Alt dette kan du opleve Mariager Fjord rundt
Log ind Log ind
Alt dette kan du opleve Mariager Fjord rundt

Alt dette kan du opleve Mariager Fjord rundt

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Autocamp

Mariager Fjord har det hele. På under 100 km. kan du opleve skøn varieret natur, seværdigheder, shopping og kultur. Kør med Anne-Vibeke Mariager Fjord rundt.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Als Odde - et godt sted at begynde

Når du holder ved Als Odde, der er et perfekt udgangspunkt, kan du næsten svømme til sydsiden af Mariager Fjord. Kører du derimod til Hobro i bunden af fjorden for at fortsætte på sydsiden, venter et hav af herlige oplevelser på hele ruten.
Als Odde ligger for enden af en grusvej og der er ikke andet end et lille hyggeligt fiskeleje med masser af fugleliv og udsigt til både fjord og Kattegat. Landskaberne omkring fjorden varierer fra helt flade landskaber omkring mundingen til de mere kuperede istidsbakker langs bredderne længere inde i fjorden, og de er netop disse, der gør den autocampertur eller biltur til noget helt særligt. Der er masser af overnatningssteder for autocampere og det første hedder netop Als Odde.

Als Odde ligger for enden af grusvejen - et hyggeligt lille sted med masser af fugleliv.

Als Odde ligger for enden af grusvejen - et hyggeligt lille sted med masser af fugleliv.

Fra Als Odde til Hadsund

Als Odde Camping er en oplevelse, fordi den er meget primitiv, men også utrolig hyggelig. Fra pladsen er der både gå- og vandreture og du kan cykle til Als Odde eller op langs kysten med udsigt til Kattegat. Herfra kan du via meget små og smalle veje sætte kurs mod  Hadsund - hele tiden med Mariager Fjord på venstre side. Efter godt ti km. og kun fem km. fra Hadsund kommer du til den gamle hyggelige Havnø Mølle. Et perfekt sted til en gåtur, eftermiddagslur eller en frokost i det fri.

Fem km før Hadsund kommer du til Havnø Mølle, der er et godt sted at stoppe, hvis du vil ud at strække ben.

Fem km før Hadsund kommer du til Havnø Mølle, der er et godt sted at stoppe, hvis du vil ud at strække ben.

Hyggelige Hadsund

Hadsund har siden 1100-tallet været et vigtigt overfartssted ved Mariager Fjord, da fjorden her kun er 250 meter bred. Byen består egentlig af to dele, der er forbundet med en bro - Hadsund by nord for fjorden og den lille by Hadsund Syd på den modsatte bred. Hadsund har en hyggelig gågade med et bredt udvalg af butikker, og nede langs byens havnefront er der mange stemningsfulde restaurationer med en skøn udsigt til vandet og Hadsund broen. På en varm sommerdag er det oplagt at sætte sig og slappe af og nyde synet af de mange lystbåde, der passerer under broen. Sådan kan man jo også holde fri.

Broen over Mariager Fjord er et vigtigt forbindelsesled på fjorden, der lige her kun er 250 m bred.

Broen over Mariager Fjord er et vigtigt forbindelsesled på fjorden, der lige her kun er 250 m bred.

Fra Hadsund til Hobro - de imponerende Bramslev Bakker

Ca. halvvejs mellem Hadsund og Hobro ligger det gamle, fine fiskerleje Stinesminde, der er smukt omgivet af bakker og skov. Landsbyen består af 15-20 huse, og du føler dig nærmest hensat til midten af 1800-tallet i den stemningsfulde lille landsby. I dag er fiskerlejet ikke aktivt til erhvervsfiskeri, men der er stadig små joller i havnen, og vandet omkring Stinesminde er populært blandt lystfiskere. Hvis du er fristet til en overnatning i det fri, ligger der også et lille shelter helt ned til vandet. Det er ganske gratis - tænk en gang.
Fra Stinesminde kører du gennem det måske smukkeste område ved fjorden. Det kuperede landskab ved Bramslev Bakker er utroligt smukt. Du kan campere, spise og bade ved Bramslev Bakker. Du kan blive her en dag eller overnatte og være her flere dage. Den populære Panoramaruten går mellem Bramslev Bakker og Hobro, og kan dermed begyndes eller sluttes begge steder. 

Autocamperpladsen i Hobro

Hobro er med sine ca. 12.000 indbyggere den største by langs Mariager Fjord og har været et vigtigt knudepunkt for handel siden vikingetiden. Byen er utrolig stemningsfuld og fra de fleste steder i byen er der en skøn udsigt til fjorden og de omkringliggende bakker.
Autocamperpladsen ligger idyllisk sammen med lystbådehavnen, hvor du også tjekker ind via en postkasse. Der er badeværelser og wi-fi, og der er frem for alt en skøn udsigt over både fjorden og lystbådehavnen. Og så er der kun ca. 800 meter ind til havnepromenaden, hvor du bl.a. finder flere hyggelige restauranter, turistkontoret og lystfartøjsmuseet. Det er altså ikke længere væk, end at du sagtens kan gå eller tage cyklen, hvis du vil ind til byen uden at starte autocamperen. Lige ved autocamperpladsen begynder den prisbelønnede Panoramarute, der går ud til Bramslev Bakker enten oppe i bakkerne eller nede langs fjorden. Du kan også kombinere, så er det fem km. hver vej.

Autocamperpladsen i Hobro ligger ved lystbådehavnen. Utrolig hyggeligt og fine forhold.

Autocamperpladsen i Hobro ligger ved lystbådehavnen. Utrolig hyggeligt og fine forhold.

Vikingeborge Fyrkat er for hele familien

Ca. to km. uden for Hobro finder du ringborgen Fyrkat, der blev anlagt i år 980 under Harald Blåtand. Selve borgen findes ikke mere, men i dag har man afmærket stedet, hvor den stod med en jordvold. De 16 huse, der var inden for borgens mure, er afmærket med hvide sten. Ca. 500 meter fra selve ringborgen ligger Vikingecenter Fyrkat, en genopførelse af en traditionel vikingegård, der fungerer som levende museum.

Afstikker til Verdenskortet ved Klejtrup Sø

Godt nok har Mariager Fjord det hele, men Verdeskortet har hele verden og ligger kun en lille afstikker fra Mariager Fjord. Seværdigheden ses ved Klejtrup Sø og er en vild historie fordi tømrer-snedkeren Søren Poulsen, efter at have boet en årrække i USA, vendte hjem i 1929. En dag faldt han over en sten der lignede Jylland og det gav ham en ide om at skabe en tro kopi af verdenskortet. I dag kan du både opleve Verdenskortet, men også spise, lege og hygge i området. Et rigtig familiested.

Næste stop er Mariager

Mariager by, der ligger små 20 km. fra Hobro, voksede op omkring Mariager Kloster i 1400-tallet. I 1592 fik byen købstadsrettigheder og når du spadserer gennem byens stemningsfulde gader, er det nemt at fantaserer sig tilbage til gamle dage på grund af de gamle velholdte bindingshuse og de brostensbelagte gader, der er virkelig charmerende. I 1927 indviede man jernbanen fra Mariager havn til Viborg. Jernbanen stoppede driften helt i 1985, men i dag kører Mariager Handest Veteranjernbane på sporene mellem Mariager og Handest. 

Mariager Camping - en af Danmarks bedst beliggende campingpladser

Mariager Camping er virkelig hyggelig. Smilende personale tager i mod i den lille cafe-reception, før du kan køre ind på plads. Der er helt særlige autocamperpladser i første række, men telte og campingvogne kan også bo få meter fra vandkanten. Der er også lækre hytter til dem, der ikke selv har campingudstyr. I autocamper føler man sig utrolig privilegeret, når man kan vælge mellem både autocamperpladser med træterrasse og bord-bænke sæt, som den i Hobro og så en campingplads som den i Mariager. Sikken en natur og sikke en solnedgang.

Familievenlige Mariager Camping ligger lige ud til fjorden. Kan du få plads i første række, fås det ikke bedre.

Familievenlige Mariager Camping ligger lige ud til fjorden. Kan du få plads i første række, fås det ikke bedre.

Mariager og salt

Du kan ikke sige Mariager uden at sige salt, og alt, hvad du skal vide om salt, finder du i Saltcenteret, hvor du kan bade i salt, syde salt og spise salt (mad). Personligt synes jeg helt klart det er saltsydningen, der er en hel særlig oplevelse. I "det døde hav" kan du bade og prøve fornemmelsen af at flyde i saltvand. Der er også en udstilling, som fortæller saltets historie på disse kanter.

På tur med Svanen eller Veteranjernbanen Mariager-Handest

Hvis du ikke vil vandre eller cykle (hver dag), så er der andre mere afslappende måder at opleve fjorden på. Svanen sejler på trekantsruten mellem Mariager, Hobro og molen ved Bramslev Bakker, og der er bare noget afslappende ved at sidde ombord og nyde udsigten over fjorden fra vandsiden. Du kan også sagtens kombinerer en sejltur med en togtur og på den måde opleve fjorden fra flere sider på en dag.

Sidste del af ruten

Det sidste stykke på sydsiden af Mariager Fjord består primært af store langbrugsarealer, men også af små hyggelige holdesteder, som ved Kongsdal lystbådehavn med det 17 meter høje Kongsdal fyr. Ved fyret er der indrettet autocamperpladser med strøm og adgang til bad og toiletfaciliteter. Kongsdal lystbådehavn ligger ikke langt fra byen Assens og industriområdet Dania, der oprindeligt var kendt for sin kridtudvinding og cementproduktion, men i dag er hjemsted for størstedelen af saltproduktionen i Danmark. Herfra er der under 10 km. til Hadsund. Det sidste stykke af fjorden består af små veje, men det er svært at komme ned til vandet pga. landbrug. Det skal i så fald være til fods.

Fakta om Danmark - Mariager Fjord

Mariager Fjord strækker sig ca. 40 km. ind i landet, og den er dermed Danmarks længste fjord. Bredden varierer fra 4,5 km. på det bredeste sted, til blot 250 m. ved Hadsund, hvor der også er en bro, der forbinder de to sider.

Mest besøgte attraktioner: Havnø Mølle, Hadsund, Stinesminde, Panorama ruten, Bramslev Bakker, Hobro, Vikingeborgen Fyrkat, Verdenskortet, Mariager, Saltcenteret, Veteranbanen, Svanen, Kongsdal Fyr og Assens.

Her boede vi:

Als Odde Camping og Mariager Camping.
Find også campingpladser med DCU
Flere steder får du rabat som medlem.

Autocamperpladsen ved Hobro Lystbådehavn (plads til 8 stk.)
Autocamperpladsen ved Kongsdal Fyr (plads til ca. 10 stk.)
Et godt råd er at køre ind tidligt.

Mere information:

Turistinformation: Nordjylland

Turistinformation: Mariager Fjord

Turistinformation: Danmark