Cykelture i Galilæas bakker, Israel
Log ind Log ind
Cykelture i Galilæas bakker

Cykelture i Galilæas bakker

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den Israelske Stats Turistinformation

Tidligt på eftermiddagen når vi frem til Gæstehuset HooHa i byen Kfar Tavor. Huset har specialiseret sig i at gæste cykelentusiaster, har cykeludlejning og sørger for guide ture etc.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Mount Tabor

Vi bliver enige om, at dagen kunne afsluttes med en down-hill oplevelse og sammen kører vi op til toppen af det 588 meter høje, sagnomspundne bjerg Mount Tabor. Bjerget står som en enlig knold i det sydlige Galilæas frugtbare landskab og på toppen gør vi holdt ved det gamle Franciskanerkloster. Herfra kan vi i det fjerne skimte byen Nazareth og har en fin udsigt udover landskabet neden for bjerget. På mountainbikes cykler vi  med vores cykelguide fra Walkways Adventure - Bike Trails samt en lokal guide - ned gennem alleen og ned i fyrretræsskoven, hvor vi kommer ind på en god, bred, men stenet grussti, der snor sig rundt på hele bjergsiden. Flere steder på vejen ned må vi stoppe op for at nyde den enestående udsigt ud over Galilæa. Desværre bliver naturoplevelsen ødelagt af et værre svineri, da vi på turen ned passerer en af de arabiske landsbyer. Her har man for vane blot at smide det, man ikke har brug for bort ude i naturen, hvor det så ligger og rådner. Udover at skænde udsigten, stinker det forfærdeligt. Underligt at de selv kan holde det ud. Vi drøfter naturligvis sagen med vores guider, som fortæller, at der gøres et stort oplysningsarbejde over for araberne bl.a. i skolerne med at få denne "smid-væk-ud-i-naturen-holdning" ændret.              

I bakkerne ved Genesarat Sø

Fuglene er endnu ikke begyndt at synge. Lysets kamp over mørket er så småt ved at få overtag. Dagen er langsomt ved at gry. Jeg når at få en kop kaffe og en enkelt småkage, inden vi i den tidlige, kølige morgenluft begiver os afsted på vores cykler. Direkte fra gæstehuset HooHa cykler vi fra udkanten af byen ud på smalle markveje - ud i et kultiveret, bakket landskab. Lidt fra byen kan vi skue tilbage mod Mount Tabor, der lyses op af den opgående sol.

Cykelguiden er alene om at finde vej og det er noget af en opgave at komme rundt på disse små markveje. Ind i mellem må vi tilbage og ud ad en anden rute og en enkelt gang cykler guiden alene frem for at orientere sig, før han leder os videre. Her skal orienteringsevnen være i top. Selv om ruterne i området er mærket, kan det være særdeles svært at finde rundt her. Vi kommer op på en bakke og kan for første gang skimte Genesaret Sø i det fjerne. Så går det stejlt nedad og vi cykler ind i en frodig dal, hvor vi bl.a. støder på et par skildpadder, der netop er ved at krydse stien, som vi kommer cyklende på.

Gennem hele dalbunden følger vi et vandløb, der omkranses af blomstrende buske og her møder vi fårehyrden – og hans hyrdehunde. Selv når jeg forbi fåreflokken uden at der sker noget, men da guiden kommer cyklende, går hundene løs på ham. Hundene er naturligvis opdraget til at passe på fårene og få eventuelle rovdyr på flugt, men at det skulle gå ud over guiden? Nå, de når heldigvis ikke at bide ham og han får med et par spark jaget dem væk og kommer helskindet frem til os andre.

Længere fremme cykler vi forbi både majsmarker og bananplantager, hvilket vidner om at der i denne dal er et subtropisk klima.
Så støder vi på Jordanfloden, der her er aldeles idyllisk med et væld af forskelligartede fugle. Vil man på fugle-kigge-tur i Israel, kunne udgangspunktet godt være her.

Lige før Jordanflodens start i Genesaret Sø kommer vi til Yardenit, hvor kristne kommer for at blive døbt - eller gendøbt - i den hellige flod tæt på det sted, hvor Jesus blev døbt. Kristne turister kommer i "busse-vis" og bliver i samlet flok massedøbt, får lagt nogle penge i butikken og er så afsted igen. Det hele er noget turistet med souvenirbutik og mulighed for bl.a. at købe "helligt vand" med hjem på flaske!

Lidt længere fremme gør vi holdt ved Genesaret Sø og kan fra et parklignende anlæg skue ud over søen og bredderne på hver side. Også her er der et rigt fugleliv – endog med papegøjer.                                                                                                                               

Caesarea

Efter et gedigent morgenmåltid/brunch i gæstehuset HaaHo er vi på vej mod Tel Aviv og bliver enige om at køre forbi en af de antikke seværdigheder Israel er så rig på - Kong Herodes havneby Caesarea. Havnebyen fik navn efter den romerske kejser Cæsar, der i sin tid udnævnte Herodes til konge af Judæa. Byen var i mange år hovedstad i denne romerske provins. 
I informationscentret bliver vi introduceret til området gennem en flot film, der viser hvorledes byen blev anlagt, hvorledes den har set ud og hvordan den blev ødelagt. Nu er det de arkæologiske udgravninger, der kan fremvises, men man kan sagtens forestille sig det rige liv, der har foregået her i romertiden, når man vandrer rundt mellem ruinerne. Det meste af havnen ligger dog under havets overflade efter at området flere gange blev ramt af jordskælv. Man kan undres over hvorfor bygningerne ikke genrejses? En af forklaringerne er, at bygningsstenene er fjernet eller indgår i andre bygninger, som er opført senere i området. Sådan går det ofte. Når der skal bygges nyt, tager man de nærmeste sten og bruger - de ligger jo lige ved hånden.

Pulsen i Tel Aviv og Jaffa

Hen på eftermiddagen indlogeres vi på Dan Panorama Hotel, der ligger i forlængelse af de mange skyskrabere langs strandpromenaden i Tel Aviv. Det er da også denne promenade, der bliver målet for min første vandretur i byen. Stranden og de restauranter, der ligger på den er godt besøgt og der udspiller sig et tilsyneladende sorgløst liv med boldspil, læsning, musik og andet strandliv på det meste af promenaden. I marinaen er der også aktivitet. Og på molerne står lystfiskerne med deres fem meter lange havstænger og prøver lykken. Hele byens middelhavsprofil er en arkitektonisk mangfoldighed – imponerende at se på fra en af de lange moler, der strækker sig ud i havet.

Det har været en lang dag, så byens puls oplever jeg først rigtigt næste dags formiddag, da jeg vandrer gennem den stærkt trafikerede by ind til det såkaldte Carmelmarked. Her findes byens største udendørs marked med en masse boder med alt fra tøj, krydderier, kød, fisk og grøntsager - og priserne er en brøkdel af hvad det samme koster i butikker og ved turiststederne. F.eks. koster to kg. appelsiner her 1 shekel. Ved Caesarea kostede 1 appelsin 2 shekel!! Det er spændende at gå her og se det mylder af travle handlende, der falbyder deres varer. Farverigt og indbydende.

Jeg går langs strandpromenaden mod nabobyen Jaffa - der faktisk er vokset sammen med Tel Aviv. Men hvilken forskel. Her er en vidunderlig fred. Ingen biler, ingen råben og skrigen. Det er som at blive sat tilbage til en svunden tid. Nede ved havnen møder jeg Rony Levinson – fra Kayak4all. Han var ved at instruere en elev i kajakvending, da jeg passerede dem på vejen til Jaffa og nu byder han mig indenfor. Udover ture langs kysten her arrangerer han guidede ture overalt i Middelhavet og han fortæller at nogle af turene er blevet vist på israelsk TV.

Da han har vist mig sit udstyr i butikken, fortsætter jeg videre ind langs havnebygningerne. Nogle af de mindre pæne lagerhaller må være levn fra engang man eksporterede appelsiner og bananer herfra til Europa. Men Jaffa havn er meget gammel og har sin helt egen historie som landets største havneby gennem århundrede. Ad små snoede gyder og kringlede stræder kan jeg stille vandre rundt og betragte de flot renoverede bygninger, som jeg tror, er opretholdt i den oprindelige stil. Flere steder er her små gallerier og naturligvis beværtninger og mindre hoteller. Her er (heldigvis) ingen højhuse. Jaffa er bestemt værd at bruge nogle timer på. Både Tel Aviv og Jaffa har meget mere at byde på, men det var hvad jeg valgte at bruge formiddagen på, medens mine venner cyklede en tur gennem Tel Avivs tæt trafikerede gader. Det turde jeg simpelthen ikke.

Fakta om Israel

Hovedstaden i Israel er Jerusalem. Tel Aviv er labdets største by.

Befolkningstal: Ca. 8,5 mio.

Areal: Ca. 20.770 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 3.146 til Tel Aviv

Mest besøgte attraktioner: Jerusalem, Masada, Det Døde Hav samt Eilat.

Mere information:

Turistinformation: Israel