204 Der Er Liv I Myretuen I Blåbjerg Klitplantage Henne Strand Vestjylland Anne Vibeke Rejser IMG 4197

Vandreture omkring Henne Strand, Vestjylland

Google Map...
Danmark - Vesterhavet

Destination Vesterhavet omfatter området omkring Ringkøbing Fjord fra Søndervig i nord til Blåvand i syd med Danmarks vestligste punkt. Her er det nok mest naturen tæt på stranden med klitter og det bagvedliggende hedelandskab der er den største attraktion, men her er også hyggelige byer med kunst og kultur.

Turistinformation: Vesterhavet

Henne Strand Camping & Vandland

Den umiskendelige duft af harpiks og nedfaldne nåle fra de krogede, vindblæste bjergfyr, samt lyngen som står spredt i det fine sand, minder os igen om, at vi er i Vestjylland. Blot ca. tre timers bilkørsel fra København og væsentligt kortere tid fra Århus ligger feriecentret Henne Strand bag 25 meter høje sandklitter tilplantet med hjælme og marehalm for at dæmpe sandflugten. I den lille handelsby findes alt til en afslappet ferie som en sommergæst har brug for, samt et utal af gode spisesteder og naturligvis isboder og steder med fast food. Bag og i klitterne findes mange private sommerhuse, ferieboliger til udlejning, et hotel samt en campingplads så tæt på Vesterhavet, som man nu kan komme. Lige ved indgangen til Henne Strand drejer vi ind på den 4-stjernede campingplads Henne Strand Camping & Vandland. 
På denne eksklusive campingplads er alt moderne og i nyeste design. Her er det en fornøjelse at benytte såvel toilet- som køkkenfaciliteter. Børnene har deres helt egne toiletforhold - i passende størrelse. I køkken-spiseafsnittet med plads til 20 personer er her sågar et stort fladskærms-TV. Uden for servicebygningen er her ikke mindre end otte store grill-pladser, så alle kan komme til. Her findes familierum med bad og toilet, flere legerum og et populært vandland med 30 grader varmt vand, ligesom her er fitness-center, billard-stue m.m. 
Og så arrangeres her hver uge et specielt aktivitetsprogram for både børn og voksne. Det er et helt særligt sted, vi er kommet til, med gåafstand til den 16 km. lange sandstrand og med mange muligheder for vandreture og cykelture lige uden for døren.

102 Henne Strand Camping Og Vandland Henne Strand Vestjylland Anne Vibeke Rejser IMG 8105
Henne Strand Camping & Vandland

På Henne Strand

Badestranden er naturligvis et tilløbsstykke, hvor der soles, bades og sættes drager op. Vil man have mere fred og en naturoplevelse, kan en vandretur langs stranden - med mulighed for at finde rav - og/eller en tur op gennem de høje sandklitter og ind i baglandet anbefales.

Spiser du ikke på campingpladsen er mulighederne i byen mange - og her er lidt for enhver pengepung. Prøv f.eks. en frokostpandekage med fyld i Creperiet. På torvet ved Restaurant Strandgården er her ved aftenstid levende musik, som nok kan trække mange mennesker til. Og i restauranten må menuen selvklart stå på stegt vesterhavsrødspætte med nye kartofler og persillesovs. Vi afslutter dagen med en aftentur til stranden sammen med børnebørnene for at se den nedgående sol.

Vandretur i Blåbjerg Klitplantage

Kun 10 minutters kørsel fra Henne Strand er vi langt inde i Blåbjerg Klitplantage og parkerer for foden af Blåbjerg. Børnebørnene er allerede stukket af op ad de mange trappetrin, der fører op til landets højeste klit 64 moh. Herfra kan vi se store dele af det sydvestlige Jylland og det fortælles, at man engang har kunnet se 40 kirketårne fra udsigtspunktet. 
I gamle dage fungerede bjerget som pejlingspunkt for de søfarende. Toppen af Blåbjerg prydes af en stor sten rejst i 1908 til minde om kammerherre Thygede Thygeson, som i andet halvdel af 1800-tallet var leder af Klitvæsenet, der anlagde store dele af klitplantagerne for at dæmpe sandflugten.

201 På Toppen Af Blåbjerg Klitplantage Henne Strand Vestjylland Anne Vibeke Rejser IMG 4191
På toppen af Blåbjerg - Danmarks højeste klit

Flere vandreruter Blåbjerg Klitplantage

Fra P-pladsen udgår tre markerede vandreruter en gul, en blå samt en rød. Vi vælger den 2,5 km. lange røde rute, der går forbi Rævebjerget. Når vi vandrer med børnebørnene benytter vi lejligheden til at skærpe deres opmærksomhed på hvad der rører sig i naturen, hvad der kan ses, høres, føles og duftes. Og jo. Det kribler i skovbunden, for myrerne har travlt med at reparerer skaderne efter de, der sidst har stukket en kæp i deres tue. Enkelte fugle kan vi høre i løvskoven, men vi ser dem ikke. Derimod er her tegn efter spætten, der har været i lag med den rådne træstamme.
- Prøv at røre ved de lysegrå puder, som vokser under træerne og mærk hvor bløde de er, foreslår jeg. Rensdyrlav vokser kun, hvor luften er ren. Og plukker man dem, bliver de hurtigt tørre, men kan ligge i f.eks. en vindueskarm og suge fugt til sig - og igen blive bløde. Ved Rævebjerget "efterlyser" børnebørnene naturligvis ræven! Men vi ser den ikke, da ræven fortrinsvis er et natdyr.

I den tætte skov af bjergfyr kan vi dufte harpiks og fyrrenåle - og hvorfor bliver bjergfyrrene så krogede? Vi forklarer om sandflugt og tilplantning af klitterne for at stoppe sandets ødelæggende fremmarch. Et sted ses grene fra toppene af den tilsandede egeskov. Jo, den er god nok. Egetræet har sin stamme nede under sandet og det er kun toppen, der stikker op. Her er omkring fem meter sand - måske endnu flere meter!
Men Blåbjerg Klitplantage er også levende skovdrift med høje slanke grantræer, små tætte næsten blå ædelgraner, som bruges til jul. Vi kan se, at her tidligere er klippet af til pyntegran.
Enkelte steder i skovbunden vokser rævlingebær også kaldt sortebær - og de kan spises. Men her vokser også andre bær på træer og buske, som vi slet ikke skal røre. Mosebølle, den "danske blåbær", der sagtens kan spises, ser vi ikke på denne lille rundtur.

Nymindegab Klitplantage

Den nordlige del af plantagen udgøres af Nymindegab Klitplantage, hvor der langs kysten er et helt anderledes åbent område at vandre i. Her er langstrakte klitsøer - Gammel Gab og Klitsøen - der ligger smukt mellem den dobbelte klitrække. Her er klithede og sandstrand. 
Men denne seks til otte km. lange vandrerute er til en heldagstur, hvor både vand og madpakke skal medbringes, så den må vente til en anden gang.

Vandretur i Kærgård Klitplantage

Den tætte løvskov lukker sig som en katedral over hovederne på os, da vi vandrer ud i Kærgård Klitplantage. Men snart åbner landskabet sig og vi passerer Store Løvklit, hvor den tilsandede løvklit tydeligt kan ses. Her er det kun toppen af flere hundredårige egetræer, der stikker op over sandet, mens stammen for længst er dækket af flyvesand. Målet for vandreturen er den 30 meter høje klit Gråmule Bjerg, hvorfra vi har et udstrakt syn mod havet og de mange klitter. En enkelt klit er brudt i toppen - hjælmen er væk - og er begyndelsen til en vandreklit.
Ved Hylkevej ligger en lille skovsø, hvor det summer af liv. 10-15 cm. store guldsmede svæver omkring os som små helikoptere, mens de meget mindre sølvblå sølvsmede ustandseligt flytter sig fra siv til siv i deres parringsleg. Her er blomstrende åkander, summende bier, sommerfugle og masser af liv nede i vandhullet. Muligheden for at se en snog er til stede.
På sidste del af turen kommer vi gennem et vådområde - stien er dog ganske tør - og her må det være et eldorado for brombærplukkere om efteråret

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser