307_IMG_1472

Vandreferie i Ötztal (1/3), Tyrol

Google Map...

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Østrig

Langt til diamanten i Tyrol

Det er en lang tur fra København til München og så godt fire timers buskørsel gennem Sydtyskland og ind i Alperne ved Garmisch-Partenkirchen til Østrig, videre over Seefeld og Telf, hvorefter vi kører til enden af den lange Özttal i Tyrol, hvor vi midt på aftenen kommer frem til Obergurgl og Hotel Alpenland, der er et familiedrevet 4-stjernet hotel.
Obergurgl - diamanten i Tyrol - er den inderste by i Otztal, som ender i høje bjerge - Gurglertaler Alpen - med mange gletschere og med Italien på den anden side af bjergtoppene.

Vandring i Gurgler Tal til Lenzenalm

Efter en god nats søvn og en velforsynet morgenbuffet er vi klar til den første vandretur på denne vandreferie med Ruby Rejser. Vores dygtige rejseleder har allerede på busrejsen gennemgået ugens program og ikke mindst de simple vandreregler der gælder, når man skal vandre i gruppe. Selv går rejselederen normalt bagerst og har aftalt med de forreste, hvor mødestedet er.
Støder de forreste på et sted, hvor vejen deler sig, venter de. Og naturligvis blev det pointeret, at dette ikke er noget race. Der er ingen grund til at jage afsted, men derimod skal man give sig god tid, stoppe op, nyde udsigt og blomsterne og vandre i sit eget tempo. 
Alle turene er lette og alle med en normal fysik kan være med - også deltagere, som aldrig har prøvet at vandre i bjerge før. 
Vi har da også et par stykker med i gruppen, der bliver så begejstrede for vandreferie, at de bestemt har fået mod på mere.
Dagens vandretur starter med en byrundtur. Dvs. en kort orientering om hvor supermarkedet, kiosken, turistkontoret og kirken ligger i den lille by. Og Piccardsalen i centrum, der bl.a. vil være mødestedet, når vi skal på busture. Vi får hævet valuta i bankens automat og købt vandrekort. Så er vi klar til vandreturen.

Med udsigt til gletschere

Vi går på broen over smeltevandsfloden, Gurgler Ache, og vandrer ned i dalen. Vi går langs den mælkehvide, brusende flod, der strømmer med en hast og voldsomhed som om hele gletscheren skulle smelte væk i dag. Den mælkehvide, lidt grumsede farve på vandet skyldes gletschermel, dvs. små sandpartikler som gletscher-isen har skuret af bjerget under dens fremrykning.
I det smukke vejr er der vid udsyn til flere gletschere bag os bl.a. den store Lehner-gletscher. Men også andre gletschere kan ses fra vandreruten. En gletscher kendetegnes bl.a. ved, at der mindst skal være 20 meter is fra overflade til bund. Desværre er flere af gletscherne skrumpet voldsomt ind (trukket sig tilbage) som følge af den globale opvarmning.
Ned gennem dalen møder vi de første fritgående køer på de blomstrende enge, og et skrig, som var det en fugl, afslører murmeldyret, der følger os fra sin position på en sten lidt oppe i terrænet. Vi krydser floden og kommer forbi en gammel vandmølle, inden vi holder pause ved Pillersee, hvor vi gennem søens krystalklare vand kan betragte ørreder springe efter fluer i vandoverfladen.

Frokost på en alm

Turen fortsætter stejlt ned gennem skoven for igen at krydse floden og over landevejen hvorfra vi vandrer op på den anden side af dalen - op gennem skoven. Det er en lidt sej tur, der giver sved på panden, nu hvor solen rigtigt har fået fat. 
Vi kommer op på en åben sæter, som her kaldes en "alm", og kan se dagens mål Lenzenalm hytten, 1.896moh. længere fremme. Der ligger også en anden hytte, men den er p.t. lukket. 
Selv om solen næsten brænder os, placerer vi os ved et af de fritstående borde og får serveret noget koldt at drikke efterfulgt af lidt at spise. Suppe med brød til er faktisk ikke så dårligt at få i varmen! Let og alligevel mættende. 
Således placeret højt oppe på bjergsiden med udsigt ind i dalen mod gletscherne, kan vi nyde både mad og udsigt samtidig. Men det er varmt! Så da der bliver et par liggestole ledige, placerer vi os i skyggen af små birketræer og snupper en "powernap".                                        

En varm dag

Da vi igen skal afsted, går vi stejlt ned over almen og ind i skoven for igen at ramme "overgangen" ved vejen og tilbage til Pillersee. 
Denne gang fortsætter vi i venstre side af dalen og kommer frem til Dorfalm i Untergurgl, hvor eftermiddagskaffe og kage, is, øl etc. indtages. Det sidste stykke tilbage mod Obergurgl er lidt kedeligt og langt - måske fordi eftermiddagssolen brænder fra den skyfrie himmel og ikke en vind rører sig, så det er ekstremt varmt.
Så er det dejligt at komme tilbage til et rengjort værelse på Hotel Alpenland, få sig et forfriskende bad og et hvil, inden en 4-retters middag serveres i restauranten.

Over Hohe Mut til Schönweishütte

I Overgurgl bringer en helt ny gondollift os via en mellemstation helt op til Hohe Mut, 2.653moh. Her ligger en større restaurant, men det er alt for tidligt at gøre brug af den. Derimod er der en betagende udsigt 360 grader rundt i landskabet og udsigt til ikke m indre end 21 gletschere. 
Jeg går over bakken for at få et glimt af Obergurgl langt nede i dalen og da jeg kommer tilbage åbner Gaisbergtal og Rotmoostal sig neden for mig – hver med sine lysende gletschere, der næsten forsvinder op i himmelen. 
Rejselederne fortæller, at hun tydeligt kan se, hvor meget gletscherne har trukket sig tilbage gennem de mere end 20 år hun er kommet her og fremviser et foto taget for nogle år siden. Jo, specielt Rotmoos-gletscheren er stærkt på retur. 
Da vi har set os mætte (kan man det?), vandrer vi stejlt ned ad den sydvendte skråning mod Rotmoostal, hvor det lidt nede flader ud og vi står i et hav af forskellige alpine farverige blomster. Potentil, klokkeblomst, rundbælg, ensian, leverurt, rapunsel, gylden høgeurt og hundredvis andre vækster.

Rotmoos Ache

Alt imens skriger endnu et murmeldyr fra sit hul længere oppe på bjergsiden. Desværre ser vi, der går forrest, ikke den vilde bjergged, som fouragerer oppe på skrænten over vore hoveder, men det gør de bagerste. En sjælden oplevelse.
Vi når ned til Schönwies-hytten, 2.266 moh, og spiser vores frokost, mens et let skybælte driver for solen og en køligere vind sætter ind.
På den bagvedliggende knold kan man få et fint vue ud over det inderste af Ötztal med Obergurgl i bunden. Det tager kun 5 min. at gå derop, så den tager jeg med, inden vi sammen vandrer ned langs den dybe kløft, som Rotmoos Ache har skåret i bjerget. 
Nede i den fredede skov, Zibenwald, gror flere hundredårige fyrretræer og her er et rigt fugleliv. Rotmoos Ache sender sine vandmasser ud i et imponerende vandfald og løber længere nede i dalbunden sammen med Gurgler Ache, den store smeltevandsflod, der kommer fra Gurgler-gletscheren. 

Beboet i 9000 år

Vi går over floden og op i Gurgler Tal, hvor vi passerer flere vandløb og brusende vandfald fra gletschere så højt oppe over os, at vi ikke kan se dem.
Vores vandretur ender ved Am Beilstein, 2.120 moh, hvor bjerget faldet brat ned i dalen med udsigt til floden langt under os. Her ved Beilstein har man fundet beviser for, at der har været mennesker de sidste 9.000 år. 
Men også "for nyligt" i 1100-tallet og i 1700-tallet har man brugt stedet til både jagtdepoter og beboelse. En stensætning giver omridset af en gammel bygning og et par træhuse er næsten helt forfaldne - slidt af vejr og vind gennem tiderne.
Vi går tilbage gennem dalen og følger de brusende vandløb, men i steder for at gå over floden, hvor vi kom fra, fortsætter vi ad en lidt spektakulær rute op over en stejl bjergside og ned til en anden bro, der fører over til Obergurgl, hvor bønderne er i fuld gang med at høste vinterforråd til husdyrene. 
I Piccard-salen holder turistinformationen denne aften et lysbilledforedrag om Obergrugl som turiststed både sommer og vinter. Dette kan kun give inspiration til at komme igen.
Da vi går tilbage til hotellet denne sene aften, falder der lidt let regn. Er det et varsel for morgendagens vejr?