IMG_8197.JPG
Vandreferie i

Paradisbakkerne - skønne naturoplevelser på Bornholm

Google Map...
Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat

Start ved Oksemyrevej

Fra P-pladsen følger vi den asfalterede skovvej nogle hundrede meter ind i denne privatejede skov, passerer stien mod Kodal og drejer så til højre mod Gamledam og følger den gule rute rundt i den nordlige del af Paradisbakkerne. Allerede ved Gamledam ser vi hvor gudeskønt her er. Søen er en højmose med åkander flankeret af stejle klippesider.
Vi passerer Trommestenene, nogle tonstunge sten, og kommer ind i et dramatisk område.

Dybedals sprække

Vi spadserer langs en af Paradisbakkernes mange sprækkedale – Dybedal – der visse steder blot er et par meter bred, men ganske dyb med lodrette klippevægge på begge sider. Her er spændende og smukt – men bliv på stien langs toppen af klippevæggen og se hvor du træder. Her er måske 20 meter ned.

Højlyngen ved Majdal

Vi kommer fri af skoven og et helt andet landskab åbner sig foran os. Duften af lyng rammer os, da vi træder ind i et omhegnet område og får et vidunderligt udsyn over lyngklædte bakker. 
Her oplever vi hvorledes hele det centrale Bornholm engang har set ud dækket med højlyng. Her stikker det nøgne grundfjeld op mellem lyngen med spredte enebærbuske, bregneskov og enkelte hårdføre birketræer. Men ellers er her ingen særlig bevoksning. Det holder de fritgående får nede.
Fra højdepunkter ses flere sprækkedale og ruten gennem højlyngen går da også op over bakker og ned i dale, hvor mindre vandløb passeres.

Midterpilt

Vi er på rutens højeste punkt 113 moh. og på denne nøgne klippeflade ligger en to meter stor stabel sten som en varde - Midterpilt. Disse stenpilte – eller "varper" som de også kaldes – ligger rundt omkring i højlyngen og blev tidligere brugt som pejlemærker, så man ikke for vild, når man skulle passere gennem de lyngklædte bakker og mange sprækkedale.

Rokkestenen i Paradisbakkerne

Endnu en fårefold passeres og vi kommer gennem Grydedal og forbi den underskønne Grydesø, hvor de omkringstående træer på smukkeste vis spejler sig i søens sorte vand. Herfra er der kort afstand til Bornholms mest berømte rokkesten – en vandreblok på 35 tons ført hertil ved sidste istid. Stenen er velbesøgt og børn kravler op på den for at forældre kan forevige motivet med mobilen. Enkelte forsøger at rokke stenen - og det lykkes efter sigende.

Lisegård

Nu følger vi den smukke kuperede sti sydover forbi den privatejede hytte Fjeldstauan og kommer ud på skovvejen mod Lisegård (tidl. Klintbygård). Her findes P-plads, toiletter samt en kiosk, hvor en is gør underværker inden den lange tilbagetur ad skovvejen gennem Kodal til Oksmyrevej.

Gamleborg i Paradisbakkerne

Sydvest i Paradisbakkerne ligger en Gamleborg fra den ældre jernalder (400 år f.Kr) – ikke at forveksle med Gamleborg i Almindingen.
En lille sti fører op på en 21 meter høj klippeknude, som nu er ganske tilgroet og man skal nok være arkæolog for at se, hvad det er man vandrer rundt i. Man aner nogle få sten og en lille tilgroet vold, mere er her ikke at komme efter. Men engang virkede denne borg som et tilflugtssted helt op i vikingetiden, når øens befolkning blev angrebet af sørøvere og andre indtrængende banditter.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser