Den gamle kejserby Kyoto, Japan
Log ind Log ind
Den gamle kejserby Kyoto

Den gamle kejserby Kyoto

I Kyoto besøger vi både det gamle Gion-kvarter og kommer forbi både Guldpavillonen og shogunens borg samt Sølvpavillonen og slutter ved Shinto helligdom.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Kyoto - den gamle hovedstad

Ved frokosttid er vi fremme i den gamle kejserby, der var Japans hovedstad i mere end 1.000 år fra 794 til 1869, hvor kejseren flyttede til Edo - nu Tokyo. Trods adskillige ødelæggende jordskælv og storbrande, der lagde mange templer, helligdomme, kejserlige villaer og andre bygninger i aske, har byen fortsat en hel række kulturskatte med ikke mindre end 17 seværdigheder, der er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Kyoto, der også blev skånet for bombning under 2. verdenskrig, ligger smukt omgivet af bjerge på tre sider og har i dag mere end 2.300 paladser, templer, helligdomme og fine haver, hvoraf vi besøger nogle af de flotteste kulturskatte på denne rundrejse.

Kimonoen - japanernes nationaldragt

Efter frokost - bestående af fyldt pandekage (okonomiyaki) - kører vi til Nishijin Textile Center, hvor vi har mulighed for at handle forskellige silkeprodukter - herunder kimonoer og souvenir - inden vi præsenteres for syv vidt forskellige kimonoer på et 10 minutters kortvarigt modeshow. Kimonoen er japanernes nationaldragt og benyttes til bryllupper, ceremonier og særlige familiesammenkomster. Men bæres også, når man vil vise sig frem, hvilket vi allerede har set i Tokyo og Takayama. Der findes mange forskellige typer af kimonoer, som kan være ekstrem dyre og ofte går i arv fra mor til datter.

Gion-kvarteret - Kyotos ældste bydel

Vi fortsætter til fods gennem det gamle Gion-kvarter, der ligger øst for Kamo-floden, som løber fra nord mod syd gennem byen. Her finder vi det oprindelige Japan med gamle træhuse med skodder, tehuse og små designerforretninger og madsteder langs de brostens belagte, smalle gader. Også her møder vi kvinder klædt i traditionelle kimonoer og klaprende træsandaler. Vi kommer forbi Gion Corner, et teater hvor man bl.a. opfører traditionel japansk kunst herunder optrædende geishaer. I Gion-kvarteret ligger også flere buddhistiske templer og shinto-helligdomme (der ikke benævnes som templer).

Den japanske geisha

I Gion-kvarteret kan man være heldig at spotte en geisha klædt i farverige kimonoer med kunstfærdigt bundne obi-bælter og håret nænsomt opsat med pinde. De kridthvide ansigter og de knaldrøde læber er klassiske idealer for skønhed i Japan. Unge piger (maikoer) oplæres i den ældgamle kunst at spille, synge, danse og konversere. Geishaer er ikke prostituerede, men højt uddannede kvinder som underholder i lukkede selskaber, hvor turister sjældent kommer. Man kan opleve geishaer optræde på visse dyre restauranter og på teatre. Vi ser en enkelt kvinde, som ikke er en geisha, men som har klædt sig ud som en geisha - for at blive fotograferet.

Hotel Centnovum Kyoto

Det er et centralt beliggende og meget flot hotel vi indkvarteres i - tæt på Kyoto togstation og Kyoto Tower og i gåafstand til et stormagasin med et udvalg af restauranter, hvor vi spiser middag denne aften - inden vi i morgen skal på mere guidet sightseeing i Kyoto.

Guldpavillonen - Kinkaku

Vi har haft en god nats søvn på det fredfyldte Hotel Centnovum Kyoto og en udmærket morgenbuffet i hotellets restaurant, der dog viser sig at have alt for lille en kapacitet til en gruppe sultne danskere, hvor nogle medrejsende må vente op mod en halv time, før der bliver plads ved morgenbordet! Men alle når heldigvis at blive klar, inden bussen kommer for at køre os til første stop på dagens sightseeingtur i Kyoto. Guldpavillonen er blandt Japans smukkeste turistattraktioner fra middelalderen - opført i den daværende Kamakura-periode (1185-1332) som privat villa til den afgående shogun Yoshimitsu. Den treetagers bygning, der ligger i en flot anlagt japansk have, er belagt med bladguld og med en fønix-fugl i bronze på tagryggen. Denne pragtvilla spejler sig i søen - hvilket gør synet endnu flottere. Efter shogunens død i 1408 blev stedet et zen-buddhistisk tempel indtil en gal munk, som var besat af stedets skønhed, satte ild til bygningen i 1950.
Bygningen blev genopført i 1955 i den originale stil og fungerer ikke længere som helligt tempel - men er i dag en verdenskulturarv beskyttet af UNESCO siden 1994. Vi spadserer rundt i den smukt anlagte japanske have, der har flere søer i forskellige niveauer, ligesom her fortsat er et buddhistisk tempel med et røgelseskar foran, hvor folk vifter røg på sig for at fordrive eventuelle sygdomme.

Nijo-jo borgen - shogunens borg

Det var shogun Tokugawa Ieyasu (1543-1616), der i 1603 lod denne borg opføre som bolig, når en sjælden gang han kom for at besøge kejseren. Shogunen benyttede også stedet til at modtage besøg af landets lensherrer, som var blevet pålagt at besøge ham én gang hvert andet år - hvilket var en dyr affære for lensherrerne, da de altid skulle have et større følge med. 
Her kunne shogunen virkelig vise hvilken rigdom og magt han besad, for skydevægge og dørpaneler i de fem sammenhængende huse er prydet med billeder af eksotiske dyr som f.eks. tigre og sjældne fugle samt billeder af blomstrende kirsebærtræer og flotte pinjer m.m. På gangen rundt i hovedbygningerne - Ninomaru - spadserer vi uden sko på et knirkende gulv - nej, fløjtende gulv akkurat som fugle, men frembragt af små metaldele under gulvet. Gulvet kaldes da også for "nattergalegulvet" og skulle udover at imponere også tjene som advarselssignal mod indtrængende fjender. Der må ikke fotograferes i bygningerne.
I 1867 måtte den sidste shogun i Tokugawa-dynastiet - netop i disse historiske bygninger - overgive den reelle magt til kejser Meiji, der var kejseren, som indførte demokrati og indledte perioden for det morderne Japan, hvorefter tiden for samuraier og shoguner var slut. 
Den tilhørende japanske have blev færdiggjort før et kejserligt besøg i 1626 med en flot anlagt sø med klippeøer, som gennem sin skønhed skulle symbolisere Paradis.

Frokost under jorden ved Kyoto rådhus

Vi fortsætter til Kyotos rådhus, hvor vi på metrostationen under jorden finder indkøbscentre med masser af restauranter, hvor vi individuelt får noget at spise. Selve rådhuset er mere interessant udefra end indvendigt - omend der er mulighed for at komme op i rådhustårnet for at få udsigten ud over byen.

Sølvpavillonen - Ginkaku-ji

Vi haster videre til endnu en attraktion - Sølvpavillonen - der blev opført i 1482 af Tokugawas barnebarn Ashikaga Yoshimasa (1358-1498). Inspireret af sin farfars Guldpavillon skulle denne bygning også være en villa, hvor man kunne udleve sit otium. Men der blev aldrig råd til at beklæde bygningen med sølv - i stedet var det nødvendigt at bruge penge på at opretholde roen gennem våbenopkøb. Alligevel skinner pavillonen - nu af alderdommens patina. Den omgivende japanske have, der også har en stenhave med sirligt revne mønstre, er til gengæld en guldskat med små vandløb, vandfald og ikke mindst et bjerg vi bestiger for at se det hele lidt fra oven.

Kyotos center for kunsthåndværk

I Kyotos Handycraft Center, der består af to bygninger hver med tre etager, er der rig mulighed for at købe souvenir - men også dyrt kvalitetshåndværk. Her er keramik, træarbejder, tekstiler, lak, papir, kalligrafi, perler- og i den finere afdeling kopier af samuraisværd og små kimonoklædte dukker m.v. Vi har god tid til at svinge kreditkortene i den store butik, inden vi fortsætter til dagens sidste stop.

Shinto-helligdommen - Fushimi Inari Taisha

Denne shinto helligdom er helt anderledes og en af Kyotos mest levende helligdomme, hvor vi træder ind i området gennem en gigantisk cinnoberfarvet port - en torii.

Folk søger op i komplekset og ind i de tusindvis af mindre torii-porte, der er skænket som gaver til helligdommen. Mange af portene er ofringer til Inari, der er risens gud og en slags skytsengel for handel og håndværk. Portene står så tæt, at de danner en lukket gang op ad bjerget. Efter en lang dag med masser af indtryk spiser vi denne aften på egen hånd i hotellets restaurant Flore, hvor vi får en supermør bøf og kan forberede os på morgendagen, hvor vi på egen hånd skal på opdagelse i Kyoto.                                                             

Fakta om Japan

Hovedstaden i Japan er Tokyo.

Befolkningstal: ca. 127 mio.

Areal: ca. 377.962 km²

Afstand fra Danmark: ca. 8.591 km

Vigtigste turistattraktion: Tokyo med både en helt moderne by, men også med ældgamle templer. Det hellige bjerg Fuji.

Læs mere på:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Japan