106_PICT0011

Fra Aalborg til Viborg ad Limfjordsruten (1/3)

Fra Aalborg mod Nibe

Fra togstationen i Danmarks fjerde største by er der kun kort afstand frem til havnen, hvor vi finder markeringen til den nationale cykelrute nr. 12 (skrevet på skilte, rød baggrund) - Limfjordsruten. Undervejs støder vi på andre regionale cykelruter (nummeret skrevet på blå baggrund), som på en del strækninger er fælles med denne nationale cykelrute.
Vi cykler langs havnekajen og snart er vi ude i marinaen i et meget maritimt område med små fiskerhuse, hvoraf flere er ret så opfindsomme. Her ligger Marinemuseet, der er et besøg værd. Hvor ellers kan man komme tæt på en rigtig undervandsbåd?                                                                       

Fattighuset

Snart passerer vi de sidste kolonihavelignende, meget opfindsomme lysthuse og kommer ud i landlige omgivelser. 
Så går det jævnt opad på grusvej mod Nørholm, hvor kirken passeres. Et skilt viser retning til Fattighuset (også kaldt Nødhus) - og det må da lige være noget for os! 
Det er dog ikke et museum, lige så lidt som det er et monument. Det fortæller blot i al sin ydmyghed, om en tid der var, om en fælles baggrund og historie. Man ved ikke præcist, hvor gammel huset er, men i 1803 blev der udstedt et kongeligt påbud om at der i hvert sogn skulle være et fattighus og indtil 1920’erne fungerede det som sådan, hvorefter det forfaldt. Skiltet ved huset fortæller, at beboerne var mangfoldige. "Herregårdsbørsterne" på St. Restrup herregård, havde det ikke let uden for sæsonen og havnede ofte som omstrejfere i dette hus. Det fortælles også, at Jens Maesen, en veteran fra 1864 og hans store dovenskab, havde været årsag til, at han sammen med sin store familie endte i fattighuset. 
Huset er næsten tomt og låst, men vil man ind, kan nøglen hentes på en adresse i Nørholm.

Nibe

Turen fortsætter langs Nibe Bredning, med udsigt ud over strandengen, hvor heste går og græsser. 
Vi kommer ind på torvet midt i Nibe og cykler hen til Nibe Kirke, der i årene 1989-1996 blev omfattende restaureret og under arbejdet blev der afdækket en række smukke middelalderlige kalkmalerier, der bl.a. fortæller Sct. Jørgens lidelseshistorie samt Sct. Ursula og de elleve tusinde jomfruer. 
Det går videre gennem den maleriske lille by ned til havnen for at finde et spisested. Men i marinaen er intet åbent, så vi må tilbage på torvet for at stille vores sult.

Sebbersund - med en enkelt vikingehus

Nu er vi meget tæt på vandet, da vi fortsætter cykelturen mod Sebbersund. Vi har hørt om Vikingebyen og har forestillinger om et frilandsmuseum a la Hjerl Hede eller Forsøgscentret i Lejre. 
Vi følger skiltningen, men kører forkert og må spørge os frem for at finde stedet. Da vi endelig finder Vikingebyen, er der ikke meget at se. Et enkelt vikingehus er rejst og i en bygning ved siden af skulle findes en samling fund fra vikingetiden - men huset er låst og der er ingen skiltning. Nogen vikingeby er her bestemt ikke tale om! Vi ærgrer os lidt over at bruge tid på denne omvej.                                                                                                                                                                               

Vår skov

Vores tur fortsætter vestover i det dejlige sommervejr gennem kulturlandskabet, hvor høsten endelig, efter uger med regn og atter regn, er kommet i gang. Er der noget som udsigten ud over en nyhøstet mark, hvor halmballer står opstablet og sender en duft at tørt græs mod næseborene?
Oppe på bakken rammer vi Vår Skov og grusvejen fører os gennem den skyggefulde skov. Det er nu helt rart at komme lidt ind i skyggen. Det må være en rigtig driftig skov, for flere steder ses flere meterhøje stabler med hugget træ.
Ude af skoven går det først nedad mod Kølby, men så kommer vi ud på en laaang stigende grussti, som vi ikke har kræfter til at cykel op ad. Selv om vi i dag har medvind, må vi trække et stykke op over bakken. Men anstrengelserne belønner sig, for på toppen er der en flot udsigt ud over kulturlandskabet. 
Nu må der hviles! Omkring os kan vi se de vindblæste træer, der tydeligt angiver at vestenvinden er den dominerende her. Den er vi heldigvis sluppet for i dag.

Mod Aggersund

Med vinden i ryggen cykler vi ned ad bakken gennem Kølby og ud mod vandet ved Nørrekær. Her er et stort område - Yder og Indre Enge - under konstant afvanding. En masse små kanaler leder vandet ud i større kanaler og pumpehuse sørger for at vandet kommer ud i Limfjorden.
Vi hører en monoton summen fra de kæmpemæssige vindmøller i vindmølleparken, som vi passerer, da vi kommer ud på diget mod Aggersund. Det er en noget tung rute, fordi vi på diget cykler mest på ujævnt græs. Fra diget kan vi se mod Aggersundbroen, der blev bygget i 1942 og erstattede en dampfærge fra 1903.
På den anden side af Aggersund findes den største af de fem ringborge i Danmark fra vikingetiden - Aggersborg. Her kan man se en senere genopbygget vold på ca. en meters højde. Volden har gået hele vejen rundt om vikingebyen og er ca. 750 meter rund. Man regner med at op mod 5.000 mennesker har levet her og at de herfra drog på togt i hele Norden.

Et isbjerg i sommerlandskabet

Vi har dog ikke mod på at tage turen over broen i dag, så vi fortsætter sydover og pludselig dukker et isbjerg op! Bag en bygning og nogle træer rejser der sig et helt hvidt isbjerg - og så her i sommervarmen! Dette bjerg må vi se nærmere på. Vi stiller cyklerne og går op på toppen af skrænten og har et vidt udsyn ud over Aggersund Kalkbrud. 
Isbjerget er et bjerg af kridhvid kalk, som store bulldozer graver i. Det er så hvidt, at det næsten skærer i øjnene, og da vi senere ankommer til Løgstør, kan vi tydeligt se kalkbruddet på lang afstand.                                                                                                                                                

Hotel du Nord i Løgstør

Nede ved havnepromenaden finder vi Hotel du Nord, et lille hyggeligt byhotel fra 1850’erne.
Cyklerne parkeres efter anvisning i sikkerhed bag hotellet og efter at være indkvarteret på et af de 17 værelser med udsigt ud over fjorden, spadserer vi den korte afstand langs havnemolen hen til Frederik VII’s Kanal og over en af broerne til Limfjordsmuseet.                                                             

Limfjordsmuseet ved Frederik VII’s Kanal

Her får vi et kulturelt indblik i livet og naturen omkring Limfjorden. En stor samling af gamle fiskerbåde, bl.a. de såkaldte Limfjordskåg, som museet nu har fået fremstillet i originale kopier, så man selv kan prøve at ro disse både på kanalen. Vi kan også vælge at komme med på en guidet sejltur med en motorjolle gennem kanalen.
Den 4,4 km lange og 3 meter dybe kanal blev indviet i 1861 og blev bygget fordi der var så lavt vand i Limfjorden ud for Løgstør (Løgstør Grunde), at bådene ikke kunne komme ind med deres sild og anden fragt. Man besluttede at grave en kanal mellem de dybere sejlrender og omkring 400 mand, mange fra udlandet, gravede kanalen ved håndkraft med spade og trillebør og efter knapt fem års slid, havde man sejlrenden "inde på land". Kanalen blev brugt ind til 1913, hvor den blev lukket for gennemsejling og i dag fungerer kanalen som et samlingspunkt for lystsejlere i Limfjorden og henligger nu som en fredet idyl.                                                                                                   

Betagende solnedgang

Turen fortsætter gennem byen, forbi kirken og tilbage til aftensmad på hotellets Restaurant Frederik VII. Vi spørger naturligvis efter limfjordsmuslingerne, som desværre er udsolgt i dag, så vi tyr i stedet til rejecocktailen samt en stegt rødspætte.
Oven på middagen er det igen tid til at få løst lidt op i benene efter dagens cykeltur og nede på stranden nyder vi - sammen med mange andre - den smukke solnedgang over Limfjorden.