Gå Kyststien på Bornholm og få en oplevelse for livet
Log ind Log ind
Gå Kyststien på Bornholm og få en oplevelse for livet

Gå Kyststien på Bornholm og få en oplevelse for livet

Det fine ved Kyststien på Bornholm er, at du kan gå alle 120 km eller tage den i etaper. På alle måder vil du opleve helt nye sider af Danmarks smukke solskinsø.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Hvilken vej rundt på Kyststien og hvornår?

Hvis du er vant til at planlægge vandreturen, så er Kyststien lige til at gå til. Download Appen Kyststien og så er du i gang. Hvis du ikke er erfaren, så håber jeg denne artikel kan hjælpe dig på vej. Jeg er ikke erfaren og har ikke gået 120 km før. Mit vandreliv strækker sig til endagsture på 10-25 km og det fine er, at det kan du også gøre her. Hele Kyststien er delt op i 24 etaper af fem km, men min tur er delt op i fire etaper af ca. 25 km. Du kan gå hele året, men foråret er virkelig fint, fordi naturen kæmper sig ud af sit vinterhi med anemoner, gyvel og et livligt fugleliv. 

Hvis du går fra Rønne og nordpå, får du det mest kuperede af Bornholm på første halvdel af ruten. Efter Gudhjem og Svanninge på modsatte side af øen bliver der helt fladt og det er rart på sidste halvdel, hvor kræfterne måske begynde at slippe op.  Rønne er et super godt udgangspunkt, fordi offentlige transportmidler fra Bornholms byer er forbundet med Rønne, når du skal ud og hjem. Der er overnatningsmuligheder på hele Bornholm. Vi valgte en hytter på DCU-Camping Rønne Strand.

At runde Dueodde på Bornholm er en af det smukkeste naturoplevelser du kan finde i Danmark.

At runde Dueodde på Bornholm er en af det smukkeste naturoplevelser du kan finde i Danmark.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.

Søren Kierkegaard

Kyststien fra Rønne til Hammer Havn - 1. etape

For at finde ruten går du mod vandet og op langs kysten, så dukker skiltene op, og så er det bare det ene ben foran det andet. Ruten går gennem skovområderne Blykobbe Plantage, Nordskoven og Hasle Lystskov, der blev anlagt i starten af 1800 tallet, for at beskytte de omkringliggende landbrugsjorde mod sandflugt fra stranden. Ca. 1 km syd for Hasle ændrer naturen sig til noget, der minder om et månelandskab, ved Kultippen. I 1940'erne blev der udvundet kul ved Hasle, og Kultippen er simpelthen en stor bunke affaldsprodukter fra kuludvindingen, bestående af sand, grus, ler og kulstøv, som i tipvogn blev kørt ud til kysten og tømt ud over kanten, og skabte det landskab, som du oplever i dag.

Nord for Hasle kommer du gennem de hyggeligste små fiskelejer, inden ruten bliver mere kuperet og klippefyldt. Det barske klippeområde har flere huler, såkaldte tørre ovne, og en af dem er særlig berømt pga. sagnet om den irske munk Jon, der kom til Bornholm for at gøre bornholmerne kristne. Hvis du vil ned til Jons Kapel er det en ekstra tur, men det er turen værd.

Hammerhus er en af Danmarks mest interessante attraktioner og Kyststien går langs vandet, så du ser Hammerhus fra en formentlig uvant side.

Hammerhus er en af Danmarks mest interessante attraktioner og Kyststien går langs vandet, så du ser Hammerhus fra en formentlig uvant side.

Ny vej forbi Hammershus

Hammershus er ruinerne af den middelalderborg der blev anlagt i 1200 tallet, muligvis af Valdemar Sejr. Borgen har fungeret både som fæstningsværk mod invaderede svenskere og som magasin til opbevaring af skatter, indkrævet til kronen. Den har også fungeret som fængsel for bl.a. så berømte fanger som Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine, der blev arresteret for landsforræderi. Hammershus er anlagt på toppen af en 74 m høj klippe og er med sine næsten 35.000 kvadratmeter, Nordeuropas største borgruin, og en af Danmarks mest besøgte turistattraktioner, med mere end 400.000 årligt besøgende. I 2018 åbnede et nyt besøgscenter ved Hammershus, med udstilling, shop og cafe. Besøgscentret har sæsontilpassede åbningstider, men der er 24 timers adgang til Hammershus og der opkræves ingen entré. Dog koster det lidt i parkering ved selve borgområdet. En indtægt der går til at drive og vedligeholde både besøgscenter og borgruinerne.

Ca. 500 m. nord for Hammershus, ligger Hammerhavn, der i perioden 1891 til 1974 fungerede som udskibningssted for granit, udvundet på den nordlige del af Bornholm. Fra havnen  kan du i højsæsonen komme på sejlture ud forbi Hammershus.

Kyststien fra Hammer Havn til Tejn - 2. etape

Anden etape går ud på Hammeren, der er den 182 hektar store rundklippe på nordspidsen af Bornholm. Hammeren har gennem de sidste par århundreder været hjemsted for den bornholmske granitindustri. Et af de steder, hvor det tydeligt at se strukturerne af stenbrydningen er ved Opalsøen, ikke langt fra Hammerhavn. Søen er egentlig bunden af det gamle stenbrud, der siden udvindingen af granit stoppede i 1971 er blevet fyldt med vand, ligesom den mindre Krystalsøen lidt nord for Opalsøen. Den aflange Hammersø lige ved siden af Opalsøen er dog noget ældre. Den opstod nemlig da vandstanden i Østersøen faldt, og det oprindelige sund blev lukket inde bag granit og sand. Den er i dag Danmarks eneste naturlige bjergsø. 

Opalsøen er i dag Danmarks eneste naturlige bjergsø.

Opalsøen er i dag Danmarks eneste naturlige bjergsø.

Landskabet på nordsiden af Bornholm

Landskabet på nordsiden af Bornholm er især præget af lyng, sten, buske og de mange får der går og græsser. Hammeren Fyr, der står lidt inden i landet er et godt pejlemærke. Her har været fyr siden middelalderen, og det nuværende stenfyr har stået siden 1872. Gå ikke efter fyret. Ruten går hele vejen ud forbi Hammerodde Fyr på nordspidsen. Længere fremme kommer Salomons Kapel fra 1300 tallet, der formenligt blev bygget i forbindelse med de sildemarkeder, der blev afholdt ved den nærliggende naturhavn Kragkås. Efter reformationen mistede kapellet og den nærliggende hellige kilde dog sin betydning og i dag ligger stedet i ruiner. Helt ude på den nordligste spids af Bornholm, ligger Hammerodde og Hammerodde fyr. Fyret blev bygget i 1895 som et hjælpefyr til Hammeren Fyr, og er stadig i drift i dag – både som fyr og udkigsstation.

Kyststien fra Tejn til Svanneke - 3. etape

En ny dag med nye oplevelser venter. Fra Tejn går turen nu videre sydpå mod Gudhjem og Svaneke og endnu en gang viser Bornholm, hvor varieret naturen er. Ca. halvejs mellem Tejn og Gudhjem ved Helligdomsklipperne bliver kysten igen noget mere udfordrende. Brændingen har gennem årtusinder eroderet klippekysten og skabt dybe kløfter ind i fjeldet ved de op til 20 meter høje klipper. Skarpe klippeskær, forrevne granitsøjler og stejle klippevægge med dybe gange og grotter, der tilsammen udgør Helligdomsklipperne, der er et imponerende sted.

Hvis du har tid og lyst kan du nord for Gudhjem tage en lille afstikker op i Døndalen, der er ca. 1,2 km lang og ca. 200 m bred, og er et utroligt frodigt skovområde, der er hjemsted for mere end 300 dyre- og plantearter. Ca. 700 m oppe i dalen ligger Danmarks højeste vandfald, Døndalfaldet, der har et samlet fald på omkring 20 m. Her er overordnet gode stier, men vil du helt op til vandfaldet kræver det, at du er godt gående.

Dagens etape er meget kuperet og går forbi de dramatiske Helligdomsklipper.

Dagens etape er meget kuperet og går forbi de dramatiske Helligdomsklipper.

Naturen flader ud

Kysten mellem Gudhjem og Svaneke har også en del skøn natur at byde på. Især Randkløve Skår er ganske imponerende. Flere steder ligger små, hyggelige huse, der ligger helt ned til vandet. Og så er der bare noget helt særligt over at træde ind i Danmarks mest østlige købstad, Svanneke, hvor solen står lavt på himlen. På denne årstid er der ikke mange turister. Det var der heller ikke i Gudhjem, som plejer at være spækket.

Kyststien fra Svanneke til Rønne - 4. etape

Sidste etape går mod langs kysten mod Nexø og Dueodde og det er ret befriende at vide, at der fra nu af er helt fladt helt til Rønne. Til gengæld skal du kalkulere med, at det er lidt tungt at gå i sand, men det at gå i vandkanten er helt suverænt. Ved Dueodde kan du se fyret lang tid, før du er der. Har du tid så gå op til fyret, hvor der er flere små spisesteder og cafeer.

Ruten rundt om Dueodde er ubeskrivelig og en kæmpe kontrast til Nordbornholm.

Ruten rundt om Dueodde er ubeskrivelig og en kæmpe kontrast til Nordbornholm.

Den overraskende del af Kyststien

Bornholm er meget kendt for mange ting og steder, og måske netop derfor overrasker etapen fra Dueodde til Rønne mest. Det er i hvert fald den del af Bornholm, som jeg kender dårligst, selvom jeg har besøgt øen mange gange. Her er virkelig smukt og lyset på himlen, på havet og de hvide sandstrande skaber kunst i naturen, der hele tiden forandre sig. Flere steder er træerne væltet og har fået lov til at ligge, hvilket giver noget helt særligt og lidt udfordringer med at komme frem, men det går. I Rønne, hvor jeg bor på DCU-Camping Rønne Strand lige syd for byen, belønnes alle strabadserne af endnu en uberørt sandstrand lige nedenfor campingpladsen.

Derfor skal du gå Kyststien på Bornholm

Der er mange gode grunde gå Kyststien eller dele af den. For det første er det at gå virkelig sund og det er en gave, som du giver dig selv. Alle kan være med, for etaperne og hastigheden bestemmer du selv. Det er så let at finde vej og det er befriende ikke at skulle kigge i kort eller på telefon hele tiden. Sidst men ikke mindst så er naturen simpelthen så afvekslende, så der hele tiden sker noget nyt. Det kan være fascinerende at gå i åbne vidder, men det er bare noget helt andet, når der er afveksling. Det er der Bornholm endnu en gang overrasker og viser nye sider af sig selv. Vi bliver aldrig færdige med at udforske den danske solskinsø.

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben