Zillertal januar 2009 111.jpg
Skiferie

Zillertal i Østrig - Skioptimal ... navnet siger vist alt!

Google Map...
Østrig

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Turistinformation: Østrig

To skiområder blev til et - Skioptimal

For et par år siden blev de to skiområder, Kaltenbach og Hochfügen, forbundet med hinanden og udgør i dag skiområdet med det lidet beskedne navn, Skioptimal. Området har meget at byde på, hvadenten man lægger vægt på skiløbet, naturopleverne, den gode mad eller bare vil slappe helt af. 
Der er i alt 155 kilometer piste i varierede sværhedsgrader fordelt på 37 kilometer blå piste, 92 kilometer rød piste og 26 kilometer sort piste. De velpræperede pister hænger godt sammen og det er let at tage sig fra den ene ende af området til den anden. Et stort plus ved området er, at pisterne er bredde, hvilket gør at man for det meste kan løbe på ski uden at bekymre sig om foran kørende og bagfra kommende skiløbere. Med en samlet liftkapicitet på 62.600 personer i timen er der stort set aldrig nogen liftkø. Fem gondoler, 10 siddelifte hvoraf flere har varme i sæderne, og 20 T-lifte sikre at området er hænger godt sammen og at man let og hurtig kommer op i højden. De fleste besøgende vil primært anvende gondolerne og siddelifterne og kun benytte T-listerne i begrænset omfang.

Noget for enhver

Skioptimal egner sig bedst til øvede og letøvede skiløbere og snowboardere. Familier med børn, der står sikkert på ski, vil opdage at der er udfordringer og oplevelser for alle. Til gengæld kan området ikke anbefales for de meget øvede skiløbere, der finder udfordringer off-piste og/eller sorte pister - dertil er terrænnet i Skioptimal for venligt.
Skioptimal byder på to pister opkaldt efter den tidligere olympiske mester og world cup vinder, Stephan Eberharter, som er født og opvokset i den lille by Stumm kun 500 meter fra gondolliften i Kaltenbach. Stephan Eberharter Olympia Abfahrt er en sort piste, som de fleste øvede skiløber vil kunne tage sig ned ad. Er man flere sammen som løber på lidt forskelligt niveau, går der en rød piste parallelt med den sorte. På den måde kan man starte og slutte sammen sted.
Området mest populære piste er Stephan Eberharter Goldpiste, en rød piste som ender nede ved gondolen i Kaltenbach. Det kan klart anbefales at prøve pisten om formiddagen, da den her er nypræperet og der ikke er så mange skiløbere i terrænnet. Hen på den sene eftermiddag foretrækker mange at tage pisten som dagens sidste tur. Det betyder, at underlaget let bliver iset og at der bliver mange mennesker at være opmærksom på. Bryder man sig ikke om de mange på pisten eller om at stå på et hårdt og iset underlag, er det ingen skam at tage gondolen ned i dalen. Her findes baner på alle niveauer, herunder et begynderområde og et børneområde. Her er også et stort anlæg for freestilere og snowboardere, kaldet Betterpark Hochzillertal. 
Parken har alt hvad man kan ønske sig af hop, rails, boxes og andre ”legestativer”, samt en 100-120 meter lang og 5,6 meter høj superpipe.

Kristallhütte - luksus for krop og sjæl, 2.147 moh.

Ferien på Skioptimals pister er ikke fuldent før Kristallhütte er aflagt et besøg. Kristallhütte er en beværtning og pension, hvor gæsterne forkæles med lækker mad og drikke serveret i eksklusive omgivelser. På overbevisende måde formår Kristallhütte at sammenbringe den afslappende lounge-stil med den mere tunge og gemytlige stil, man traditionelt forbinder østrigske alpehytter. Ved at tænke nyt, er hytten gennem de sidste fire år blevet belønnet med titlen ”Årets Skihytte” af det tyske magazin Skiresort.
Med dens beliggenhed i 2 147 moh. på bjergets højderyg byder Kristallhütte på en spetakulær kulisse fra dens syd-, øst- og vestvendte terrasser. 
I godt vejr er der udsyn til Zillertal og alle bjergene, som omgiver dalen. Som om en ekstra luksus til dem, som ikke kan få nok af udsigten og den høje sol, er der mulighed for at leje de på terresserne opstillede vandsenge, sofaer og liggestole eller ligge omsluttet af lammeskind rundt om det udendør ildsted. Glasvægge afskærmer for vinden men sikre samtidig det fænomenal panorama. Og for at sikre at den totale afslapning lyder tonerne af klassisk og loungemusik - i modsætning til det normal højlydte germanske pop- og folkemusik. 

Mad og bolig i særklasse

Også hvad angår de kulinariske oplevelser adskiller Kristallhütte sig fra traditionelle Østrigste bjerghytter. Køkkenet byder på gourme mad, der spænder fra lokale retter til gastronomiske kreationer med et internationalt ”touch”. 
Friske råvarer og sans for præsentation af retterne skaber en god madoplevelse i Kristallhütte. Prisniveauet for mad og drikke er en smule højere end andre bjergrestauranter, men til gengæld overgår kvaliteten i Kristallhütte’s køkken langt niveauet på de traditionelle beværtninger. Og deltager man i et af Kristallhütte’s mange ”Spis, Drik & Hjælp”-arrangementer, hvor stjernekokke stiller op, går overskudet til velgørenhed - hvilket har betydet, at Kristallhütte igennem de sidste par år har doneret mere end 25.000 Euro til gode formål. 
For dem der er tidligt ude, er der også mulighed for at overnatte i Kristallhütte. Dette er yderst populært, så de otte værelse (2-4 senge per værelse) med en luksus, der matcher hyttens øvrigt faciliteter, kan være booket op til et år frem. 
Det er derfor en god idé at forhøre sig i god tid. Der findes dog også mulighed for at overtage afbestilte overnatninger, men det kræver at man kan slå til med kort varsel. 
Efter sigende skulle det være helt speciel at opleve aftenstemningen og solopgangen på bjerget – og selvføgelig være den første ude på de velpræpererede pister eller i pulversneen. 

Når pisterne lukkes

Bare fordi pisterne lukker, betyder det ikke at oplevelseskonto er spærret. Der er selvfølgelig de traditionelle after-ski beværtninger, hvor øl og glühwein skylles ned i takt med gamle slagere og nyt dansemusik. Her er stemning som regel løssluppen og god, og efter et par genstande er det forbavsende hvor godt man kan danse i skistøvler!
Er man mere disponeret til afslapning og velvære, findes der masser af muligheder i Zillertal. Der er efterhånden ganske mange hoteller, som har indendørs svømmebassin, finsk sauna, biosauna, infrarød sauna, dampbad, kneipel, koldbad, spa eller andet wellness.
Desuden tilbyder flere hoteller massage. Lidt uden for Kaltenbach ligger Erlebnistherme Zillertal, som er spa og wellness center der byder på varme termer og forskellige former for varmemassage. Efter en dag med hårdt arbejde i pisterne er disse muligheder værd at benytte sig af, så musklerne kan restituere sig.
Skal der lidt frisk luft i hovedet efter en gang wellness, er der flere steder i Zillertal mulighed for at køre på kælk. De fleste steder kan man selv vælge om man vil gå eller blive kørt op til startspunktet på bjerget. Man sidder én eller to personer på hver kælk og styrer med enten fødderne og/eller armene. Et par solide vandrerstøvler er absolut en god idé. 
En kælketur om aftenen er en sjov aktivitet, der som regel kan kombineres med en forfriskning, en middag eller blot et hvil på en gasthof halvsvejs på turen.