10 steder du skal besøge i Silkeborg og Søhøjlandet
Log ind Log ind
10 steder du skal besøge i Silkeborg og Søhøjlandet

10 steder du skal besøge i Silkeborg og Søhøjlandet

Danmarks højest beliggende område, det midtjyske Søhøjland, er mest kendt for det 147 meter høje Himmelbjerget og verdens ældste originale hjuldamper Hjejlen. Her har du en liste over 10 steder, der er absolut værd at kigge nærmere på, hvis du skal holde ferie i Silkeborg og omegn.

Lasse Løndahl Henriksen

Lasse Løndahl Henriksen

Fotograf

Tilføj favorit

Byvandring med SilkeborgGuiderne

Størstedelen af byvandringerne, incl. et bredt udvalg af temature f.eks. med fokus på papirfabrikken, er gratis og åbne for alle. SilkeborgGuiderne kender byen ud og ind, da de fleste er opvokset i byen og samtidig er byen ikke ældre, end at flere af guidernes oldeforældre var med til at anlægge det, der i dag er en by med omkring 46.000 indbyggere, fortæller SilkeborgGuide Torben Rasmussen. Udover de mange gratis byvandringer tilbyder SilkeborgGuiderne også skræddersyede ture i hele Søhøjlandet f.eks. med  sejlture til Himmelbjerget eller busture i området - mod betaling.

Torben Rasmussen er en del af det frivillige korps af byguider, SilkeborgGuiderne.

Torben Rasmussen er en del af det frivillige korps af byguider, SilkeborgGuiderne.

Silkeborg er i forhold til så mange andre danske byer meget ung. Trods det, at der siden starten af 1400-tallet har ligget en borg og siden et bispegods på egnen, var det først i 1844, at Silkeborg blev anlagt som en reel by, da entreprenøren Michael Drewsen anlagde en papirfabrik i det store skovområde. Før anlæggelsen af Silkeborg Papirfabrik boede der omkring 30 personer. Allerede i 1850 vokset byen til 556 personer - og allerede 1. januar år 1900 blev byen tilkendt købstadsrettigheder. Papirfabrikken bestod helt frem til slutningen af maj 2000, men er sidenhen blevet omdannet til Papirmuseet.

Mange af byens gamle arbejderboligere, det gamle rådhus og ikke mindst arkitekten Anton Rosens spændende Art Nouveau bygninger, står stadig i dag - og er den måske bedste måde at få et detaljeret indblik i byens historie.

Enestående natur i Gjern Bakker

Et af de mest markante og dramatiske istidslandskaber i Midtjylland er Gjern Bakker, hvor smeltevandet i slutningen af sidste istid eroderede landskabet kraftigt og skabt et utal af stejle skrænter. Efter istiden voksede et stort skovområde op, hovedsageligt bestående af vintereg, bøg og alm. røn. Men i takt med stor efterspørgsel på træ til brændsel og byggeri, blev store dele af skovene fældet og store hedelandskaber opstod. I 1893 begyndte man dog med Hedeselskabets hjælp at tilplante området igen for at bibeholde den smukke natur, hvilket også kan opleves i flere af de kommunalt ejede plantager. Heldigvis findes der også stadig områder af skovene, der har det originale egekrat samt store flotte hedeomårder, der ikke er blevet tilplantet. Og med de mange spændende kilder og bække i området, er det helt oplagt til en skøn naturoplevelse, hvad enten du har lyst til bare at gå en tur i skoven eller tage mountainbiken med ud på en af de mange ruter i området.

Et af de mest markante og dramatiske istidslandskaber i Midtjylland er Gjern Bakker.

Et af de mest markante og dramatiske istidslandskaber i Midtjylland er Gjern Bakker.

Silkeborgsøerne og Gudenåen

Der er ingen tvivl om, at naturen er den største tiltrækningskraft i Søhøjlandet. Og du kommer ikke uden om at opleve Silkeborgsøerne, hvad enten det er til fods, på cykel i landskaberne omkring eller til båds eller kano. Faktisk var Silkeborg den første by i verden, hvor du kunne leje kanoer. Og det kan du selvfølgelig endnu i dag. Hvad enten det er til en sejlads på Gudenåen, eller på de mange af Silkeborsøerne, der er forbundet med Gudenå-netværket. Ønsker du ikke selv at deltage aktivt i sejladsen, kan både søerne og Gudenåen også opleves fra en af de mange turbåde, der bl.a. sejler i rutefart mellem Silkeborg og Himmelbjerget samt flere af de små byer der ligger ned til Silkeborgsøerne.

Du kommer ikke uden om at opleve Silkeborgsøerne.

Du kommer ikke uden om at opleve Silkeborgsøerne.

Mød Tollundmanden og de andre historiske fund

Selvom Silkeborg først blev grundlagt som rigtig by i 1844, går stedets historie meget længere tilbage. I byens ubetinget ældste bygning, Silkeborg Hovedgård, der blev anlagt 1767-1770 som tidligere lokal herregård, finder du i dag Silkeborgs vel nok mest berømte bysbarn, nemlig mosefundet Tollundmanden. Han blev dræbt og smidt i en mose ved Bjældskovdal, et sted mellem år 405 og 384 fvt. På Museum Silkeborg, Hovedgården er han udstillet, sammen med et bredt udvalg af artefakter, der fortæller historien om, hvordan man levede på Tollundmandens tid og op gennem stenalderen, bronzealderen, jernalderen, vikingetiden og middelalderen. Og herudover fortæller museet også om Silkeborg som skovegn og de gamle håndværk. Museum Silkeborg driver udover Silkeborg Hovedgård også de to undermuseer, Papirmuseet, som fortæller papirfabrikkens historie, og Blicheregnen, som er indrettet i Thornings gamle præstegård i det område hvor digteren Steen Steensen Blicher voksede op. Blicheregnen fortæller om livet på landet i 1800-tallet og ikke mindst om Slaget på Grathe Hede i 1157, hvor kongerne Valdemar og Svend udkæmpede et af Danmarks vigtigste slag i middelalderen.

Mosefundet Tollundmanden blev dræbt og smidt i en mose ved Bjældskovdal et sted mellem år 405 og 384 fvt.

Mosefundet Tollundmanden blev dræbt og smidt i en mose ved Bjældskovdal et sted mellem år 405 og 384 fvt.

Sluk tørsten med 40.000 liter øl på Virklund Bryghus

At Silkeborg og omegn er opbygget af iværksættere og ildsjæle, hersker der ingen tvivl om. I 1985 kastede brygmester Claus Tarstrup sig ud i sine første eksperimenter med at fremstille sin egen øl og efter ca. 10 år i USA, hvor han fulgte de lokale mikrobryggeriers udvikling tæt, vendte han tilbage til Danmark. I 1995 begyndte han igen at kaste sig over ølbrygningens ædle kunst og startede derefter Virklund Bryghus. På bryghuset, der i dag laver omkring 40.000 liter øl årligt, har du mulighed for at komme til at se hele processen med at brygge øl samt selvfølgelig at komme til at smage på de dyrebare dråber.

Bare tre varianter af Virklunds skønne øl.

Bare tre varianter af Virklunds skønne øl.

Danmarks første økologiske fjerkræsproduktion

I Them, lidt udenfor Silkeborg, finder du den økologiske gård Gothenborg. I 1992 købte Lone og Lars Hedegaard den nedlagte gård Gothenborg og startede som de første i Danmark produktionen af økologiske kyllinger. Sidenhen også ænder, kalkuner og gæs. I alt går 16.000 kyllinger og 12.000 ællinger frit rundt. Gothenborg har også gårdbutik, der hver søndag serverer søndagsbrunch, hvor du bl.a. kan smage det gode kyllingekød tilberedt sammen med friske råvarer fra lokalområdet.

Alt fjerkræet på Gothenborg er økologisk.

Alt fjerkræet på Gothenborg er økologisk.

Silkeborg er fyldt med kunst

Silkeborg har gennem mange år været kendt som et sted der inspirere kunstnere. F.eks. lod Asger Jorn sig ofte inspirere af både skove, bakker og søer i sine værker og det er også i Silkeborg, at du kan finde Asger Jorn Museet. På KunstCentret Silkeborg Bad, der ligger smukt ned til Ørnsø lige ved den berømte Arnakkekilde, har man indrettet et spændende museum, der løbende udstiller forskellige former for kunst - fra maleri over vævekunst til skulpturer. Det er tilmed gratis at gå en tur gennem skulpturparken og nyde naturen og lade sig inspirere.

KunstCentret Silkeborg Bad ligger smukt ned til Ørnsø.

KunstCentret Silkeborg Bad ligger smukt ned til Ørnsø.

Mød Sanne fra Galleri Smunck

En anden kunstner der lader sig inspirere af naturen i Søhøjlandet er Sanne Munck, der driver galleri i hjertet af Silkeborg. Sanne startede ud med at være en glad amatørkunstner og køkkenchef på hhv. Kvindemuseet i Aarhus og Asger Jorn museet. Men en dag besluttede hun sig for at tage chancen og skabe sit eget galleri, hvor hun i dag udstiller og sælger sin egen producerede kunst. Galleri Smunck er uden tvivl et besøg værd og Sanne har kunst i alle prislejer.

Mød Sanne fra Galleri Smunck.

Mød Sanne fra Galleri Smunck.

Silkeborg Ørnereservat - Rovfugleshow og Bisonfarm

Et show uden lige er Silkeborg Ørnereservat - Rovfugleshow og Bisonfarm ved Them lidt syd for Silkeborg. Du kan med ro i sindet kalde det en højtflyvende oplevelse med fødderne solidt på jorden. Stedet ejes af falkoneren Flemming Sanggaard også kendt som Falkemanden, der har haft en stor interesse i naturen og specielt fugle. Som publikum bliver du virkelig inddraget i showet og kan prøve at få den store falkonerhandske på hånden og med lidt held tage imod en rovfugl der lander på dig... hvis ellers fuglene vil. For det hele foregår på fuglenes præmisser. Udover rovfugleshowet kan du også tage en tur i den lokale ugleskov, der er indrettet som en stor labyrint, eller komme med på bison safari op i bakkerne, hvor Flemming og Bennie i dag holder en stor flok bisoner.

Falkoneren Flemming Sanggaard er også kendt som Falkemanden.

Falkoneren Flemming Sanggaard er også kendt som Falkemanden.

Spis godt på det hyggelige traktørsted Ludvigslyst

Skulle du få lyst til at smage en veltilberedt Gothenborg kylling skyllet ned med en kold øl fra Virklund Bryghus eller i det hele taget et måltid med fokus på de gode råvarer, oftest fra lokalområdet, er Traktørstedet Ludvigslyst et oplagt valg. I 1871 åbnede den tidligere gård som gæstgiveri for turister der ville besøge Himmelbjerget og gennem tiden har her både været hotel og restaurant. I dag ejes stedet af Kira Provst Hansen, der driver stedet som ren restaurant med høj kvalitet på fødevarerne. Samtidig er indretningen i den hyggelige gammeldags stil og ligger i smukke omgivelser ned til Julsø.

Nyd et godt måltid med fokus på de gode råvarer.

Nyd et godt måltid med fokus på de gode råvarer.

Fakta om Danmark - Silkeborg

Silkeborg er Danmarks 10. største kommune. Silkeborg blev grundlagt som by i 1844, men den ikke længere eksisterende borg, der har givet navn til området, blev anlagt allerede i starten af det 14. århundrede. I dag kaldes Silkeborg for Danmarks Outdoor hovedstad. 

Areal:  864,81 km2

Indbyggertal: ca 93.000

Største attraktioner: Himmelbjerget (147 moh.), Ejer Bavnehøj (170 moh.). (Danmarks højeste naturlige punkt Møllehøj (170,86 moh / Skanderborg Kummune)), Aqua, Hjelen, Gudenåen, Tollundmanden, Asger Jorn Museet.

Mere information:

Turistinformation: Silkeborg

Landal Søhøjlandet