Paradisbakkerne - skønne naturoplevelser på Bornholm
Log ind Log ind
Paradisbakkerne - skønne naturoplevelser på Bornholm

Paradisbakkerne - skønne naturoplevelser på Bornholm

Her er så skønt, som man kan forestille sig det er i Paradis, og jo, her er masser af bakker. En vandretur i Paradisbakkerne er en af de helt store naturoplevelser på Bornholm. Men det anbefales at være i god form og have ordentlige vandresko på.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Start ved Oksemyrevej

Fra P-pladsen følgesvi den asfalterede skovvej nogle hundrede meter ind i denne privatejede skov. Vi passerer stien mod Kodal og drejer så til højre mod Gamledam og følger den gule rute rundt i den nordlige del af Paradisbakkerne. Allerede ved Gamledam ser vi hvor gudeskønt her er. Søen er en højmose med åkander flankeret af stejle klippesider.
Vi passerer Trommerestenene, nogle tonstunge sten, og kommer ind i et dramatisk område.

Klippespejl i søen

Klippespejl i søen

Dybedals sprække

Ruten går langs en af Paradisbakkernes mange sprækkedale - Dybedal - der visse steder blot er et par meter bred men ganske dyb med lodrette klippevægge på begge sider. Her er spændende og smukt - men bliv på stien langs toppen af klippevæggen og se hvor du træder. Her er måske 20 meter ned.

Sprækkedalen Dybedal

Sprækkedalen Dybedal

Højlyngen ved Majdal

Vi kommer fri af skoven og et helt andet landskab åbner sig foran os. Duften af lyng rammer os, da vi træder ind i et omhegnet område og får et vidunderligt udsyn over lyngklædte bakker. 
Her oplever vi hvorledes hele det centrale Bornholm engang har set ud dækket med højlyng. Det nøgne grundfjeld stikker op mellem lyngen med spredte enebærbuske, bregneskov og enkelte hårdføre birketræer. Men ellers er her ingen særlig bevoksning. Det holder de fritgående får nede. Fra højdepunkter ses flere sprækkedale og ruten gennem højlyngen går da også op over bakker og ned i dale, hvor mindre vandløb passeres.

I kupperet terræn

I kupperet terræn

Midterpilt

Vi er på rutens højeste punkt 113 moh. og på denne nøgne klippeflade ligger en to meter stor stabel sten som en varde - Midterpilt. Disse stenpilte - eller "varper" som de også kaldes - ligger rundt omkring i højlyngen og blev tidligere brugt som pejlemærker, så man ikke for vild, når man skulle passere gennem de lyngklædte bakker og mange sprækkedale.

Midterpilt - en stor varde i Paradisbakkerne

Midterpilt - en stor varde i Paradisbakkerne

Rokkestenen i Paradisbakkerne

Endnu en fårefold passeres og vi kommer gennem Grydedal og forbi den underskønne Grydesø, hvor de omkringstående træer på smukkeste vis spejler sig i søens sorte vand. Herfra er der kort afstand til Bornholms mest berømte rokkesten - en vandreblok på 35 tons ført hertil ved sidste istid. Stenen er velbesøgt og børn kravler op på den for at forældre kan forevige motivet med mobilen. Enkelte forsøger at rokke stenen - og det lykkes efter sigende.

Vandspejl i Grydesø

Vandspejl i Grydesø

Lisegård

Nu følges den smukke kuperede sti sydover forbi den privatejede hytte Fjeldstauan og vi kommer ud på skovvejen mod Lisegård (tidl. Klintbygård). Her findes P-plads, toiletter samt en kiosk, hvor en is gør underværker inden den lange tilbagetur ad skovvejen gennem Kodal til Oksmyrevej.

Lisegård med ishus

Lisegård med ishus

Gamleborg i Paradisbakkerne

Sydvest i Paradisbakkerne ligger en Gamleborg fra den ældre jernalder (400 år f.v.t.) - ikke at forveksle med Gamleborg i Almindingen. En lille sti fører op på en 21 meter høj klippeknude, som nu er ganske tilgroet og man skal nok være arkæolog for at se, hvad det er man vandrer rundt i. Man aner nogle få sten og en lille tilgroet vold, mere er her ikke at komme efter. Men engang virkede denne borg som et tilflugtssted helt op i vikingetiden, når øens befolkning blev angrebet af sørøvere og andre indtrængende banditter.

Et sted her lå der engang en gammel borg

Et sted her lå der engang en gammel borg

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat