409 På yderste klit IMG_5716.JPG

Skøn weekendtur til Nationalpark Thy

Google Map...
Danmark - Danmarks Nationalparker

Danmarks Nationalparker har noget af landets smukkeste og mest særpræget natur. De danske nationalparker byder på natur- og kulturelle oplevelser og her findes mange aktivitetsmuligheder året rundt. 

Nationalpark Thy - oplev Danmarks største vildmark

Nationalpark Mols Bjerge - oplev Danmarks særlige istidslandskab

Nationalpark Vadehavet - oplev Danmarks enestående tidevandsområde

Nationalpark Skjoldungernes land – oplev Danmarks kulturhistoriske landskab                                                                                   

Nationalpark Kongernes Nordsjælland - oplev Danmarks krongods

 

Turistinformation: Danmarks Nationalparker

 

Hotel Thinggaard – tæt på naturen

Udover at være et dejligt sted at hvile ud efter oplevelser i naturen er Hotel Tinggaard kendt for sine gastronomiske måltider – og derfor også et godt sted at holde familiefester. Hotellets betjening af gæsterne er vedkommende og tjenerne fortæller gerne om de gastronomiske oplevelser som serveres. Og så ligger Hotel Thinggaard tæt på golfbane og wellness med svømmebassiner etc. – og kun et ”stenkast” fra de store naturoplevelser i Nationalpark Thy – enten man kører i bil, cykler eller vandrer.

Hanstholm Vildtreservat – en del af Nationalpark Thy

Nationalpark Thy, der strækker sig i et 5 til 12 km. bredt bælte fra Hanstholm i nord til Agger Tange i syd (ca. 55 km.), er på 244 km2 og dermed Danmarks største nationalpark som blev indviet i 2008. Vi stiller bilen ved Sårup og har taget de gode vandresko på. Her har Naturstyrelsen afmærket flere vandreruter. På et øjeblik er vi kommet langt ude i Tved Klitplantage og den skønneste natur. Gennem skov og ud til åbne klitarealer, hvor der er opstillet et udsigtstårn. Herfra spejder vi udover den nordlige del af Hanstholm Vildtreservat, der betegnes som Danmarks største vildmark. I de lyngklædte klitter er der håb om at se krondyr fouragerer, store flokke af gæs eller trækkende traner. Tag derfor altid din kikkert med.

Bunkermuseum Hanstholm

Nordeuropas største befæstningsanlæg bygget af nazisterne under 2. verdenskrig ligger lige syd for Hanstholm. Formålet med dette kystbatteri var at spærre for indsejlingen til Skagerrak sammen med et tilsvarende batteri i Kristiansand i Norge. De store kanoner kunne skyde 55 km. – ca. halvvejs mod Norge. Allerede ved indgangen til Bunkermuseum Hørsholm ses flere store kanoner. Inde i museet er der adgang til genetablerede lokaler med mandskabsrum og ammunitionsmagasiner m.m. Vi ser bl.a. de store krudtladninger og det indviklede transportsystem, der skulle bringe skytset frem til kanonerne. Underjordiske gange fører ud til den fem meter dybe kanonbrønd med en diameter på 30 meter. Bunkeren er så stor, at der også er etableret en mindre jernbane. Nogle vil kunne nikke genkendende til Museumsbunker Hanstholm fra filmen ”Olsenbanden i Jylland”.

Lodbjerg Fyr

I den sydlige del af Nationalpark Thy besøger vi det fredede Lodbjerg Fyr, som er fra 1883-84. Fyret er ubemandet – fungerer automatisk – og vi lægger en mindre betaling for at kravle de 133 trin op til toppen af det 35 meter høje fyr. Udsigten udover den vilde klitplantage er betagende. På stedet findes også plancher der fortæller mere om Nationalpark Thy, ligesom her er toiletter og adgang til drikkevand.

Klitterne og det oprørte Vesterhav

Fra Lodbjerg Fyr er der kun få hundrede meter gennem klitterne ud til Vesterhavet, som i dag er for fuld udblæsning. Fra de op til 10 meter høje klitter, eroderet af havet, vejret og vinden er der stejlt ned til kysten. Her mærker vi, hvor barsk havet og vinden kan være. Mindre bliver det ikke, da vi bevæger os hen ad den vindblæste sandstrand, hvor havet bølger sender frådende havskum imod os. Tilbage i klitterne er der flere steder hvor vinden har fået fat i flyvesandet og skabt en begyndende vandreklit. Her bevæger sandet sig – langsomt, men sikkert – længere ind mod land. Naturstyrelsen har flere afmærkede vandreruter i området.

Lodbjerg Kirke - en af landets mindste kirker

Efter den stærke vind i håret er der ganske roligt i udkanten af Lodbjerg Klitplantage, hvor den næstmindste middelalderlige landsbykirke i landet - Lodbjerg Kirke - ligger. Kirken er fra 1400-årene og bygget i sengotisk stil og har en udvendig klokke ved gavlen. 

500 Lodbjerg Kirke IMG_5788.JPG
Lodbjerg Kirke

De mange natur- og kulturtilbud som Nationalpark Thy tilbyder gør, at vi naturligvis vender tilbage til Danmarks største vildmark.

502 Kirkerum IMG_5794.JPG
Kirke rummet i Lodbjerg Kirke

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser