114 IMG_3592.JPG

Sømosen og Jyske Ås ved Dronninglund i Nordjylland

Google Map...
Nordjylland

Nordjylland markedsføres som Toppen af Danmark og Lysets Land.

Mest besøgte attraktion: Skagen samt naturen langs Danmarks kyster

Mere information:

Turistinformation: Toppen af Danmark

Turistinformation: Danmark

Sømosen - en idyllisk plet i Dronninglund Storskov

På en let vandretur rundt om Sømosen på godt en kilometer kan alle være med, som er almindeligt gående. Landskabet er malerisk kønt hele året, men måske mest om efteråret, hvor skoven og mosen har fået farver.
Vandreruten "Jyske Ås-Stien" beskrevet i Vandreture i Danmark fra Politikens Forlag (2004), fra Dronninglund Slot og op gennem Dronninglund Storskov til Sømosen er meget lang og i 2015 ikke længere retvisende. Det kræver derfor et detaljeret vandrekort over skoven, hvis man begiver sig ud på denne lange rute, da stier m.v. er ændret. Man kan let fare vildt i den store skov, hvor der ind i mellem ses markeringer af forskellige vandreruter.                                                                  

Rundt om en naturperle

Lettest er det at køre ad Kirkevejen fra Dronninglund Slot, krydse hovedvejen, og fortsætte forbi Dronninglund Golfklub til man kommer til grusvejen Sømosen på venstre hånd (skilt ved vejen), der fører frem til en lille p-plads. Herfra er der blot nogle få hundrede meter gennem skoven til Sømosen. Her venter en naturperle med åbent vand og hængesæk på mosebund samt tæt sivskov og dunhamre ved brinken.
En trampet sti går hele vejen rundt om søen - der er intet at tage fejl af. Undervejs er der opsat borde og bænke, hvor man kan nyde sin medbragte mad/kaffe, mens man lader sig betage af udsigten. 
Engang var området beboet af efterfølgere af indvandrende sigøjnere samt farende folk og eneboere. De boede i huse, der var halvt jordhuler langs søens vestlige brink.

Kuperet terræn ved Nymølle Bæk

Mere fysisk udfordrende er det at spadsere i det kuperede terræn i den nordlige del af Jyske Ås ved Nymølle Bæk, hvor vandreruterne starter på rastepladsen ved landevejen lidt nord for byen Brønden. Her er ruterne på to til fire kilometer fint mærket med forskellige farver.
De dybe slugter og stejle skrænter er skabt gennem århundreder, ved at vandløb har gnavet sig ned i det blødeste materiale. I bunden risler den lille Nymølle Bæk, som slynger sig gennem slugterne.
Flere steder er der opsat hjælpetov, som man kan holde sig fast ved, når man skal op og ned ad skrænterne, der kan være fugtige. Det er derfor en god ide, at have solide vandresko på. På de fugtigste områder i dalbunden er der udlagt træbroer.
Fra toppen af bakkedragene er der vid udsigt udover landskabet, mens musvågerne skriger over hovederne på os og med udslåede vinger stiger til vejrs med vindens opdrift.