Alt dette skal du opleve på din ferie til skønne Fanø
Log ind Log ind
Alt dette skal du opleve på din ferie til skønne Fanø

Alt dette skal du opleve på din ferie til skønne Fanø

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Fra Esbjerg tager godt 10 minutter at komme med FanøFærgen til Nordby på Fanø - og til en helt anden verden i Nationalpark Vadehavet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

FanøFærgen

Ved FanøFærgen skal man ikke reservere tid til overfarten. Det er slet ikke nødvendigt, for der er afgang hvert 20. minut det meste af døgnet - og har man købt overfartsbilletten i Esbjerg, gælder den også for hjemturen. Vær opmærksom på at nogle færgeafgange ikke medtager biler - men kun passagerer.
Vi når dårligt at komme op på soldækket før FanøFærgen efter blot 12 minutter atter er i havn.

FanøFærgen

FanøFærgen

Sønderho med idylliske skipperhuse

At komme til Fanø er at komme til en helt anden verden - ikke at tiden er gået i stå, for her er udvikling overalt - men tempoet er roligere og noget af det oprindelige skippermiljø er bevaret - specielt i Fanøs sydligste by Sønderho, der fra midten af 1700-tallet og hundrede år frem var en driftig søfartsby. For at få et overblik over denne pittoreske by kan det anbefales at spadsere en tur op til signalmasten på Kåverbjerget 18 meter over havet, inden man bevæger sig ned- og ind mellem byens smukke skipperhuse.
Traditionelt er mange af de stråtækte huse bygget, så gavlene står øst/vest, hvorved en så lille flade rammes af den dominerende vestenvind. I gammel tid havde man også sine dyr opstaldet i den vestvendte ende af huset, hvilket var med til at give varme.
Både Nordby i nord og Sønderho i syd var maritime byer, der drev søfart med handel, hvilket betød at sømændene kunne være borte fra hjemmet i længere tid - ja, i flere år. 
Det blev en tradition at tage porcelænshunde med hjem fra England og placere disse i vinduet med ansigtet udad mod gaden, når sømanden var ude at sejle. Når hundenes ansigter vendte ind mod stuen var sømanden hjemme. Det hændte ikke sjældent, at en sømand kom hjem efter et par år på søen og i mellemtiden var blevet far til et halvt år gammelt barn!

Perlemærket på Kåverbjerget ved Sønderho

Perlemærket på Kåverbjerget ved Sønderho

Arkitekturen fastholdes

Det typiske skipperhus blev opført i mursten - ikke altid af den bedste kvalitet - som skibene bar med hjem som ballast. Men ballasten kunne f.eks. også være malede kakler fra Holland, som i dag pryder stuer rundt omkring. Langt de fleste huse har stråtag og man satte naturligvis en ære i, at huset var symmetrisk opbygget. Fine dekorationer over døre og vinduer skulle signalere, at man var velhavende. Men var der ikke råd til rigtige sålbænke under vinduerne, kunne malet puds udgøre det for sålbænk.
Et af de karakteristiske træk er den bue som er i stråtaget over indgangsdøren. Den er konstrueret således for at man i tilfælde af brand kunne komme helskindet ud af huset og ikke få nedfaldende brændende strå på sig. Hvor er det dejligt at se, at selv nybyggede helårshuse opføres i den gamle byggestil i respekt for traditionerne i Sønderho.

Typisk skipperhus

Typisk skipperhus

Sønderho Havn

Ved Sønderho Havn, der nu næsten er sandet til og i dag kun har en lille landgangsbro, lå i 1800-årene et større skibsværft og det var her fra havnen at f.eks. stude og fisk samt andre handelsvarer blev lastet i de fladbundede skibe og eksporteret til fjerne egne. Tidevandet betød at skibene stod på grund ved ebbe og kunne lastes - og ved højvande sætte sejl.
Handlen gjorde fannikerne ekstremt rige - langt rigere end hvalfangerne og kommandørerne på Rømø blot få kilometer længere mod syd i Vadehavet.
Det kan i øvrigt anbefales at få en guidet rundvisning i Sønderho med tilhørende historier, hvilket kan bestilles gennem turistinfo.

Resterne af Sønderho Havn, der nu er tilsandet

Resterne af Sønderho Havn, der nu er tilsandet

Fanø Kunstmuseum

Midt i Sønderho finder vi Fanø Kunstmuseum, der holder til i en tidligere købmandshandel og skibsproviantering opført i 1868 af Niels Møller Kromann. Bygningerne er naturligvis renoveret og rummer bl.a. en samling af malerier med relation til Fanø. Mange af billederne er guldaldermalerier fra midten af 1800-tallet til begyndelsen af 1900-tallet. Netop på Fanø Kunstmuseum kan vi stifte bekendtskab med Fanøs maritime fortid, se billeder fra hverdagslivet i 1800-årene og få et flot indtryk af mennesker og interiøret i datidens boliger. I den tilstødende nyere bygning findes en afdeling med moderne fanøkunst.
Ved indgangen har museet bibeholdt købmandsdisk og købmandsskuffer og her finder vi et større udvalg af spændende og lærerrige bøger om forskellige forhold på Fanø og kan bl.a. købe bøger om fanøkunsten på lærred og de kunstnere som stod bag.

Fanø Kunstmuseum i Sønderho

Fanø Kunstmuseum i Sønderho

Gastronomiske oplevelser på Sønderho Kro

Man spiser godt mange steder på Fanø, som på flere områder er selvforsynende med råvarerne. Men det vi oplever på Sønderho Kro - en af Danmarks ældste og bedst bevarede kroer - er en gastronomisk fornøjelse. Kort sagt kunst på tallerkenen.
Vi bukker helt naturligt, når vi træder ind i den gamle bygning fra 1722 - for ved indgangen er her lavt til bjælken over døren. Til venstre ses krostuen med et historisk interiør, hvor væggen bl.a. er dekoreret med malede kakler. Til højre for receptionen træder vi ind i restauranten, hvor ejeren Jakob Sullestad kredser om os og serverer en middag bestående af syv forskellige retter - alle med et lokalt præg, fra krabbesuppe over skaldyr og fisk til lam og ost samt isdessert. Alt ledsaget af afstemte vine fra egen vinkælder.
Og morgenmadsbuffeten - superb. Smagen af Fanø kan ikke retfærdiggøres gennem en beskrives - den skal opleves.

Sønderho Kro

Sønderho Kro

Østerssafari med Fanø Oyster King

Som bekendt skifter vandet i vadehavet fra højvande til lavvande med seks timer og 12 minutters mellemrum. Det betyder, at der er god tid til at tage med på østerssafari, når der er ebbe - og det er netop hvad vi gør. 
Gennem turistinformationen har vi fået kontakt med guiden Jesper Voss alias "Fanø Oyster King", der fra sit udgangspunkt på Halen (Fanøs østligste punkt) tager os med ud for at plukke østers. Iført de udleverede gummistøvler vandrer vi godt en kilometer ud over den næsten tørlagte havbund til østersbankerne. Her ligger østers i tusindvis og dem kan vi tage lige så mange af, som vi lyster - men kun til egen brug. Det er den invasive art stillehavsøsters, der menes at være kommet hertil som små larver i skibenes ballasttanke.
Undervejs beretter "Fanø Oyster King" om hvad vi ser og oplever på bankerne mellem Fanø og Esbjerg. Udover stillehavsøsters plukkes blåmuslinger og alt lægges i de medbragte spande.
Det anbefales ikke at spise østers rå, da de kan indeholde en giftig alge, som vil kunne give maveproblemer, derfor tager vi dem med tilbage og vil senere tilberede høsten på grillen. Hertil kan drikkes vin eller øl - og det bringer os til Fanø Bryghus.

På vej mod østerssafari i Vadehavet ved Fanø

På vej mod østerssafari i Vadehavet ved Fanø

Fanø Bryghus med kunst på flaske

Driftige folk på Fanø mente, at også denne ø i Vadehavet skulle have et bryghus og efter en vanskelig start med lukning og senere kapitaltilførsel kunne man i 2009 fastslå, at Fanø Bryghus ville være en varig succes. I dag produceres seks forskellige øl i det faste sortiment og en hel række sæsonprægede øller. Endevæggen i Fanø Bryghus' ølbar fortæller lidt om variationen i bryggerikunsten. Øllene rækker fra de milde pilsner og hvedeøl over de helt bitre med megen humlesmag til de fyldige og sødmefyldte stouter bl.a. med mælk og chokolade. Og så kan man i øvrigt få Fanø Julebryg hele året! I bryghusets åbningstid kan vi smage på de forskellige øl, ligesom vi kan købe denne fanøkunst på flaske.

Fanø Bryghus

Fanø Bryghus

Det smager godt hos Rudbecks Ost og Deli

Fanø er kendt viden om for sine lokale delikatesser og hos Rudbecks Ost og Deli kan vi købe et stort udvalg af Vadehavets færdige produkter, herunder oste, pålæg og honning - for blot at nævne lidt. Her findes naturligvis også andre kvalitetsprodukter fra nær og fjern.
Ud over delikatesserne har Rudbecks succes med sin lille frokostcafé, hvor vi får serveret et landgangsbrød med en symfoni af farvestrålende fanøspecialiteter - en fryd for øjet og ganen.

Lækkerier hos Rudbecks Ost og Deli

Lækkerier hos Rudbecks Ost og Deli

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Danmark - Fanø

Fanø ligger i Nationalpark Vadehavet i det sydvestlige Danmark. På godt 10 min. kan du komme over med færgen fra Esbjergs pulserende storbyliv. Det er en kæmpe kontrast, der gør Fanø til noget helt særligt.

Befolkningstal: Ca. 3.500

Areal: Ca. 56 km²

Længde / bredde: 28 x 7 km (500 m på det smalleste sted)

Færgeforbindelse:
Du kan sejle med Fanølinjen fra Esbjerg – Nordby: ca. 12 min

Campingpladser: 8 stk.
Hvis du er medlem af DCU får du rabat på flere af dem.

Mest besøgte attraktion: Naturen med Nationalpark Vadehavet - østers- og sælsafari, Sønderho er kåret som årest hyggeligste landsby, Fanø Bryggeri, kunstmuseer.

Vidste du: Der finder over 300 bunkers på Fanø.

Mere information:

Turistinformation: Fanø

Turistinformation: Danmark