314 IMG_2160.jpg

Rideferie over Balkanbjergene, del 3 af 4

Google Map...

Hovedstaden i Bulgarien er Sofia. 

Befolkningstal: Ca. 7,2 mio.

Areal: Ca. 110.994 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.639 til Sofia.

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktion: Om sommeren er Sunny Beach ved Sortehavet attraktivt og om vinteren kan man stå på ski i Plovdiv.

Mere information:

Rejsebureau: Penguin Travel

Turistinformation: Bulgarien

Kalofer Klostret - Svezhen

Syd for Balkanbjergene, på den anden side af Rosernes Dal, ligger en mindre bjergkæde - Sredna Gora - hvis højeste punkt Bogdan, 1.604moh. ligger i den vestlige del. 
Naturen i den østlige del som vi skal ride til er mere bakker end egentlige bjerge med løvskov og spredte idylliske landsbyer. Efter ca. 6 km ridt kommer vi gennem landsbyen Kalofer - først gennem en ældre bydel og senere med udsigt til en række mere moderne og velholdte huse.
Snart er vi ude i periferien og kan ikke modstå fristelsen for at smage på de fuldmodne blommer. Vi rider ud over åbne marker med masser af fuldmodne brombær og skal op gennem skoven. Vi forlader grusstien for at ride i et næsten usynligt spor, der snor sig stejlt op gennem slugterne i løvskoven.

Picnic

På en lille åben strækning får hestene lov til at strække ud på en af dagens galopper. Både vi og hestene får varmen og da vi atter når skoven, er det tid til picnic, som Tochco og Alex har haft med i saddeltaskerne. Drikkevarer medbringer vi selv i egne tasker. Det er ikke muligt at købe vand på turen og vandet fra floderne er ikke drikbart. Igen er her mad i overflod - lammespegepølse, okse- og svine-dito. Aldeles kødfulde og velsmagende. Og masser af forskellige oste. 
Efter frokosten er der stemt slå-mave-hvil! Stilheden sænker sig over os alle. Jeg ruller mit regnslag ud og ligger mig på det og kikker op i de endnu lysegrønne trækroner, inden jeg blunder hen. Kun et øjeblik - sådan ca. 30 minutter - så går det atter på hesteryg ned gennem skoven til vi, efter dagens samlede etape på omkring 25 km., når frem til Hizha Svezhen, 1.066 moh.

Et fint hus med mange muligheder

Riding Base Balkan forpagter huset og benytter det som base for nogle af de andre rideture i området - bl.a. til Rosernes Dal-turen. Huset er i flere etager med 2-, 3- ,4- og 5-sengs rum og med fælles toilet og bad på hver etage. Mens vi venter på Rene med bagagen og Alex sørger for at hestene sadles af og kommer ud på græsningsarealerne, kan vi slappe af i skyggen af druerne på pergolaen over terrassen. Huset ligger smukt på bjergskråningen med en pragtfuld udsigt ud over Sredna Gora - og solnedgangen er et kapitel for sig selv... for ikke at nævne den stjerneklare nat, som vi efter en god middag kan sætte os ud under og nyde synet af, mens de mange små lys glimter fra landsbyerne nede i dalen.

Fridag i Svezhen

- Hørte du ulvene hyle i nat? bliver jeg spurgt, da jeg efter en rolig og behageligt kølig nat går ned på terrassen. - Nej, desværre har jeg haft mine ørepropper i, så jeg har intet hørt, svarer jeg. - Der var ulve i nat og hundene begyndte at gø. Det er ikke helt ufarligt at lade hestene stå ude om natten, hvis ulven kommer forbi. Af samme grund sidder der også en stor og stærk projektør på husets gavl, som kan tændes, hvis ulvene kommer for tæt på! 
I løbet af morgenen får solen brændt det lette skylag væk og selv om det er fridag, får hestene ikke helt ro. 

100 år tilbage i tiden

Vi skal på bytur til Svezhen, der ligger ved den 25 km lange flod Svezhenska Reka. Byen, der er mere end 600 år gammel, har flere bygninger som er over 300 år gamle og det er da også som at komme 100 år tilbage i tiden, da vi rider ind i byen. En gang boede her mere end 5000 mennesker i dag knapt 200 - alle i en moden alder! Her hersker en underlig stilhed. Kun lyden af hesteskoenes skridt i gadens cement høres. Solen bager over vores hoveder. Ved byens torv er der lidt aktivitet - man er ved at renovere kirken. 
Hestene parkeres tæt ved torvet og vi får lejlighed til at gå lidt rundt på egen hånd og snuse stemningen til os.

Byttehandler

Jeg går op ad en sidegade, der går skråt op ad bjerget. Her kan biler ikke komme op - måske en hest eller et muldyr. Vand er ikke indlagt i disse huse. Det henter man i dunke nede ved vandingsstedet på torvet. Mange af husene gemmer sig bag tykke faldefærdige mure - et levn fra Tyrkerperioden - men inde bag murene ses flere steder fint renoverede huse. Pussede og med en blomstrende have. Blomster skal der være råd til.
Det er ikke unormalt at folk har en gris eller en ko i baghuset og et par høns i haven. Men mange af husene ser forladte ud - og det er et af problemerne i Bulgarien; de unge flytter fra landsbyerne til de store byer - eller værre; tager arbejde uden for landet, så landet selv mangler kvalificeret arbejdskraft. En del af handlen mellem folk sker uden penge og således også uden registrering af omsætning og moms. Simpel byttehandel. 
En mand kommer til et hus med en spand nymalket mælk og går derfra med et bundt gulerødder. Nogle har kartofler, andre kan bytte med peberfrugter eller ferskner. De fleste huse har druer - og laver måske lidt vin - men også brændevin på drueskallerne - Rakija.                                   

Den lokale købmand

Vi besøger købmanden for at få en cola og straks kommer købmandskonen med glas og isterninger. Men vi takker nej, vi kan sagtens drikke direkte fra flasken, så hun giver os et par sugerør. Isterninger skal man passe på med, hvis maven ikke er vant til den bakterieflora, som hersker her. Det kan give dårlig mave, så vi undgår isterningerne. Uden for købmanden kan vi sidde ved små borde i skyggen af træerne tæt på den rislende flod. Her er få andre gæster og et par børn leger på broen, der fører over floden til byens torv. Byens eneste bar ligger på et hjørne af torvet og herfra kan vi følge kirkebyggeriet. Det er hårdt arbejde at køre trillebøren fyldt med grus og cement op til kirken - og så i den varme. Mens vi betragter sceneriet kommer præsten forbi. Han er i civil og følger naturligvis arbejdet med stor interesse. Det er ellers ikke mange andre mennesker vi møder. Livet går sin vante gang i dette levende museum.                             

På skud

Der er mulighed for at komme ud at bade i søen på vejen tilbage til Hizha Svezhen, men da vi vander hestene ved søen - afstår jeg fra at svømme i det. Indbydende er søen ikke med det grågrønne algefarvede vand. Men der er alligevel nogle, der ønsker at bade, så mens de gør det, rider vi andre hjem og vandrer en tur op af bjerget, hvor vi finder nogle helt uimodståelige, store, sorte, saftige - næsten overmodne brombær. Jo, de smagte fortræffeligt!