612 IMG_7830.JPG
Busrejse til

Innsbruck - Tyrols olympiske hovedstad

Google Map...
Østrig - Riis Rejser

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Østrig

Bergisel - et af Innsbrucks højdepunkter

Fra en af byens store parkeringspladser bag Hofgarten, spadserer vi med rejselederen frem til centrum i den gamle bydel, hvorefter vi har nogle timer på egen hånd til at opleve byen. 
Vi beslutter at spadsere gennem byen direkte til bjerget Bergisel med den olympiske skihopbakke (vinterolympiaderne 1964 og 1976) og fra udsigtspunktet 746 moh. har vi en flot panoramaudsigt ud over Innsbruck, der ligger omgivet af bjerge mere end 2.000 meter høje.
På Bergisel ser vi også statuen for frihedshelten Andreas Hofer (1767-1810), der stillede sig i spidsen for en frihedsbevægelse, som gennem guerillakrig kunne bekæmpe de bayerske tropper under Napoleon kommando netop her ved Bergisel. Hofer blev dog senere forrådt, taget til fange og henrettet i Italien. Denne folkehelt var dog særegen og meget konservativ religiøs. Han modsatte sig f.eks. koppevaccination af befolkningen og forbød kvinder at danse, da det gjorde dem løsagtige!

Hovedgaden Maria Theresien Strasse

Vi synes, at det er den "rigtige" måde at blive introduceret til Innsbruck på, og ved at følge gaden Leopoldstrasse neden for Bergisel kommer vi ind til byens gamle centrum. Vi passerer først klosteret Stift Wilten og på næste hjørne valfartskirken Basilika Wilten, inden vi når frem til triumfbuen ved starten af den populære gågade Maria Theresien Strasse. Triumfbuen blev opført i 1765 under kejserinde Maria Theresia (1717-1780) og skulle være overdådig - i stil med den tidligere romerske stolthed.
Midt på Maria Theresien Strasse ses Annasøjlen (Annasäule) - en sejrssøjle der blev rejst i 1706. Ved søjlens sokkel ses fire statuer af helgener, der ser mod alle verdenshjørner. Det er Sankt Anna, Sankt Georg, der er en af Tyrols beskyttere, Sankt Kassian og Sankt Vigilius. Øverst på den 13 meter høje søjle står en statue af Jomfru Maria. Den travle hovedgade har et utal af shoppingmuligheder, restauranter og caféer og vi fortsætter lige frem i Herzog Fredrich Strasse. Her kommer vi til et af Innsbrucks mange kendetegn Det Gyldne Tag.

Det Gyldne tag

Solen reflekterer lyset i det gyldne tag (Goldenes Dachl), da vi nærmere os markedspladsen neden for huset. Bygningen blev oprindeligt opført i 1420 af hertug Frederich 4. af Tyrol, mens karnappen med det gyldne tag med 2.657 forgyldte kobberfliser først blev tilføjet omkring år 1500 af kejser Maxmillian af Østrig (1459-1519). Under taget er karnappen udsmykket med freskoer og relieffer med dansere og våbenskjold. Det var hoffets tilskuerloge til brug ved offentlige begivenheder på markedspladsen. Over for Det Gyldne Tag ses bytårnet (Stadturm) fra 1450. Fra toppen skulle der være en glimrende udsigt ud over Innsbruck, men vi spadserer i stedet hen og ser domkirken St. Jacob bygget i 1717-22. 

Mariahilfe - byens ældste område

Nede ved floden Inn - ved Inn's Brücke - kan vi se over på de pastelfarvede huse langs floden. Denne del af byen - Mariahilfe - har de ældste bebyggelser i Innsbruck. Her finder man smalle gader med et utal af caféer og traditionelle tyrolerrestauranter.

Omkring residensslottet Hofburg

På vores tur tilbage mod bussens parkeringsplads bag Hofgarten passerer vi residensslottet Hofburg. Slottet blev oprindeligt opført i 1460 af ærkehertug Sigismund (1427-1496), men ombygget til det nuværende slot mellem 1754 og 1773 af kejserinde Maria Theresia. Ved siden af Hofburg ligger renæssancekirken Hofkirche, som blev opført mellem 1553 og 1565 som kejser Maximilians kolossale gravmæle. I kirken ses store bronzestatuer, der omgiver den tomme grav som krones af kejserens statue. (Maxmillian er begravet i fødebyen Wiener Neustadt).
I Hofkirche ligger bl.a. Andreas Hofer begravet.                                                                               

Swarovskis Krystalverden i Wattens

På turen tilbage mod Kirchberg gør vi holdt i Wattens for at besøge Swarovski Kristallwelt, der betegnes som en af Tyrols store turistattraktioner. Det er da også et gigantisk parkanlæg, der er anlagt lige bag Swarovskis store krystalfabrik. I parken ses moderne kunst og ikke mindst "Giganten" - en fontæne med et kæmpemæssigt ansigt, hvor der ud af munden vælter kaskader af vand. Vi springer dog besøget i de kunstneriske haller over og "nøjes" med at besøge salgsudstillingen (ikke at forveksle med den lille, gratis souvenirbutik). Her ses et stort udsnit af farvestrålende krystalkunst lige fra smykker til figurer og billeder - og det meste kan købes.

Alpenspektakel i Hopfgarten

Denne aften kører vi til den nærliggende by Hopfgarten for at opleve det forrygende musikshow Alpenspektakel. Det er gennemmusikalske kunstnere, der giver prøver på deres færdigheder på alpehorn, trompeter, kobjælder, harmonika og klarinet m.v. Det hele foregår i en uhøjtidelig stemning, mens vi publikummer nyder en drik og svinger med på tyrolermusikken og østrigernes gemütlichkeit.
Allerede i morgen har vi endnu en udflugt - denne gang til Kitzbühel og bjerget Hahnenkamm.