Kanotur på Suså, Sjælland
Log ind Log ind
Kanotur på Suså, Sjælland

Kanotur på Suså, Sjælland

Mindre end en times kørsel fra København er her adgang til Sjællands længste å - Suså - der slynger sig 89 km gennem det flotte Sydsjællandske landskab. Her kan vi for et par dage opleve vildmarken og naturen på nært hold.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Broby Kanoudlejning

Vi kontakter Broby Kanoudlejning, hvor vi kan leje kano og andet nødvendigt udstyr. Vi har dog vores eget telt og campingudstyr med, så vi kan klare os et par dage ude i "vildmarken".
Vi får oplyst, at vi skal regne med mellem 8-10 timers padling til Næstved og det anbefales at vi tager den med ro og nyder turen. Den kan selvsagt gøres på en enkelt dag - hvis man er indstillet på at rive i årene - men det er jo slet ikke det, en tur på Suså går ud på. Til familier med børn anbefales altid mindst tre dage, således at der bliver givet tid til at komme i land og få strakt benene - måske gå på opdagelse i en af skovene. 
Vi får en kano, årer samt redningsveste og vores tur er planlagt til at vare to dage - dvs. med én teltovernatning undervejs. Her er flere muligheder, som det fremgår af den udleverede folder, der også indeholder anden praktisk information, men det anbefales, at vi overnatter på pladsen ved Hørhaven, for så har vi solopgangen lige foran os i morgen tidlig.

Klargøring og isætning ved Broby Kanoudlejning

Klargøring og isætning ved Broby Kanoudlejning

Kanosejlads på Suså

Kanosejladsen på Suså er til glæde for mange mennesker der vil have en rigtig flot naturoplevelse. Hvert år gennemføres mere end 11.000 kanoture med tilsammen ca. 20.000 personer. Dette giver selvsagt en nedslidning af naturen, så sejladsen er reguleret med en bekendtgørelse fra Miljøministeriet for at beskytte naturen, bredejere og kanosejlere selv mod forstyrrelse fra alt for mange kanosejlere. Der må på samme tidspunkt højst sejle 35 gæstekanoer og 185 udlejningskanoer heraf 35 som timesejlads fra Næstved til Holløse Mølle. Derudover må hjemmehørende både, der er ejes af folk som bor i en af kommunerne ved Suså, benytte å-systemet. Alle både der sejler på åen og søerne skal have påsat nummerplade. Udlejningskanoer har nummerplade. 
Foretrækker du at sejle i egen båd, som ikke er registeret som hjemmehørende, kan gæstenummerplade og folder bestilles for en til fire dage på Kongskilde Friluftsgårds Naturafdeling.

Kanotur på Suså

Kanotur på Suså

Gennem Sydsjællands landskab

Faktisk starter Suså ved udspringet syd for Rønnede i Tingerup Tykke og løber mod nordvest i en stor bue forbi Holmegårds Mose, syd om Ringsted- og Sorøegnen til Tystryp Sø og Bavelse Sø.
Herfra videre sydover gennem Næstved til udløbet i Karrebæk Fjord. Åen løber således en stor omvej på hele 89 km. for at nå havet. Den direkte afstand fra udspringet til Næstved er kun ca. 20 km. 
Suså strømmer i et landskab som blev formet for ca. 15.000 år siden af is og smeltevand ved slutningen af sidste istid. Smeltevandet løb først fra isranden mod nordvest til det isfri Kattegat. Senere, da Storebælt og Karrebæksminde bugt blev isfrie, drejede smeltevandsfloden mod sydøst og skabte Susåens nuværende udløb ved Karrebæksminde. Flere steder blev skabt markante terrænformer. 
Vi kan imidlertid ikke sejle på åen før Vetterslev, da den her er for smal. Åen snor sig gennem landskabet og efter et par timer, når vi udmundingen i Tystrup Sø. Her er en lille plads på højre hånd, hvor vi passende kan gøre det første stop og samle kræfterne til turen over søen. Tystrup Sø, som gennemstrømmes af Suså, er en af Sjællands større søer med et areal på 660 ha. På det dybeste sted er søen 23 meter dyb. Vi sætter kursen direkte over mod den modsatte side af søen for at komme i læ for vinden og padler hen mod Frederikskilde.

Landskaber langs Suså skifter mellem marker, enge og skov

Landskaber langs Suså skifter mellem marker, enge og skov

Frederikskilde

 Badestranden ved Frederikskilde er kunstigt anlagt ved tilkørsel af store mængder sand. Her er fri adgang til at benytte stranden med borde og bænke og grill pladser, og arealet er meget besøgt i hele sommerhalvåret. Her findes også en primitiv campingplads. Det er muligt at søsætte eller ophale kanoer fra stranden. Her er rigtig sommerstemning. Familiefædre har fået fri med deres børn til en rigtig "mandetur", hvor konerne bliver hjemme.

Sandstranden ved Frederikskilde

Sandstranden ved Frederikskilde

Kongskilde Friluftsgård

Friluftsgården er indrettet i den tidligere Kongskilde Møllegård og drives som en selvejende institution. Den indeholder en naturafdeling med formidling af områdets natur og landskab, samt et vandrehjem hvor man kan spise og overnatte. Her findes vi Naturstyrelsens lille folder "Konkskilde-Tystryp Sø" der indeholder turbeskrivelser og andre interessante oplysninger om området. Vi trækker kanoen på land og går op og ser Kongskilde Friluftsgård.

Kongskilde Friluftsgård

Kongskilde Friluftsgård

Hørhaven - et godt overnatningssted

På den videre tur over Tystryp Sø kommer vi forbi flere steder, hvor fiskerne har opsat garn. Her holder skarven selvsagt også til. Men vi ser mange andre fugle. Først og fremmest andefugle og måger. Her er gæs og viber og her ser vi hejre og ørne. Helt ude forbi næsset kommer vi til Hørhaven der er et af de fredede områder ved søen, som fra landsbyen Vindstrup strækker sig ud i Tystryp Sø. Over for ligger Næsbyholm Storskov. Her findes en offentlig gratis teltplads for kanosejlere. Der må ikke foretages teltslagning uden for pladsen. Alle kanosejlere kan gratis benytte affaldsstativ og toilettet ved P-pladsen 500 meter fra søen. Afstand fra søen til drikkevand er 200 meter.
En del af Hørhavenæsset er statsskovområde. Her rejser Bavnen sig ca. 50 meter over søens spejl og er et af landskabets højeste punkter. Herfra er der en storslået udsigt over søerne og man kan se langt ud over det Sjællandske landskab. En gult mærket vandrerute fører rundt i hele området. 
Vi trækker kanoen på land og finder straks det ideelle sted at slå vort telt op.
Vi har følgende med:
Telt
Liggeunderlag
Soveposer
Tønde (vandtæt) til at opbevare telt, soveposer og skiftetøj
Trangia-kogegrej med sprit 
Bestik og tallerkner og kopper
Tre liter vand
Madpakker til første dag
Middag
Morgenmad dag to
Brød og pålæg til frokost dag to
Kaffe og kager
Toiletsager, håndklæder og toiletpapir
Skiftetøj (træningsbuks og T-shirt)
Regntøj

Teltlejr ved Hørhaven

Teltlejr ved Hørhaven

Imponerende udsigt fra Bavnen

Alt bliver forberedt til natten, inden vi følger stien rundt i området. På pladsen findes et meget primitivt lokum, der ikke er værd at skrive hjem om. Det lader vi stå! Længere oppe ved P-pladsen er her et fint vandskyllende toilet og håndvask, sæbe og håndtørrer. 
Vi går til venstre ved P-pladsen og følger stien op ad bakken mod Bavnen. Det er vel én af Danmarks flotteste udsigtspunkter. 360 grader rundt til sø, mark og skov. Her kommer ørnen svævende over os. Vi fortsætter ned langs hegnet mod søen og går i gang med aftensmaden.
Da mørket falder på, begynder vi også at være trætte efter de mange timer på vandet og går til ro i soveposerne. Dvs. det er så varmt, at vi ligger oven på dem! Hele natten kan vi lytte til de uvante lyde naturen giver os. Lige som du er ved at falde i søvn, høres gæs og andefugle. Fisken springer efter insekter i vandet. Lydene er mange og vi har svært ved at falde i søvn. Til sidst findes ørepropperne frem og så vi får ro.

Udsigt fra Bavnen mod Tystrup Sø

Udsigt fra Bavnen mod Tystrup Sø

Morgenstemning

Det blev en dejlig nat. Vi er helt alene - dvs. sammen med de mange fugle, der ligger ude på søen. Solen forsøger at få sine stråler gennem morgendisen der ligger ude på søen. Der er ikke en krusning på vandet. Sikke en morgenstemning.
Efter morgenmaden er vi klar til at fortsætte kanoturen på Suså. Så vi padler forbi de små sivøer og over Tystryp Sø og tager retning mod kanalen ind til Bavelse Sø. Ådalens dramatiske landskab er med sit indhold af vandløb, søer, enge og skove hjemsted for et rigt og varieret plante- og dyreliv. Naturværdierne søges beskyttet på mange måder ved lokale beboeres og myndighedernes indsats. Skal beskyttelsen lykkes, er det vigtigt at brugerne af naturen udnytter den naturvejledning der kan fås og færdes med omtanke, så nedslidning af naturen begrænses. En sejltur, hvor du stille driver ned ad Suså, er ideel for intense naturoplevelser, hvor du upåagtet kan komme tæt på og opleve dyrenes adfærd eller bare nyde naturen.

Morgenstemning ved Hørhaven

Morgenstemning ved Hørhaven

Over Holløse Mølle

Ved Gunderslev padler vi tæt forbi kirken. Ved Holløse Mølle findes et slæbested. Her skubbes kanoen over en lille dæmning forbi slusen. Holløse Mølle er en af de gamle vandmøller, hvor åen endnu er opdæmmet. Opdæmningen har mest betydning for vandstanden i Tystrup-Bavelse søerne og åens vandstand videre mod Næstved. Lige ved møllen er vandstanden meget lav, så vi skraber bunden på kanoen. Det må være fordi sten og grus aflejres lige her, når der ind i mellem åbnes for slusen. 
Videre frem kan vi se, at åen ikke har den vandstand som den normalt har og vanddybden i åen er visse steder meget lav. Vi håber på ikke at støde på en sten, der gemmer sig under vandoverfladen.

Teltplads ved Fuglebjergbro ved udløbet fra Bavelse Sø

Teltplads ved Fuglebjergbro ved udløbet fra Bavelse Sø

Mod Herlufsholm

Ved den gamle jernbanebro er der et leben. De unge fra Herlufsholm springer ud i en gigantisk gyngetur fra broen. Nedenfor hjælper to andre i en gummibåd med at bringe springeren i sikkerhed. Alt medens en anden glider fra broen på tværs af Suså og lander på den anden bred. Vi glider stille forbi Herlufsholm, der tidligere var skovkloster, som Birgitte Gøje og Herluf Trolle gjorde til adelig kostskole. Løvskoven heromkring er fortsat åens og skolens vigtigste kulisse.

Elever fra Herlufsholm springer ud i Suså

Elever fra Herlufsholm springer ud i Suså

Rådmandshaven er endestation

Ved Rådmandshaven i Næstved når vi endestationen og afleverer kanoen. Men Suså stopper ikke her. Efter Pumpehuset er her en lille fos, hvor vandet vælter videre ned. Her i Næstved er der flere fine steder at betragte åen fra. Gå en tur i parken og nyd åen, blomsterne og fuglelivet. På den anden side af Næstved fortsætter åen i en kanal. Her er det vist godt, at vi ikke længere er i kano, for her kommer et af de helt store skibe. Senere løber Suså ud i Karrebæk Fjord. 

Rådmandshaven i Næstved er endestationen for kanoturen på Suså

Rådmandshaven i Næstved er endestationen for kanoturen på Suså

Fakta om Danmark - Vestsjælland

Destination Sjælland omfatter kommunerne Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø samt Slagelse - dvs. store dele af Vestsjælland.

Mest besøgte attraktioner: Kommunernes byliv, aktiviteter for børn samt naturen med strand- og kystoplevelser.

Turistinformation: Distination Sjælland