Seværdigheder i Chiang Mai - Templernes By, Thailand
Log ind Log ind
Seværdigheder i Chiang Mai - Templernes By

Seværdigheder i Chiang Mai - Templernes By

Chiang Mai kaldes med god grund "Templernes By" for her findes ca. 300 buddhistiske templer svarende til ca. 10 procent af landets samlede antal.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En morgen i Measa elefantlejr

Vi er igen i dag tidligt ude og har stort set Maesa elefantlejeren for os selv uden andre turister. Da vi når frem til "staldene" kan vi fodre elefanterne med bananer eller sukkerrør, men pas på, disse dyr er kloge og kan i et ubemærket øjeblik snuppe alle dine godbidder ud af hånden på dig. Når elefantdrengen, der allerede som ung knyttes til en elefantunge, som han lever sammen med hele dens liv, sidder på nakken af elefanten, kan den både tage din hat af, hilse og sætte den på plads igen. Og modtage en seddel derfor er heller ikke noget problem! Elefanterne føres ned til floden, hvor morgenbadningen, fjerner nattens skidt og støv fra de tykhudede. Og de nyder det. Hvem kan ikke lide at blive skrubbet på ryggen med en stålbørste? Eller få børstet tænder? Elefanterne vælter sig rundt i vandet og er så glade, at de efterlader lidt af hvert.
I gamle dage var elefanten skovens traktor, men i dag kan de meget andet, som vi får at se i et fascinerende elefantshow, hvor der bl.a. spilles fodbold og males flotte billeder med pensler holdt i snablen. Billederne kan ses i elefanternes galleri - og naturligvis købes.

Tur på elefantryg

Efter showet betaler vi for at få en tur ind i skoven på elefantryg. Har man ikke prøvet det før, er det et "must". En kurv er placeret på elefantens ryg og via en trappe kan vi kravle op i kurven som sikkerhedsspændes, så vi ikke triller ud under den vuggende gang op og ned ad bakkerne omkring elefantlejren. Turen tager ca. 30 minutter. Den nyest tilkomne elefantunge og dens mor får vi også lov til at besøge. Ungen har endnu hår på hovedet og er ganske nuttet. Men den må ikke få sukkerrør eller bananer med skræl som sin mor. Vi må pænt skrælle bananerne før vi rækker dem til den lille snabel.

Efterfølgende er vi blevet klar over hvorledes elefanter tvinges til at adlyde deres vogtere, og gennem tæsk og ydmygelser bliver frarøvet deres personligheder, hvorfor vi i dag tager afstand fra dette dyreplageri - at ride på elefanter.

Orkidéer og sommerfugle

Dagens tidlige frokoststop er på Bai Orcide-Butterfly Farm, hvor vi får fortalt om orkidéen og ser et utal af disse smukke planter hænge frit i lange rækker i gartneriet. Orkidéer behøver ikke jord, men kan klare sig med den fugtighed som kan optages fra luften – eller som tilføres kunstigt ved vanding. Bagerst på Orkidé-farmen er et stort sommerfuglebur med flere forskellige sommerfugle - små som store. Den største er større end to sidestillede hænder!

Wat Phrathat Doi Suthep

Oppe på bjerget Doi Suthep bag Chiang Mai ligger i ca. 1000 meters højde et af Nordthailands smukkeste og vigtigste buddhistiske tempelkomplekser Wat Phrathat Doi Suthep, der oprindeligt er fra 1300-tallet. Ad snoede bjergveje er vi kommet frem til P-pladsen, men der er endnu et stykke vej op til templet. Vi kan vælge at tage de 306 trappetrin op ad den såkaldte Naga-trappe, hvor to syv-hovedede drager flankerer trappen, eller vi kan vælge den lette løsning at tage kabelbanen det sidste stykke op. Her i den trykkende varme er der ingen tvivl. Oppe består templet af en ydre ring og en central plads bag tempelmurene. Det første vi ser, er tempelindgangen - en viharn - med en meget livagtig munk udført som voksfigur. Jeg må lige se efter endnu en gang - så ægte han ser ud. Men jeg behøver blot at vende mig om for at se en ældre munk, som er i gang med at indsamle dagens offergaver. Vi stiller skoene, men kvinderne i vores gruppe har shorts på og kommer ikke ind før de har dækket deres knæ med en lejet nederdel.
Indenfor er klostervæggene prydet med vægmalerier, som viser hele historien om Buddhas liv. Fra han levede som prins i et palads overbeskyttet af sine velhavende forældre uden at skulle bekymre sig om livet uden for paladset, til sandheden går op ham - at der findes en verden uden for paladset med ældre mennesker, syge og døde. Han flygter fra paladset og rigdommen, og starter sine gode gerninger som ligger til grund for buddhismen.
Midt på den centrale plads står en 24 meter høj, forgyldte chedi omgivet af forgyldte parasoller. Rundt omkring ses flere rigt dekorerede templer og Buddhaer i forskellige udformninger og stillinger. Her er troende, som får sprøjtet helligt vand på sig af en munk, så de gode ånder kan følge dem. Udenfor er lange rækker med tempelklokker, som klinger, når de besøgende slår på dem. Fra en udsigtsplatform kan vi se langt ud over Chiang Mai, inden vi tager de mange trin ned ad Naga-trappen tilbage til bussen.

Afskedsmiddag

Denne sidste aften på rundrejsen i det nordlige Thailand vil vi spise sammen, da vores veje skilles i morgen meget tidligt. Nogen tager på badeferie i Hua Hin i Sydthailand andre drager til Phuket, og selv bliver vi i Chiang Mai det meste af dagen for at opleve lidt af byen.
Lige ved siden af hotellet ligger en anbefalelsesværdig restaurant The Whole Earth i grønne omgivelser som en oase midt i byen. Her er betjeningen både meget venlig og hurtig - og så er maden helt i top. Spørg evt. efter Mr. Samnong Kantiya og han tryller for dig. Er der noget på menukortet som du ikke forstår eller ønsker du maden serveret på anden måde, bliver det klaret uden besvær. God betjening og fornuftige priser.

Chiang Mais natbasar

Efter middagen besøger vi Chiang Mai’s berømte natmarked på Chang Khlan Road, der ligger lige omkring første hjørne fra hotellet - og vi er bestemt ikke alene. Natmarkedet starter ved mørkets frembrud omkring kl. 18 og varer til over midnat og fylder det meste af en gade og de bagvedliggende sidegader og pladser. Hundredvis af små boder badet i et hav af lys og tusindvis af nysgerrige og købelystne mennesker vandrer rundt i trængslen for at finde lige netop den ting, som de ikke kan undvære! Og så er varerne utroligt billige. T-shirts, skjorter til 10 kr., cowboybukser til 20 kr. Tigerbalsam, creme, lædervarer, legetøj, sko, tekstiler, buddhafigurer, etc. Her kan alt købes for næsten ingen penge og man kan vade rundt hele natten, indtil en blød seng på hotellet kalder på én.

Chiang Mai’s templer

Dagen er vores egen. Rejsevennerne er taget videre og rejselederen også, så vi er nu uden guide. Men ikke helt, for som altid har vi et par rejsehåndbøger med os, og de kan hjælpe os gennem byen. Disen er næsten forsvundet, da vi tidligt spadserer fra hotellet og ned til Pingfloden. Her er ikke megen trafik, men et par morgenfriske folk gør gymnastik for at få gang i blodomløbet. Langs brinken ligger dekorationer forberedt til den store lysfestival Loy Krathong, som finder sted de næste par dage. Vi følger gaden Royal Princess og passerer flere templer undervejs frem til byens absolutte centrum. Det gamle kongerige Chiang Mai (Den Nye By) blev grundlagt i 1296 ca. en km. fra Pingfloden. En voldgrav og en bymur af mursten blev bygget omkring byen og skulle fungere som forsvar for kongeriget, men også sikre at vand ikke trængte ind, når Pingfloden gik over side bredder. I dag kan voldgraven samt dele af den oprindelige bymur ses flere steder omkring den gamle by.

Wat Chedi Luang

Inden for murene følger vi gaden Ratchadamnoen, der leder os lige gennem byen. I en sidegade finder vi et gammelt tempel bygget helt i træ Wat Phan Tao. Smukt i sin enkelthed uden glitrende pynt. Lige ved siden af ligger et af de betydeligste templer i Chaing Mai, Wat Chedi Luang, nok mest kendt for sin sammenstyrtede chedi (pagode), der er Thailands største. Denne gravplads var oprindelig 90 meter høj, men blev ødelagt ved et jordskælv i 1545. Man har forsøgt at genopbygge chedien, så den nu er 45 meter høj, men ingen ved præcis, hvorledes den har set ud. Men flot har det været prydet med hvide elefanter hele vejen rundt på næstøverste afsats. Gå rundt om chedi’en og se nogle af de smukke templer bagved. Her ses bl.a. en liggende Buddha.

Wat Chiang Man

I den nordlige del af byen finder vi Chiang Mais ældste tempelkompleks Wat Chiang Man, hvor flere af bygningerne er opført i træ dekoreret med skinnede, kulørte glasstykker og fint malede søjler og guldbelagte gavle. Det hele ligger i en smuk anlagt park og også her ses hvide buddhaer, en guldbelagt chedi båret af hvide elefanter og meget mere.

Wat Phra Sing

For enden af Ratchadamnoen ligger den gamle bydels største tempelkompleks Wat Phra Sing, hvor en siddende Buddha tager imod uden for templerne. Ved siden af det største tempel ligger munkeklosteret og bagved en smuk hvid chedi og flere mindre templer. Vi giver os tid til at spadsere rundt om det hele - her er masser at se på.                                

Chinatown

Vi følger bymuren til det nordøstlige hjørne, hvor man får det bedste indtryk af den gamle bymur. Så forsvinder vi ind i et virvar af mindre gader og bevæger os frem til byens Chinatown. Det er her, byens kinesiske befolkning har deres forretninger. Vi besøger Waroros marked, der simpelthen bugner af friske råvarer, blomster, kød, fisk og krydderier fordelt på utallige boder. I underetagen kan man finde spisestederne. Men vi ved, hvor vi vil spise frokosten i dag og efter nogle timers vandring rundt i byen havner vi – ja, naturligvis på The Whole Earth og kan efterfølgende hvile ud ved hotellets svømmepøl før turen sent på eftermiddagen går til lufthavnen og hjemover gennem natten.

Fakta om Thailand

Hovedstaden i Thailand er Bangkok. 

Befolkningstal: Ca. 69 mio.

Areal: Ca. 513.120 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 8.813 km til Bangkok.

Mest besøgte attraktioner: Badeferie i set sydlige Thailand og byerne i nord med paladser og hellige templer. Thailand har også flere spændende nationalparker.

Mere information:

Rejsebureau: Top Tours

Turistinformation: Thailand