15-PICT0175.jpg
Rideferie

Omkring Ridecenteret Mandøgården

Google Map...
Danmark - Sønderjylland

Sønderjylland omfatter det sydligste Jylland fra Rømø i vest til Sønderborg i Øst.

Mest besøgte attraktion: Dybbøl Mølle ved Sønderborg, Nationalpark Vadehavet ved Rømø, Tønder og Møgeltønder

Mere information:

Campingpladser i Sønderjylland

Turistinformation: Sønderlylland

Turistinformation: Danmark

Ridecenter Mandøgården

Den store landrover stopper. Hestetransporten med vores tre islandske heste er spændt bag på. Steini, vores chauffør og guide, synes tilsyneladende, at her fortsat er rigeligt med vand. Vi har ellers tjekket tidevandstabeller og vandstandshøjder på DMIs hjemmeside og nu skulle vandet trække sig tilbage. Vi er på vej til landets mindste ø i Vadehavet, Mandø, nord for Rømø i Vestsønderjylland. I "gamle" dage var eneste farbare vej fra fastlandet til Mandø via Ebbevej, hvor det var - og fortsat er - muligt at blive trukket gennem Vadehavet over til øen. Nu kan man også selv køre ad den syv km lange Låningsvejen - fire timer før og efter lavvande.
Det er første gang jeg er her og det er en noget speciel fornemmelse at køre kun tre cm over havets overflade. Visse steder på vejen står der endnu vand, men vi kan sagtens kommen gennem og over på øen. Undervejs passerer vi Ebbevej, der er kvistet med birketræer, så den traktortrukne "Mandøbussen" kan finde vej. Her kan almindelige biler ikke køre.
Vi har planer om at ride gennem Vadehavet til Danmarks største ørken Koresand, en ca. 10 km bred sandbanke mellem Mandø og Rømø, der kun kan nås fra Mandø-siden, og kun når det er ebbe - når tidevandet har trukket sig tilbage. 
Der vil gå endnu en times tid, inden det er lavvandet nok til at vi kan ride ud, så vi kører over til Islændercentret Mandøgården. Her har Hotel Kommandørgården fra Rømø, indrettet gården med mulighed for at holde ridelejr enten med familie eller med venner, øvede ryttere såvel som nybegyndere. Her er køkken til selvhushold, renoverede toiletter og soveværelser smukt indrettet i forskellige farver og stilarter. Udenfor står det opvarmede spa-bad, hvor man efter dagens ridetur kan få udendørs vandmassage og løsnet op i musklerne.
Vi nyder udsigten fra terrassen, medens vi får en forfriskning og venter på lavvande.

For højt vand - ved ebbe

Vi har naturligvis det nødvendige udstyr med til turen. Bl.a. er det klogt at medbringe et kompas, da der absolut ingen holdepunkter er på Koresand. Her er ingen træer, ingen skilte, ingen bygninger. Kun sand. Hvis der pludselig glider havgus ind fra Vesterhavet, skal vi kunne finde vej ved hjælp af kompasset.
Nu skulle det ifølge tidevandstabellen være lavvandet. Vi får hestene ud af transporten, sadlet dem op og svunget os i sadlerne. 
Da vi kommer op over diget, blæser der en frisk vind fra nord og der er ingen land eller sandbanke at se. Jo, langt ude i horisonten skimtes en tynd landstribe. Det er Koresand. Men hvor er vadestedet? Vi rider langsomt ned over strandengen, forbi et par viber, der basker op, da vi tilsyneladende trænger os ind på deres territorium. Vi stopper et øjeblik i vandkanten og driver hestene ud i bølgerne. Hestenes skridt bevirker, at vi på et øjeblik bliver plasket til med vand, men det gør ikke noget. Vi kommer længere ud og da vandet bliver så dybt, at det næsten når bugen på hestene, og vi for længst har fået fødderne gjort våde, er der ingen tvivl: Vi kommer ikke over til Koresand i dag. 
Steini forklarer, at han aldrig i den tid han har guidet ryttere her, har været udsat for ikke at kunne komme over. Men det sker, når vinden presser vandet ind over vadestedet - selv om det er lavvandet.
Vi vender hestene og kommer tilbage op over diget og beslutter i stedet at ride rundt på Mandø. Her er også mange muligheder for at opleve naturen, kulturen og dyrelivet i og ved Vadehavet.

Stormflodspælen

Vi rider hen forbi stormflodspælen, hvor der er sat markeringer for hvor højt vandstanden har været under de forskellige stormfloder. Senest under orkanen i 1999, der kan jeg lige nå op til, når jeg står på jorden. Skræmmende. Men det er ingenting mod vandstanden i 1634. Øen har tidligere været oversvømmet med katastrofale følger. Engang lå den lille by på øens nordside, men blev nærmest skyllet væk og man besluttede at flytte byen mod sydvest beskyttet bag høje diger.
I udkanten af byen rejser den fint restaurerede Mandø Mølle sig. Her har en vis hr. Møller - fra et større dansk rederi, med aner her til øen - doneret midler, så møllen kunne istandsættes.
Ude på strandengene går store flokke af gæs og græsser. De er ved at samle kræfter til deres videre træk nordpå til de arktiske egne, hvor de yngler. Da vi rider forbi, flyver de første gæs i vejret, hvilket udløser en "kædereaktion" for flere og flere bramgæs følger efter. Pludselig er hele engen levende. Den store flok fugle svinger rundt ud over engen og vender lidt efter tilbage og danner næsten det, der er kendt som "Sort Sol". 
Det er specielt om efteråret at Sort Sol kan opleves, hvor enorme mængder af stære hver aften samles på marskengene for at gå til ro. Her kan man se de mange fugle i flugt hen over himmelen i store bølgende bevægelser skygge for solen.

På den igen

Efter rideturen rundt på Mandø er det tid at sadle af og få hestene ind i hestetransporten. Steini er fortsat forundret over, at det for første gang ikke lykkedes at komme over til Koresand, men fortæller også, at han engang med en gruppe kom så sent retur fra denne vadehavsørken, at vandet var steget så meget, at eneste mulighed for at komme tilbage til Mandø var at svømme sammen med hestene over revlen! I alle tilfælde bliver vi enige om, at næste gang vi ses, bør vi igen prøve at komme til dette helt specielle sted i Danmark.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser