165 PICT0099 Kanalhuse.JPG

Fra Aalborg til Viborg ad Limfjordsruten (2/3)

Kanalbetjenthusene i Lendrup

Også disse huse hører under Limfjordsmuseet. Efter et kort besøg fortsætter turen lidt længere inde i landet, men fortsat med udsigt til Limfjorden.

Glenholm Vingård

I Næsby støder vi minsandten på en vinmark - midt i det danske landskab. Det må være særlige hårdføre druer, man dyrker her ved Glenholm Vingård, men med det mildere klima vi efterhånden også får i Danmark, bliver vi måske også et egentligt vinproducerende land? Desværre kommer vi forbi på det forkerte tidspunkt for et besøg, der arrangeres et par gange om ugen.                                                                                                                                                        

Rønbjerg Huse

Her finder vi den lille færge til Livø - hvor rederiet passende hedder Miniline. Færgen medtager personer, men ikke motorkøretøjer - og ikke hunde, der ikke må komme på Livø på grund af dyrelivet. Øen er ikke større end at man kan vandre rundt på den, så cykler kan parkeres i Rønbjerg havn. Livø er bl.a. kendt for sine sæler på stranden og mulighed for at komme med på sælsafari.
I Rønbjerg Huse ses også en række ucharmerende, fuldstændigt ensartede grå huse - en feriepark i tilknytning til DanParcs. DanParcs er et aktivitetscenter for hele familien. Der er masser af skøre, vilde og plaskesjove events i børnehøjde - og unge såvel som gamle kan boltre sig med bl.a. tropisk badeland, wellness, golf, skibakke og legeland. 
Der er kun kort afstand til stranden i Limfjorden.                                                                                                                

Ranum Kirke

Vi forlader for en kort stund Limfjordsruten og cykler de 4 km hen (op) til Ranum Kirke, der er bygget i romansk stil i 1909, som afløser for den middelalderlige klosterkirke i Vitskøl Kloster. Oprindeligt havde Ranum Kirke et spir, som i 1931 blev afløst af to tårne, som i dag ses viden om og som er byens varetegn. Kirkens seværdighed er det vældige alterbillede, der fylder hele østgavlen. Billedet forestiller Kristi genkomst over Ranum by og omegn med Limfjorden i baggrunden. Efter besøget følger vi hovedvejen mod Vitskøl Kloster.

Vitskøl Kloster

Det var Valdemar den Store, der i 1157 grundlage klostret efter at være sluppet fra det berømte blodbad i Roskilde med livet i behold. Han have vundet kongemagten over Danmark, da han vandt slaget på Grathe Hede over Kong Svend og for at vise sin taknemmelighed over for Gud, skænkede han i 1158 sit fædrene gods "Withshuele" til Cistercienserordenen. Munkene fra denne forholdsvise nye, men allerede indflydelsesrige og magtfulde orden grundlage og byggede så "Vitae Scholae", som i dag hedder Vitskøl Kloster. 
Klostret blev meget rigt og det var meningen at klosterkirken, hvis ruiner vi i dag går rundt mellem, skulle være Nordens største kirke. Men en brand i 1287 ødelagde bygningerne og kirken blev aldrig færdig og forfaldt efter reformationen.
I den smukke klosterhave ses mange sjældne planter og i dufthaven får vi vore sanser skærpet af diverse krydderurter. Men her findes også andre specielle haver, bl.a. apotekerhaven med lægeurter og nogle absolut giftige planter! 
Vitskøl Kloster fungerer i dag som kursus- og konferencecenter og derfor er der ikke offentlig adgang til selve bygningerne. Men nyd klosterruinerne og klosterhaven.

Mod Ertebølle

Turen fortsætter ad den stærkt trafikerede hovedvej forbi Trend skov, der delvist er ejet af kongehuset. I skoven ligger en jagthytte som i 1935 blev givet af det danske folk til tronfølgerparret Ingrid og Frederik.
Så drejer ruten fra hovedvejen ind mod Nørre Ertebølle og på grusvej kommer vi gennem måske turens flotteste landskab. Her er spredt sommerhusbebyggelse, som næsten ikke ses. Her er blomstrende lyng og rævehaler, duftende hybenroser og udsigt til Limfjorden. Her er bare vidunderligt. Et dansk landskab som ikke fås meget bedre, så vi nyder cykelturen i fulde drag og må atter og atter stoppe op for at suge indtrykkene til os.                                                                                  

Stenaldercentret i Ertebølle

Vi når frem til den lille by Ertebølle, der ligger på en pynt, som rager ud i Limfjorden. Et skilt i vejsiden viser os retningen til museet i Ertebøllehus. Her findes en stor udstilling af bl.a. flinteredskabet og museet giver et unikt indblik i hvorledes livet blev levet her ved Limfjorden for 6.000-7.000 år siden - i stenalderen. Her vises tøj og jagtredskaber og det ses bl.a. hvorledes en rå flintesten trin for trin forarbejdes til en flintøkse. På første sal er der udstilling fra andre naturfolk - f.eks. inuitter, amerikanske indianere, australske aboriginals og hovedjægere på Borneo, ligesom der er indrettet en stenalderhule, hvor vi møder en mammut. 
I anlægget uden for bygningen er der i de smukke omgivelser opbygget en interessant stenalderboplads fra Jægerstenalderen med et par hytter og en køkkenmødding. 
I en lille dam kan vi prøve at ro i en ege - en udhulet træstamme. Området har også en hytte fra bBondestenalderen samt en tumleplads for de legesyge, der ikke lige er til bueskydning.

Ertebølle Hoved

Er en ca. 20 meter høj, markant molerklint med en usædvanlig smuk udsigt ud over landskabet. Vi går ned ad trappen til stranden og kan se hvorledes moleret er aflejret i klinten. Moleret blev skabt i løbet af tre mio. år for ca. 55 mio. år siden. Fortidens vulkanske aktiviteter har dannet flotte mønstre i klinten, hvor det er muligt at finde fossiler (forsteninger) af både dyr (insekter, fisk og fugle) og af planter. 
På vores tur sydover kommer vi ud på flade marker, hvor man i slutningen af 1800-tallet fandt en køkkenmødding fra stenalderen. Udgravningerne afslørede, at man i stenalderen hentede fisk og østers fra fjorden og at man fra skoven kunne jage vildsvin, kronhjort, rådyr elg og urokse. Udgravningerne gav navn til en hel kultur - Ertebøllekulturen.
I dag er der ikke meget at se udover en sænkning i landskabet, som vi cykler langs med og hvor de fredelige køer nu græsser. Et lille skilt viser, hvor udgravningerne fandt sted.

Videre mod Hvalpsund

Mætte af indtryk fortsætter turen sydover. Hovedvejen krydses og vi gør holdt ved Stistrup Familie Camping, hvor cafeteriet besøges, så de slunkne maver kan blive fyldt. Campingpladsen er et godt sted at overnatte, hvis man er på campingtur. Her er både campinghytter, legeplads og en dejlig pool.
Lidt fra campingpladsen ligger Fovlum Kirke, der bestemt er et besøg værd. Kirken har intet tårn, men en såkaldt klokkestabel uden for kirken. Altertavlen er fra 1633. Inden for døren til kirken hænger tre gamle trætavler med diverse inskriptioner og dekorationer. 
Nede i fiskerihavnen møder vi et par travle fiskere og jeg må have min nysgerrighed stillet og spørger om, hvad det er, de arbejder med. En af fiskerne forklarer, at de er ved at hælde små muslinger i "strømper", som så sættes ud i fjorden i ca. 10 måneder, så de kan vokse sig store og lækre. Det er altså sådan man opdrætter muslinger. Og jeg som troede at muslingerne lå på banker!
Længere fremme nyder folk sommervejret på stranden og på havnen er der rigtigt livligt. Det er stedet, hvor dagens kræmmerhus is kan indtages.

Herregården Hessel

Ude på halvøen Lovns er landskabet præget af store bakker og først på halvøen forlader vi Limfjordsruten for at cykle de få km til Herregården Hessel - Danmarks eneste helt stråtækte herregård. Den nuværende gård er fra 1702 og en af laderne er fra 1600-tallet, men stedets historie går endnu længere tilbage. I dag er herregården et museum, der viser os hvorledes herremanden og tjenestefolkene boede og hvilke redskaber der blev benyttet for et par hundrede år siden. Og så spøger det på Hessel. Et af spøgelserne kan føres tilbage til en pige der arbejdede på gården. Hun fik et uønsket barn, som hun begravede under gulvet i rullestuen. Om det var dødfødt eller ej, ved ingen, men en hund viste interesse for gulvet og da man gravede på stedet, fandt man liget. Pigen blev ikke dømt til døden, da man ikke kunne bevise at hun havde dræbt barnet, men hun fik 14 dage på vand og brød!
Vi oplever dog stedet som langt fredeligere. Her kan børn komme i nærkontakt med ammelam - lam der er født op med sutteflaske - og derfor er vant til nærkontakt med mennesker. Også hønsene er ganske tamme. Et par piger forsøger sig med succes som frøjægere i gårdens lille dam og viser stolt et par haletudser og små frøer frem.
På vores rundtur i de gamle bygninger er vi lige ved at få en svale i hovedet, da den kommer for at made sine store unger, der sidder inde i et kammer uden direkte adgang til det frie. Svalen skal ind gennem døren og til venstre ind i næste kammer for at nå sine unger. I laden findes en stor samling af kareter og gamle hestevogne.
På en høj bag gården har vi en pragtfuld udsigt udover halvøen og Hvalpsund. 
Yderst på Lovns findes en række afmærkede vandreruter og vi cykler ud til parkeringspladsen, men bliver enige om at det er for sent på dagen til at begynde på nye eventyr og vi cykler tilbage til Limfjordsruten og videre frem mod Alstrup.                                                                                                

Annelsgården i Alstrup

Tidligere hed gården "Kirkegården", da den ligger i nærheden af kirken - men ordet "kirkegården" fik efterhånden en anden betydning og gården blev derfor omdøbt til Anneksgården. Og her er også langt fra dødt. Hunden Turbo kommer os logrende i møde, da vi cykler ind på gårdspladsen. Det er Dora, der driver gårdens B&B og sørger godt for os. Hendes mand Jens Erik er pensioneret landmand, og går på jagt, fisker, og holder bier - udover den store gård. Begge meget aktive mennesker.
Vi får vores værelse anvist og det jeg trænger mest til er dog et glas mælk - nej to glas ... Dora kommer med en to-liters dunk og den bliver drukket, mens vi sludrer om stedet.
"Findes der en kro her i byen, hvor vi kan spise til aften?" spørger jeg. "Nej", svarer Dora, "I skal tilbage til Hvalpsund." Vi ser på hinanden og er store spørgsmålstegn! Det er jo der, vi lige kommer fra. 
"Kan vi spise med i aften", fortsætter jeg, velvidende at sådanne noget skal adviseres i forvejen. "Jo, da", svarer Dora, "hvis I kan vente til vore andre gæster fra Holland, der også er på cykeltur, og som kommer senere i aften". Og den er vi helt med på. Ingen af os har lyst til at starte på endnu en cykeltur i dag. 
Så medens Dora forbereder middagen får vi skiftet tøj og spadserer en lille tur i området. Der bliver dækket op ude på den lille overdækkede terrasse, for vejret er fortsat perfekt til at spise ude. Og det bliver en rigtig hyggelig aften, med et måltid mad jeg ikke har smagt bedre i lang tid. Et par ovnstegte torsk - naturligvis fanget af Jens Erik på en tur til "Det Gule Rev". Fisken er fint krydret med salt og dild og smager himmelsk. Til dessert får vi hjemmelavet rødgrød med fløde. Kan det blive mere dansk? Til kaffen en frugttærte - hjemmelavet naturligvis.
Værelserne på første sal ikke har eget toilet og bad. Det findes i stueplan og er fælles for gårdens gæster. Anneksgården er alligevel et sted, vi bestemt kan anbefale - både fordi her er hyggeligt, betjeningen er i top og også fordi her er meget rimelige priser.