10 steder du skal opleve i Sabah regionen på Borneo
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Sabah regionen på Borneo

10 steder du skal opleve i Sabah regionen på Borneo

Hovedbyen Kota Kinabalu på Borneo er et perfekt udgangspunkt for oplevelser i Sabah regionen, der er dobbelt så stor som Danmark og byder på meget forskellige oplevelser. Regnskoven med det vilde og fremmedartede dyreliv er det de fleste danskere kommer for at opleve. Det gode klima og de lækre hoteller er også et trækplaster.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

1. Hovedbyen Kota Kinabalu – et godt udgangspunkt

Hovedbyen i Sabah regionen hedder Kota Kinabalu – i daglig tale kaldet KK og har over ½ mio. indbyggere. Byens tidligere navn var Jesselton, men KK har været brugt siden Malaysia blev selvstændig i 1957. Fra et højdedrag i byen får du en fin udsigt over både den gamle og den nye bydel. Nede i marinaen ligger de mange både, der tilbyder udflugter til øerne ud for KK og i den gamle bydel, der mere eller mindre blev jævnet med jorden under 2. Verdenskrig. Der er både indkøbscentre og små hyggelige gadebutikker. Havneområdet er opdelt i flere afdelinger. Der er restauranter til turisterne og så er der det mere spændende lokale fiskemarked, hvor der sælges fisk i alle afskygninger. Her dufter godt og en ting er sikker – maden er hel frisk.

2. Udflugt på floden Tuaran

Ca. en times kørsel nord for Kota Kinabalu kan du tage med på en flodtur på floden Tuaran. Den går ind til et flodfolk, der har levet stort set uforandret de sidste mange hundrede år. Vi sejler tæt forbi deres huse, som er bygget på pæle og simple brædder og plader eller hvad de nu ellers har haft at bygge af. Der har intet strøm, og drikkevand hentes på den anden side af floden flere gange hver dag. Efter guidens klare overbevisning er disse folk lykkelige. Regeringen har bygget såkaldte "rigtige" huse til dem inde på land, men de vil ikke bo der. Floden er deres hjem og fiskeriet er det de kan. Børnene bader, mændene fisker, konerne vasker tøj og laver mad og det er stort set de daglige opgaver, der er. På mange måder simpelt og set med vores øjne meget fattigt, men sådan ser de det ikke selv. Lykken ligger måske i det simple, hvor der er færre bekymringer.

3. Cultural Village

Lige uden for Kota Kinabalu ligger Cultural Village – en landsby, der er et levende museum, hvor du får et interessant og lærerigt indblik i de indfødtes måde at leve på i regnskoven. Vi ser deres huse, der blev bygget på høje pæle for at undgå de til tider store mængder regnvand. Vi lærer at lave mad, spille musik, hoppe på trampolin, jage med pusterør og lave ild.Vi oplever flere forskellige stammer og der går nok lidt tid før vi glemmer det chok som hovedjægerne i Murut stammen giver os da vi kommer til deres huse. Heldigvis hugger de ikke hovedet af folk længere eller også kunne de bare ikke bruge mit. Besøget afsluttes med traditionelle danse.

4. Udflugt til et tropisk paradis

I Kota Kinabula hopper vi om bord på båden til luksus resortet Bunga Raya. Efter en kort sejltur går vi land på det, der bedst af alt kan betegnes som et tropisk paradis med sandstrand, palmer og forkælelse. Her kan du dase en hel dag i ro og fred, bade i havvandet, poolen eller gå i spa. Spise god mad i restauranten og bare nyde livet.

5. Bunga Raya – set fra oven

Bunga Raya byder også på en anderledes vandring i regnskoven, der er helt speciel. Efter et stykke tid på landjorden begynder vi at gå op blandt trækronerne og naturoplevelsen bliver en hel anden. Her er mere sollys, mere luft og en udsigt til en imponerende grøn og uberørt verden. Her er utrolig smukt og du kan komme på en-dagsbesøg som vi har gjort i dag eller bo her i længere tid, hvis du trænger til mere forkælelse og der er luft i rejsebudgettet til det.                                 

6. Flyve til Sandakan og skildpaddeøerne

Det er blevet tid til at sætte kurs mod Sandakan i den nordlige del af Sabah. Vi hopper ombord på en lille propelflyver og nyder en flot flyvetur med udsigt over den grønne ø og Sydøstasiens højeste bjerg og Mount Kinabalu, der rejser sig 4095 moh. Der går vandreture til toppen, men de kræver to til tre dages ferie og forholdsvis god erfaring med vandring, selvom der er guide med på turen. Sandakan er Sabahs næststørste by med ca. 400.000 indbyggere. Den er meget anderledes en Kota Kinabalu og ligger ud til Sulu havet og er et perfekt udgangspunkt for at opleve det vilde dyreliv i den nordøstlige del af Sabah. De verdenskendte skildpaddeøer er et sandt eldorado for dykkere og naturelskere, der vil tæt på de imponerende dyr. Der er otte øer og du kan besøge fem af dem.

7. Se regnskove vågne ved floden Kinabatangan

Det er en kæmpe oplevelse at se regnskoven vågne. På mange måder både langsomt og hurtigt. Langsomt i forhold til lyset og solen, der skal bruge adskillige timer for at brænde den tætte tåge af. Men også hurtigt i forhold til varme for varmen er allerede slående selvom det er tidligt om morgenen. Lydene er der også og de er tæt på, selv vi endnu ikke har set andre dyr end fugle og aber på lang afstand. Tålmodighed er en dyd. Det er helt vildt, når dyrene kommer så tæt og især når vi er ude i det fri. Aberne boltrer sig også i træerne. Vi ser både macaque og de mere sjældne næseaber. Vi har stor glæde af guiden og bådføreren, der ser dyrene længe før vi gør. Vilde orangutanger ser vi desværre ikke. Vi leder også efter de meget sjældne pygmæelefanter, der lever i området, men desværre. Og sådan er det i den vilde natur – der er ingen garantier. Men muligheden er der.

8. Grotterne Gomontong – det vildeste sted på jorden

Området i denne del af Borneo har en del grotter og huler, hvor Gomontong siges at være den største oplevelse. Jeg har ikke været i de andre, men Gomontong grotten er et af de vildeste steder jeg nogensinde har sat mine ben. Den 100 meter høje grotte er levende, meget meget levende. Loftet, væggene, jorden, gangbroen og sågar gelænderet er fuldt med dyr. Vi ser dem ikke rigtigt før guiden lyser på dem og så kribler og krabler det over alt. Ikke på kroppen, men sådan føles det.

To mio. flagermus

I loftet hænger flagermusene. Der er ca. to mio. af dem. Hertil kommer de små fugle salanganerne, der er i fuld gang med at bygge reder. Disse reder høstes to-tre gange om året og salget er meget indbringende. 15.000 kr. pr. kg. for de hvide reder, som anvendes i den kinesiske delikatesse svaleredesuppe. Luften er tæt af ammoniak og jorden er bogstaveligt talt fyldt med fuglelort og i de enorme bunker lever kakerlakkerne i bedste velgående. I vægge bor edderkopper, skolopender og andet hyggeligt kravl. Gomontong grotten er virkeligt et besynderlig sted, men samtidigt enormt fascinerende.

9. De besynderlige næseaber

Sabah er mest kendt for orangutanger, men i virkeligheden er det næseaberne, der er mest specielle for de lever nemlig ikke andre steder i verden. Du kan se dem i naturen, men hvis du vil tæt på dem, så er Labuk Bay to timers kørsel fra Sandakan, et godt sted. Det er et reservat, hvor dyrene lever som i det fri, men her fodres de, ligesom de er en del af et alvsprojekt for at udbrede arten. Vi kommer lige til fodrings tid og der er aber over alt. På fodringsplatformen fem meter fra vores udkigspost spiser først lederhanen og senere får hunnerne lov til at komme til. Flere af dem har unger hængende på maven. De er desværre stærkt udryddelses truet, for der lever kun ca. 7.000 individer tilbage i naturen. Deres naturlige element er omdannet til palmeolie plantager og desværre tyder intet på, at det går den rigtige vej for de herlige og meget særprægede aber.

10. Orangutang i Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre ligger 24 km fra Sandakan og er et af Borneos mest kendte rehabiliteringscentre for de truede aber. Selvom det er på et sørgeligt grundlag, så er det godt, at dette center findes for det redder et hav af vilde orangutanger, der er kommet i klemme ude i naturen. Centeret er åbnet til to fodrings platforme, hvor du kan stå 20-30 meter fra måske verdens mest nuttede og legesyge dyr. Det her er en aktivitet alle kan være med på. Sæt dig et godt sted i skyggen, medbring masser af vand og nyd aberne. Der sker hele tiden noget. De leger, piller, hænger på hinanden og du får et godt indtryk af, hvor sociale de er. Og så er de simpelthen ikke til at stå for.                                                                                       

Fakta om Malaysia - Borneo

Hovedstaden i Malaysia er Kuala Lumpur. Borneo er verdens tredje største ø (efter Grønland og Ny Guinea) og er delt mellem Malaysia, der har en mindre del af det nordlige område, mens resten af øen tilhører Indonesien. Et mindre område i nord tilhører dog Brunie. Den malaysiske del har to provinser Saravak og Sabha.

Befolkningstal: Ca. 31,8 mio. Ca. 5,5 mio i malaysiske Borneo.

Areal: Ca. 330.803 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 9.678 km til Kuala Lumpur. Ca. 10.368 km til Kuching på Borneo.

Mest besøgte attraktioner: Naturen med dyrelivet, der bl.a. omfatter næseaber og orangutanger, men også kulturelle steder i byerne Kota Kinabu og Kuching. På Borneo er det muligt at besøge de tidligere hovedjægere, der bor i karakteristiske langhuse. 

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Saravak, Malaysia

Turistinformation: Sabha, Malaysia

Turistinformation: Malaysia