En forårsdag på Enebærodde, Nordfyn
En forårsdag på Enebærodde, Nordfyn

En forårsdag på Enebærodde, Nordfyn

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Vagabond Tours

Vi er omkring 20 friske vandrere, der denne formiddag mødes på P-pladsen ved Halshusene for at vandre den ca. 14 km. lange tur rundt på den fredede Enebærodde på Nordfyn.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Vandretræning

Det er rejsebureauet Vagabond Tours der har taget initiativ til at få bentøjet i gang efter en måske lidt stille vinter - og genoptager vandretræningerne. Træningsturene er for alle og man behøver ingenlunde at være kunde hos Vagabond Tours. Alle er velkomne. Eneste krav er, at du kan gennemføre en længere vandretur og at du har ordentligt fodtøj samt et godt humør.
Du kan naturligvis også gå turen alene eller cykle på Enebærodde, hvilket mange gør. (Der er cykelrute fra Odense). 
Mod nord kan vi se vindmøllerne ved Samsø og mere mod øst ligger Fyns Hoved og ligner på denne afstand en ø.

Fra Halsehusene vandres på god sti ud på Enebærodde

Fra Halsehusene vandres på god sti ud på Enebærodde

Enebærodde

Odden er skabt ved at havet gennem de seneste par tusinde år har ført sand, grus og sten med sig og lagt det i en naturlig forlængelse af kyststrækningen fra Agernæs helt på Nordfyn over Tørresø Strand - Flyvesandet - til Hasmark Strand og ud på odden til Hals. Odden er dog mod nordøst blevet godt kystsikret i nyere tid, hvilket de mange træpæle i stranden vidner om.
Enebærodde er ca. seks km lang og mellem 20-750 meter bred og afspærrer næsten Kattegat fra Odense Fjord. Men i den 18 meter dybe sejlrende - Gabet - er åbningen til fjorden og her kan selv de største skibe passere. Halvøen er på sit højeste sted omkring 2,30 moh. så turen rundt er ganske flad og let at gå - for det meste på en grusvej.
Mens vi vandrer over halvøens smalleste sted - Drejet - kan vi på hver side af odden tydeligt se forskellen mellem den nordøstvendte kyst mod Kattegat og den sydvestvendte kyst ind mod Odense Fjords mere stillestående vand. Vi passerer færiste og kommer ind på området hvor der er fritgående kødkvæg, men de græsser i fred og ro.
Stien deler sig og vi svinger til venstre og følger stranden. Man kan vandre i skovkanten, men vi går helt ned i vandkanten.

Enebærodde er kystsikret med pæle på stranden

Enebærodde er kystsikret med pæle på stranden

Fyns største hedeområde

Vi passerer en af de få bygninger som ligger på Enebærodde - Martinegård - der i dag benyttes som spejderlejr. Længere ude på Enebærodde har man ryddet den tørre skov og vi har udsigt til Fyns største hedeområde bevokset med lyng og enebærkrat. Her findes en stor bestand af hugorme, så man skal se sig for, hvor man går. Området er fredet og ubeboet, så her er kun offentlig adgang til fods eller på cykel.
Vi møder flere lystfiskere der iført vaders står lidt ude i vandet og med deres fiskestænger sender blink langt ud fra kysten i håb om at lokke en havørred og andre fisk til sig.

Vandreruten går forbi spejderlejren Martinegård

Vandreruten går forbi spejderlejren Martinegård

Fyret på Enebærodde

Yderst på Enebærodde står det 14 meter høje fyr og den tidligere fyrmesterbolig, der i dag fungerer som feriebolig. I læ for vinden spiser vi vores medbragte frokost, mens vi spejder ud over det 400 meter bredde Gabet, hvor lystbåde, losbåde og andre fartøjer passerer. Så springer et marsvin ud af bølgen og fortsætter sin jagt på fisk i den stærke strøm. Vi ser den lille hval flere gange. Herligt. Nær fyret ses små forhøjninger i landskabet. Det er skanser fra Englandskrigene fra 1807 til 1814, der indgik i forsvaret af den fynske kyst.

Enebærodde Fyr

Enebærodde Fyr

Odense Fjord

Da vi fortsætter vandringen har vi ind over Odense Ford udsigt til kranerne ved Lindø-værftet samt Fynsværket, der leverer strøm og varme til store dele af Fyn.
Vi kommer forbi en lille anløbsbro, hvor turbåden Svanen lægger til og sejler videre til Lodshuse, Boels Bro eller Odense i sæsonen. Her ligger endnu et hus - Skydehuset - og vi ser informationstavler om dyre- og plantelivet på Enebærodde.

På vej tilbage langs Odense Fjord

På vej tilbage langs Odense Fjord

Langs fjordkysten ses flere steder vandfyldte huller i strandvolden, hvilket vidner om, at her tidligere blev gravet ral. Inde på hedearealet findes både mindre vandhuller samt større søer med både ænder og svaner. I det lavvandede område længst mod nord i fjorden er et fugleområde, hvor der ikke er adgang.

Vandhul på heden

Vandhul på heden

Fakta om Danmark

Vagabond Tours arrangerer flere forskellige vandreture rundt omkring i Danmark. 

Befolkningstal: ca. 5,7 mio.

Areal: 42.931 km2

Mest besøgte attraktion: København med Tivoli og Den Lille Havfrue, men Danmark er fuld af spændende attraktioner og fin natur - specielt langs kystlinjerne. 

Mere information:

Rejsebureau: Vagabond Tours

Turistinformation: Danmark