IMG_0242.JPG
Storbyferie

Julemarkeder i Salzburg

Google Map...
Østrig - Salzburgerland

Hovedstaden i Østrig er Wien. Salzburg er hovedbyen i delstaten Salzburgerland.

Befolkningstal: Ca. 150.000 ud af Østrigs 8,8 mio.

Areal: Ca. 65 km² ud af Østrigs 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 877 km til Salzburg 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Salzburg med de flotte, barokke bygningsværker og borgen Festung Hohensalzburg. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært i Salzburgerland. Men Salzburg er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik (Mozart blev født i Salzburg) og har hvert år Salzburger Festspiele.

Mere information:

Turistinformation: Salzburgerland

Turistinformation: Østrig

Kendt julesang

En af disse komponister har skrevet en lille, enkel melodi som synges overalt i verden ved juletid og slår i popularitet alt hvad andre har skrevet. Denne komponist hed Frans Xaver Gruber og blev født i 1787 lidt uden for den gamle byport i Steingasse på nordsiden af floden Salzach. Han uddannede sig imidlertid til skolelærer og mødte i 1817 præsten Joseph Mohr, der havde forfattet et digt og bad sin ven Gruber om at sætte musik til. Juleaften 1818 hørte menigheden for første gang ”Stille Nacht, Heiligen Nacht” som i dag er oversat til mere end 320 forskellige sprog og som i Danmark kendes som ”Glade Jul, dejlige Jul”. I de engelsktalende lande hedder sangen ”Silent Night, Holy Night.

Prægtige bygninger

Syd for floden Salzach - Saltfloden - kommer vi ind i den gamle bydel neden for den højtliggende borg – Festung Hohensalzburg fra 1100-årene. Salzburg er en barok juvel med mange fine palæer, kirker og andre bygninger, opført gennem middelalderen efter italiensk forbillede, hvor Salzburg blev enorm rig på salg af salt, der blev transporteret ned ad Saltfloden. Dengang var salt mere værd end guld!

Salzburg Domkirke

De store pladser omkring Salzburgs Domkirke er fra november og året ud fyldt med de traditionsrige julemarkeder, hvor vi til duften af glüwein, stegte pølser og brændte mandler finder boder med østrigsk træskærerarbejde af høj kvalitet ved siden af mere gængs julepynt og fint dekorerede glaskugler. Her er strikvarer, slik og keramik – kort sagt alt hvad man kan finde på et traditionelt østrigsk julemarked. Foran domkirkens barokke facade, der er prydet med fire store statuer, står boderne tæt rundt på hele Domkirkepladsen og tæller omkring 100 forskellige handlende. Det er nærliggende at stikke hovedet inden for i den enorme domkirke, der stod færdig i 1628 og hvis kuppel er 71 meter høj. Nyd den fine udsmykning. Tæt ved udgangen står den gamle døbefont, hvor lille Wolfgang Amadeus Mozart blev døbt – og sandsynligvis også Frans Xaver Gruber.

Residensgalleriet i Residenspaladset

Når man har set sig mæt på juleudsmykningen, kan det anbefales at spadsere op ad den fornemme trappe i rødt marmor i Residenspaladset og på 2. sal gå ud på balkonen og nyde udsigten ud over julemarkederne på Resicensplatz på den ene side og på Domplatz på den anden side. Residenspaladset blev påbegyndt opført i 1500-årene og var bolig for Salzburgs forskellige herskere indtil Napoleonskrigene. I Residensgalleriet er udstillet pragtfuld, europæisk kunst fra 1500- til 1900-tallet samlet gennem tiderne af forskellige fyrsteærkebiskopper. Fra udsigtsbalkonen er der adgang til domkirkens øverste etage, hvor man kan gå rundt på øverste etage og skue ud over kirkerummet. Herfra kan man komme videre ind i Dommuseet, der udstiller en del af kirkens religiøse skatte.

Stiftskeller St.Peter

Slut eventuelt julemarkedet med en middag i Stiftskeller St. Peter – Europas ældste restaurant – der siden 803 har serveret med herfra. St. Peter Kulinarium ligger lidt skjult i et hjørne af torvet. Her kommer man ind i en hyggelig gyde med mere udsmykning og flere handlende. Her er der adgang til flere restauranter på hver side af gyden – nogle indrettet i en grotte, andre i særdeles eksklusive lokaler - men alle pyntet til julens festligheder.