PICT0061
Vandretur

Rundt til de gamle ege, Sjælland

Google Map...
Danmark - Frederikssund

Området omkring Frederikssund, der ligger ud til Roskilde Fjord, omfatter også den nordlige del af  Hornsherred med Jægerspris.

Mest besøgte attraktioner: Frederikssund Vikingeboplads og Frederikssund Vikingespil, Willumsens Museum, Gerslev Rosenpark samt Jægerspris Nordskov med de tusindårige ege.

Mere information:

Turistinformation: Frederikssund

Turistinformation: Danmark

 

En idyllisk skovsø

Fra P-pladsen går en lille sti ind gennem skoven og rammer grusvejen inde i skoven, som så følges til venstre. Vi vælger dog at gå lidt hen ad den asfalterede vej og drejer til højre ind i skoven ved skovløberhuset og går lidt efter til venstre ad Jagtkongevej. Hele rundturen er mærket med en gul klat på træer og visse steder med en pil, der angiver retningen - hvor ruten svinger. På venstre hånd passeres en skovsø, hvor åkanderne sukker efter sol i denne regnfulde sommer.
Senere følges et ridespor og vi kommer ud på Tværvej, hvor vi holder til højre. Her er skoven ret så åben.

Frederikshøj

Terrænet omkring os bliver mere kuperet og vi vandrer op ad bakken til Frederikshøj. Her ligger Frederik d. 7. jagtpavillon, der er en åben stråtækt bygning, hvor det er muligt at raste lidt ved et af bordene under taget. Vi når ikke ret langt videre, før vi møder det første skilt "Mod Egene" og får bekræftet, at vi er på rette vej.

Bredvig mose

Hele området på vor venstre hånd ligger lavt og er meget fugtigt. Skal vi ind her, må vi have gummistøvler på. Det er Bredvig Mose der ligger urørt som en urskov. Men myggene trives og dermed fuglene. Vi hører dem begge. Myggen der summer ved øret og fuglenes fløjten. Desværre har vi glemt myggebalsammen og med de korte bukser og kortærmede skjorter er vi let bytte for "rovdyrene". Men det følger jo med, når man er i skoven. Ingen grund til "hysteri".

Storkeegen

Vi drejer ned ad en fugtig sti som fører os hen til Storkeegen. Denne eg døde i 1981 og menes at være 900 år gammel. Navnet fik egen fordi maleren P. C. Skovgård i midten af 1800-tallet forevigede egen med en storkerede.                                                                                      

Kongeegen

Den lever stadig - Kongeegen. Med en alder på mellem 1400 - 1900 år er den en af de ældste nulevende skabninger i Europa. Han er så gammel, at det er nødvendigt at støtte ham lidt med et par stokke. Rundt om egen er et lille rækværk, der skal beskytte en gamle mod os besøgende - så bliv på den rigtige side af hegnet.

Dyrnæs mole

En mole er det ikke, men en 300 meter bred strandeng, der går ud i Roskilde fjord. Den megen regn vi har fået denne sommer, gør strandengen særdeles fugtig. Det er vanskeligt at finde en tør sti og flere gange møder vi så store vandpytter, at vi må vige i en stor bue uden om. 
Vi finder vej et stykke ud, men opgiver, da vi samtidig bliver "angrebet" af myg i hobetal. Selv om vi bevæger os sætter disse grådige væsener sig tilrette på os for at få næring til næste generation. Myg og vand gør, at vi opgiver at fortsætte længere ud i fjorden, men vender tilbage til skoven. Vi er nu gået ca. halvdelen af dagens vandretur.

Snogegen

Vi holder øje med de gule markeringer og finder let vej rundt i skoven. Nu går det mod nordvest ad Øllemosevej og snart er vi fremme ved en lille sti, der fører os hen til Snogeegen. Vi er ikke i tvivl om hvorfor denne 600-700 år gamle eg har fået dette navn. Den enorme stamme vrider sig op mod lyset og snoningerne ses tydeligt i den bark der er tilbage. Snogeegen "overlevede" til 1991, sikkert fordi dens snoede stamme ikke kunne anvendes til tømmer.
Vandreturen fortsætter og efter de små søer på venstre hånd er passeret, er vi et øjeblik i tvivl om hvilken vej vi skal gå, da vi ikke har fået et detaljeret kort med. Men vi skal til højre langs skovbrynet og ikke fortsætte lige ud mod Louiseholm (ad Louiseholmvej).
Det bliver en lang hjemtur i skovkanten med stedvise glimt ud over militære arealer, der på denne tid af året bølger med kornmarker.
Hele vandreturen er efter vor mening for lang at gå i forhold til oplevelserne denne julidag. En forårstur, hvor der er flere blomster at se, er måske at foretrække? Eller måske bør turen i stedet foretages på cykel på de mange gode skovveje?