38 IMG 8086

Rønne en lille hovedstad på Bornholm

Google Map...
Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat

Se Tv-program i fuld længde: Anne-Vibeke Rejser - Kyststien, Bornholm

Rønne Nordskov Camping

Rønne har et par campingpladser og ca. to km nord for byen ligger Rønne Nordskov Camping med direkte adgang til en fin sandstrand og dermed havet. På den store åbne campingplads er ingen nummererede standpladser, så vi finder selv et skyggefuld sted at slå vores telt op. Har man ikke telt med, kan man leje sig ind i en af campingpladsens populære hytter eller en af de stationære campingvogne med fortelt.
Rønne Nordskov Camping, der er en trestjernet campingplads, henvender sig til gæster, der sætter pris på fred og ro, uden unødig gøgl, tant og fjas – kort sagt en rolig base at vende tilbage til, når dagens oplevelser skal fordøjes.

Rønne - Verdens mindste hovedstad

Vi spadserer ind til byen og begynder i Bornholms Velkomstcenter (Turistinformationen), hvor der tilbydes masser af materiale, som gør det lettere at orientere sig og udvælge netop det, man ønsker at se, når man er på Bornholm.
Destination Bornholm udgiver bl.a. en helt lille bog om Bornholm, som hedder "Kort & Godt - Øen rundt - Hele året" – en anbefalelsesværdig bog som er gratis og som både har bykort og beskrivelser. Her finder vi bl.a. en foreslået lille slentretur gennem den gamle bydel i "Verdens mindste hovedstad", som Rønne også bliver kaldt.

Idyllen i Rønne

I 1100- og 1200-tallet, da byen voksede, hed stedet Rodne, som betyder rådden, for her lugtede ikke godt i det sumpede og tangfyldte kystområde og her har sikkert også ligget affald af al slags i gaderne, ligesom alle andre steder i middelalderen. I dag dufter her herligt og det konstaterer vi på vores spadseretur gennem de brostensbelagte gamle gader.
Et naturligt udgangspunkt for en byvandring er ved Rønne Kirke - Sct. Nicolaj Kirke - som vi allerede ser ved indsejlingen i Rønne Havn. Kirkens ældste dele er fra 1215, men blev kraftigt renoveret i 1915-18. Over for kirken ses Bombehusene, som blev opført efter de sovjetrussiske bombardementer af Rønne den 8. og 9. maj 1945. Dengang blev en stor del af byens huse ramt og 212 blev totalt ødelagt.

Bindingsværk med stokroser

Fra Kirkepladsen snor Vimmelskaftet - en af de idylliske gader - sig langs bindingsværkshuse med stokroser og her finder vi bl.a. Rønnes mindste hus med et enkelt vindue og en dør med en trappe af træ, der kan tages med inden for - ikke til at tage fejl af. Men her er mange andre hyggelige små bindingsværkshuse og grundmurede ejendomme, som ses på denne bytur.

Erichsens Gård

Blandt de bedst bevarede borgerhuse er Erichsens Gård fra 1806, hvor man kan se en udstilling om gårdens historie og opleve et møbleret borgerhjem fra sidste halvdel af 1800-tallet samt nyde en gammeldags byhave afskærmet af en havemur i bindingsværk.

Større bygninger

På Store Torv starter/slutter gågaden med forretninger som i alle andre provinsbyer og her er et leben ved caféer og restauranter. Ikke langt herfra ligger Bornholms Kulturhistoriske Museum indrettet i en tidligere sygehusbygning. Her kan man lære om øens historie fra stenalder til anden verdenskrig og bl.a. se en stor samling af bornholmerure og legetøj. 
Hovedattraktionen er måske Guldgubberne - små guldbelagte blikstykker med motiver af mænd og kvinder - som blev fundet i 1986 og som vidner om at Bornholm gennem tiderne har været en betydningsfuld ø midt i Østersøen med handelsforbindelser til alle nabolandene.

På tur

Vi har rådført os om vejrmeldingen, da vindens styrke og retning er afgørende for, hvilken vej sønnen skal padle rundt om Bornholm. Efter at have pakket telt og bil bærer vi kajakken ned på stranden, og da vinden kommer let fra sydvest padler Mikkel mod uret rundt om Bornholm, runder Rønne Havn - med behørig hensyntagen til færgefarten - og går langs Bornholms sydkyst mod Dueodde.
Inden vi ses i eftermiddag, har vi andre været på travetur i Almindingen.

Vandretur Bornholm Rundt (del 1 af 4) - Kyststien fra Rønne til Hammerhavn

Du skal acceptere marketing cookies, for at du kan se indhold fra YouTube.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser