PICT0172
Vandretur i

Ruslandsbakkerne i Nordsjælland

Google Map...
Danmark - Nordsjælland generelt

Nordsjælland er kendt for byer som Helsingør, Hillerød, Hundested og Fredensborg m.fl. - og ikke mindst Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fordi her er så mange "royal" attraktioner. Blandt de mange attraktioner kan nævnes: Kongelige slotte og slotshaver som Kronborg, Frederiksborg, Fredensborg. Naturen med nordkysten langs Kattegat, de store skove med bl.a. Grib Skov, Store Dyrehave, samt de mange søer med mulighed for kano- og kajakture.

Turistinformation: Nordsjælland

Nationalpark: Nationalpark Kongernes Nordsjælland 

Rudolph Tegners Museum

En stor grå beton-klods er placeret midt i dette naturskønne område og danner rammerne for museet, men det er ikke målet for vor vandretur.

På vej mod Rusland

I stedet går vi mod syd over de blomstrende lyngklædte bakker på sandede, gamle og snoede hulveje. Her findes en del enebærkrat og spredte fyrretræer. Vi kommer til en indhegning og fortsætter ind i en lille skov. Her er vi pludselig i Rusland! 
På en lille høj møder vi følgende gravering på en sten: "Dommer A. P. Larsen k.dm. Hillerød, påbegyndte og gennemførte fredningen af Rusland 1933 - 1954". Beviset på at vi er i Rusland.
Fra skoven kommer vi ud i et åbent landskab med fint udsyn over markerne mod syd og vi følger den markerede rute mod øst til vi kommer til stien langs Pandehave Å.

Pandehave Å

Stien snor sig langs med åen, som er vanskelig at få øje på gennem den tætte bevoksning. Stien er slået, så det er muligt at komme frem, men helt brugervenlig er den ikke. Mange steder er den ret så våd, så det anbefales at have støvler eller kraftige vandresko på. På de smalleste steder stikker krat og brændenælder ud på stien, så pas lidt på benene! Der er ikke meget udsyn langs å-løbet, og efter godt en km svinger stien væk fra åen og vi kommer igen på tørt land.
Her kan vi vælge at gå gennem indhegningen, hvor kvæg og får græsser blandt de store enebærbuske, eller blive på stien i udkanten af skoven. Og det gør vi.

Skulpturerne

Tilbage i Rusland-skoven krydser vi igen stien og kommer op over nogle af de lyngklædte bakker, der ligger øst i området - og her støder vi på de første skulpturer. Og nu kommer de som perler på en snor. Den ene store skulptur efter den anden.
På et højdedrag kan vi se langt mod nord - mod Gilleleje. Faktisk er det muligt at vandre helt op til nordkysten ved Dronningmølle, men det må blive en anden gang.