Singapore i troperegn
Log ind Log ind
Singapore i troperegn

Singapore i troperegn

Det meste af dagen og gennem den korte nat er vi fløjet fra København med Singapore Airlines store maskine med god plads og lander efter ca. 10 timers behagelig flyvning tidligt om morgen i Singapores tropevarme.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Singapore på egen hånd

På Hotel Capthorne King's får vi hurtigt klædt om, selv om det er meget fristende at smide sig på hotelværelsets indbydende seng og få hvilet ud efter flyveturen, og spadserer ned mod floden Singapore River, der ligger et stenkast fra hotellet og snor sig gennem byen. Floden er en sikker vejviser, der kan hjælpe én på vej til at finde rundt. Forsynet med et godt bykort begiver vi os væk fra centrum og kommer efter 10 minutter forbi det store indkøbscenter Great World Center, hvor vi kan købe forsyninger og eventuelt spise til meget rimelige priser. Turen fortsætter gennem et eksklusivt kvarter med huse, der mest af alt er bygget i gammel kolonistil - sikkert et diplomatkvarter - og er efter en god halv time fremme ved Singapore Botanisk Have.

Singapore Botaniske Have

Der er gratis adgang til selve haven, der ligger som et grønt åndehul midt i en meget trafikeret by. Beplantningen er mangfoldig lige fra små buske til kæmpe træer med lianer hængende ned helt til jorden. Og her er bambus i alverdens afskygninger. Vi ser små søer med fugle, åkander og skildpadder samt fisk og lidt inde i haven kommer vi til Orkidé Haven - National Orchid Garden. Vi betaler en lille entré for at komme ind i dette paradis af orkidéer. Overalt er her en mangfoldighed af disse smukke planter. De er epifytter, dvs. parasitter der ikke gror i jorden, men på andre planter - for det meste på træer. Orkidéerne er plantet på små skråninger i et let kuperet terræn og det er en fryd for øjet at spadsere her.

Singapore by night

Vi har tilmeldt os den fælles velkomstmiddag og hen på eftermiddagen - efter vi har "smagt" på den første kraftige troperegn - bliver vi hentet i bus på vores hotel og kørt til Bugi Street - et af byens mange markeder, der kan minde om en tyrkisk basar. Jo, her kan købes meget tingel-tangel, men båd turister og de lokale handler grøntsager og andre forbrugsgoder. Turen går herefter videre til Clark Quay, et område nær floden hvor der tidligere lå handelshuse og lagerbygninger, men som nu er flot renoveret med forretninger, restauranter under overdækkede gågader med fontæner. Her får vi bl.a. serveret den malaysiske ret satay, som består af grillspyd med forskelligt kød serveret med jordnøddesovs, blæksprutte med svampe og løg samt nudler med varme grøntsager. Mætte bevæger vi os ned til Singapore River, hvor en af de små både der futter rundt i floden, tager os med på River Cruise. Heldigvis er regnen stilnet af og det bliver en oplevelse at iagttage de mange farvestrålende restauranter langs flodbredden, der spejler sig i vandet og de kæmpemæssige skyskrabere, der sender deres lys fra vinduer og projektører ud i nattemørket. Aftenen afsluttes med et besøg på den berømte Hotel Raffles bar, hvor den berømte drik Singapore Sling blev opfundet. Har man tid og råd kan man altid finde plads ved den lange bardisk. 

City tour

De siger ellers, at regntiden er ovre, men her til morgen vælter troperegnen fortsat ned. Gennem natten har det både lynet og tordnet og i dag skal vi på city tour. Singapores befolkning består af mange forskellige mennesker. Både når det gælder kultur, sprog og religioner er hele østen repræsenteret. Denne spændende cocktail møder vi overalt, men specielt i de forskellige etniske kvarterer, som vi skal besøge i dag. 

Det arabiske kvarter

Turbussen bringer os hen til det arabiske kvarter hvor de maleriske huse fører os direkte til den største moské i Singapore - Sultan Moskéen. Den mægtige gyldne kuppel skaber en ejendommelig kontrast til de omkringliggende moderne højhuse. Fra minareten, det høje slanke tårn ved siden af kuplen, kalder imamen til bøn frem gange om dagen, og da vi træder indenfor skal sko og paraply stilles udenfor. Vejret gør, at vi kun bliver kort tid i dette område, inden byturen fortsætter.

Little India

I det indiske kvarter kan vi heldigvis gå i læ gennem den overdækkede basar - med lige så meget tingel-tangel som på andre markeder. Måske er disse markeder - nok så farvestrålende og duftende af alverdens krydderier de er - ikke rigtigt noget for mig! 

Chinatown

Det er et imponerende buddhatempel - Buddha Tooth Relic tempel og museum - vi ser, da vi står af bussen i Chinatown. Templet blev indviet i 2007 og bestemt et besøg værd. Et hav af små buddhaer pryder væggene. Her har man en gud for stort set alt - og mangler der en - så skaber man endnu en buddha for f.eks. bekæmpelse af en sygdom. De hundredvis af buddhaer er alle forskellige i udformning og udseende. Her skal man give sig tid til at studere de mange flotte figurer. Midt i templet står den store Buddha forgyldt og fin. I kort gå-afstand ligger et indisk hindu-tempel - det store Sri Mariammam Hundu tempel. Tårnet ved indgangen er prydet med utallige figurer i alle farver og er i sig selv et imponerende bygningsværk. Efter et besøg i templet har vi tid til at vandre lidt rundt i kvarteret, men pga. regnen er her næsten mennesketomt og kun få af de mange boder og butikker har åbnet. 

Mount Faber

Da vi når sidste sted på denne bytur - Mount Faber - er regnen stilnet af og vi kan se dels over til øen Sentosa, hvortil man kan komme med gondol tværs over havnen og til den anden side kan vi se ind til centrum af Singapore. Nogle vælger at tage gondolen til Sentosa og derfra taxa hjem, andre vælger at køre direkte til byens centrum, medens de sidste tager bussen tilbage til hotellet. 

Byvandring

Vi havde haft planer om at besøge den berømte zoologiske have og blive i området for også at opleve natsafarien, men det er blevet for sent. Vi begiver os i stedet igen til Singapore River og vandrer langs denne ud mod havnen. Lidt af det vi oplevede i mørke i går aftes, ser vi så i dagslys. Her er mange mennesker, nu regnen er ophørt, og vi kommer forbi mange restauranter, der meget gerne vil have os indenfor! Selv om Singapore er en storby, er afstandene mellem vort centralt beliggende hotel og bymidten ikke større, end man kan spadsere rundt. Ved flodens udløb i havnen kommer vi til byens varetegn Taman Merlion - Havløven - der sender kaskader af vand ud i havnebassinet. På den anden side af floden ligger Esplanaden med operahuset, der nærmest ligner til flueøje set i et forstørrelsesglas, med de mange pigge og trekantede ruder. Vi går over broen til Hotel Raffles og til et lukket område med fred og idyl. Vi fortsætter på de trafikkerede gader og når frem til den berømte indkøbsgade Orchard Road, hvor menneskemylderet bliver endnu større. Et åndehul midt på gaden er den lille park Istana Park, hvor man passende kan få sig en forfriskning. Når man går på denne indkøbsgade med det ene varehus efter det andet og med hundrede af butikker på begge sider af gaden og trækker sig gennem mylderet, bør man unde sig selv at gå op ad Emerald Hill Road og se lidt af de gamle, klassiske kolonihuse, som fortsat ligger her. Nogle flot renoverede, andre der trænger til en kærlig hånd. På hjemturen vandrer vi gennem Fort Canning Park, byens gamle forsvarsanlæg, hvor der nu kun er en portruin tilbage. Den ligger på en bakketop med de store træer, om vokser overalt på bakkeskråningerne og nu skygger for udsigten ud over byen. 

Bukit Timah Naturreservat

Om man har regnskov i Singapore? Blot en halv times kørsel med taxa fra hotellet (det er i øvrigt ikke dyrt at køre i taxa her) er vi fremme ved et af Singapores naturreservater - Bukit Tima - der ligger ca. 12 km. fra centrum. Vi tænkte at efter den meget byvandring, var det på tide at opleve noget natur. Og her har vi så en godt 16 km2 stor velbevaret tropisk jungle med flere forskellige plantearter end i hele Nordamerika. Ved besøgscentret får vi udleveret gratis vandre-/cykelkort med flere forskellige forslag til ruter indtegnet på kortet. Forsynet med regntøj i rygsækken og vand - rigeligt med vand - bevæger vi os ind i det kuperede terræn. I dette tropiske landskab med en temperatur på over 25 grader og en luftfugtighed på næsten 100 - er det vigtigt at drikke ofte. Snart er vi alene i den tætte jungle - dog ikke helt, for det pusler i skovbunden og fuglene kan vi høre, men ikke se. Vi starter med at vandre til South View, men træerne skygger, så der er ingen udsigt. Vi fortsætter ud til cykelsporet, hvor mountainbikere kan cykle de seks km. hele vejen rundt om reservatet på en markeret sti.

På toppen af Singapore

Næste ”udfordring” er at bestige Singapores højeste punkt til The Summit Hut. Et hav af trappetrin, nogle mere end ½ meter høje, fører os stejlt op ad ”bjerget”, mens sveden hagler af os. Der er ikke en vind, som rører sig i den tætte urskov, hvor variationen i vegetationen er uendelig. Ind imellem lyser en gul eller rød plante op mellem alt det grønne. Vi når toppen - 164 meter over havet - og lader os forevige af et par andre vandrere, der også ”piner” sig selv ved en vandretur i troperne. Men udsigt er her ikke. Så går det atter nedad på den anden side af højen og vi følger stien til Dairy Farm Hut, hvorefter vi går til North View Hut og langs Seraya Valley til hytten - eller rettere halvtaget der er her. Gennem den tætte bevoksning kan vi skimte søen Singspore Quarry nede i dalen. På tilbagevejen følger vi ruten forbi Jungle Fall Valley og er efter et par timer tilbage ved udgangspunktet. Vi får anbefalet at lægge ruten forbi Hindhede Nature Park, der er en del af reservatet, hvor der er indrettet picnic-steder og hvor vi kommer ud til et udsigtspunkt ved søen Hindhede Quarry. En smuk sø med lodrette klippevægge, hvor isfuglen holder til. Denne korte tur er bestemt værd at tage med.

Men hvor er aberne?

Vi har hørt at reservatet huser en flok makakaber og da vi spørger efter dem i besøgscentret, fortæller opsynsmanden, at han godt nok ikke har set nogle i dag, men at de normalt kommer lige ved P-pladsen og er parate til at stjæle folks ting, mad, tasker etc. hvis man ikke passer på. Men vi har ikke mødt dem og det er lidt ærgerligt, når vi nu er taget herud for bl.a. at se disse aber. Vi forlader stedet for at gå tilbage mod hovedvejen for at hyre en taxa, da vi pludselig bliver mødt af en makakabe. Den sidder helt uforstyrret og glor på os, da vi kommer og først da vi begynder at fotografere, synes at det er nok og flytter sig hen over græsset. Vi går med og da den atter sætter sig til rette som en anden fotomodel, er det bare at skyde løs. Jo, selv om den er fræk, er den da også sød. 

På vej mod Borneo

Da vi er tilbage i byen fordriver vi eftermiddagen ved hotellets svømmepøl, inden vi skal rejse videre. Bussen henter os og kører til en af verdens smukkeste lufthavne - Singapores - hvor vi gør os klar til næste flyvetur - til Borneo – mod hovedjægernes land og regnskovens hemmeligheder.

Fakta om Singapore

Hovedstaden i Singapore er Singapore. 

Befolkningstal: Ca. 5,6 mio.

Areal: Ca. 720 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 10.163 km 

Mest besøgte attraktioner: Bylivet i Singapore med mulighed for at besøge den berømte zoologiske have.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Singapore