-serier.Det britiske skolesystem er et af de ældste og mest respekterede i verden. Oxford Universitet er verdens næstældste og består af 38 selvstændige kollegier, der hver især fungerer som små samfund med flotte bygninger, grønne områder, bibliotek og egen kirke. Gennem århundreder har videnskabsmænd, politikere og store personligheder - bl.a. Albert Einstein - studeret på dette verdensberømte universitet.

På en orienterende spadseretur rundt i landets ældste universitetsby - universitet blev grundlagt i 1167 - kommer vi bl.a. forbi Christ Chruch (som vi ser nærmere på senere), Carfax Tower, der er et klokketårn fra 1200-tallet og er det eneste der er tilbage af en gammel kirke. Vi passerer middelalderborgen Oxford Castle og kommer langs den idylliske Oxford kanal og tilbage til centrum. Her anskaffer rejselederen bykort på informationskontoret, således at vi på egen hånd kan gå på opdagelse i denne spændende by.

Oxford Castle

Således orienteret og med en fornemmelse for afstandene begiver vi os tilbage til Oxford Castle - en normannisk borg fra 1072. Der er fri adgang gennem slottets gård, mens der tages entré til selve bygningerne med det store tårn St. George, der oprindeligt var et vagttårn fra 1020 - og dermed byens ældste bygning. Slottet fungerede som fængsel fra 1860 til langt op i midten af 1900-tallet, hvor den sidste hængning fandt sted i 1952.
Der betales også en mindre entré for at bestige den nærliggende grønne høj Castle Mound, men faktisk dækker de mange træer for udsigten, så brug kræfterne på noget andet.

Biblioteksområdet med Radcliffe Camera

Man kan næppe se sig mæt på de mange fine bygninger i Oxford. Her er byens og distriktets administrationskontorer, kollegier, kirker, teatre, museer o.m.a. Et af de mest interessante steder er ved Museum of the History of Science og biblioteksområdet ved Bodleian Libary, hvor man går gennem gården og frem til pladsen med Radcliffe Camera og kirken St. Mary the Virgin. Her oplever man den arkitektoniske essens af Oxford.

Christ Church Meadow

Vi spadserer bag om Copus Christi College og Merton College for at komme frem til det store parkområde syd for Christ Church College, der består af Merton Field og Christ Church Meadow. 
Øst for Merton Field ligger den botaniske have og syd for Christ Church Meadow rammer vi floden Themsen. Udsigten tilbage mod Oxfords bygninger er bare flot.

Christ Church College

Efter en fælles frokost i restaurant Wig and Pen mødes vi for at besøge det berømte Christ Church College, der er det største og mest imponerende kollegium i byen. Kollegiet, der også har sin egen katedral, blev faktisk grundlagt som et saksisk kloster allerede omkring 710 og senere i 1122 genetableret som kloster for augustinermunkene. Under Kong Henrik den 8. og bruddet med pavemagten og katolikkerne blev klosteret i 1532 kollegium for universitet. Senere er der naturligvis kommet flere bygninger til bl.a. indgangsbygningen ud mod the Meadow i 1860'erne. Fra hovedindgangen følger vi strømmen af gæster op ad den flotte stentrappe til den store hal, der er kollegiets absolutte centrum og huser den overdådige spisesal. Ved lange borde er her dækket op til de stuerende, mens professorerne sidder ved højbordet og her serveres alle måltider. Nogle vil kunne nikke genkendende til stedet fra Harry Potter-filmene.

Vi kommer derefter ind i den tætpakkede katedral - Englands mindste domkirke - der er bygget i perioden 1170-90, og har smukke blyindfattede vinduer samt en meget smuk altertavle.
Efter at have indsnuset studenterlivet, der er en bizar blanding af topmoderne uddannelser og ældgamle traditioner, kører vi tilbage på hotellet og kan slappe af inden vi næste dag fortsætter oplevelserne i Storbritannien i landets travle metropol London.

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Tag til England på busrejse: Vitus Rejser

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien