Teheran – et glimt af Irans hovedstad
Log ind Log ind
Teheran - et glimt af Irans hovedstad

Teheran - et glimt af Irans hovedstad

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Viktors Farmor

I horisonten kan vi se den sneklædte Alborz-bjergkæde rejse sig bag Teheran grå bymasse. I Teheran skal vi bl.a. besøge paladskomplekset Golestan samt Nationalmuseet, men ca. 20 km før hovedstaden kommer vi til Khomeinis Mausoleum.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Ayatollah Khomeinis Mausoleum

Hele dette kompleks - tæt på Teherans nyere store offentlige begravelsesplads, hvor en del martyrer fra 1979-revolutionen og Iran-Irak-krigen ligger begravet - ses en stor samling af forskellige bygninger med bl.a. moske og mausoleum med gylden løgformet kuppel og fire gyldne minareter. For at betræde mausoleet skal vi gennem sikkerhedskontrol, hvor tasker er bandlyste og hvor det kun er tilladt at have et enkelt lille kamera med. Det er militærfolk fra Revolutionsgarden som manuelt undersøger os - og hvad vi har med - og kvinder kommer for sig og mænd for sig. Kvinder iføres heldækkende beklædning, før vi mødes i den enorme hal. Overalt på gulvet ligger skønne iranske tæpper og lofterne i det imponerende flerkuplede mausoleum er besat med mosaikglas som skinner i alle retninger fra lyset af prismekronerne over det glasgrønne gravsted midt i rummet. Her hviler Ayatollah Khomeini (1902-1989), der var manden bag den iranske revolution i 1979 som væltede den sidste Shah Reza Pahlavi. Ved siden af Khomeini hviler hans yngste søn Ahmad Khomeini, der havde betydelige poster under revolutionen. Flere familiemedlemmer ligger i mausoleet. 

Gennem Teherans tætte trafik

Vi fortsætter ad motorvejen ind i Teheran, og den voldsomme trafik bliver tættere og tættere, da vi rammer gaderne i byen. Overalt er det et spraglet misk-mask af bygninger og industri vi ser og Teheran har da heller ikke så mange klassiske attraktioner fra fortiden, da den kun har været hovedstad siden 1795 og har sidenhen udviklet sig voldsommere og voldsommere. I dag bor her om natten omkring 10 mio. mennesker og om dagen kommer yderligere fem mio. mennesker for at arbejde i byen! En journalist, der også er rejseleder, fortæller, at han nu efter 20 år med jævnlige besøg i Iran så småt er begyndt at kunne se charmen ved Teheran. Midt i det trafikale virvar holder vi ind til et fotostop ved det 45 meter høje Frihedsmonument - Azadi - der er opført i 1971 midt i en stor rundkørsel og ses i dag som et udtryk for den sidste shahs ekstravagance. Frihedsmonumentet er ringe vedligeholdt og byens forurening nedbryder langsomt det umiskendelige bygningsværk. Fra bussen ser vi også det 435 meter høje Milad- tårn fra 2007, der er byens højeste bygning, inden vi kommer til vores Parisan Enghelab Hotel.

Det er blevet hen på eftermiddagen og vi når lige at spadsere en tur forbi universitetet og rundt i Tulipanparken - Park-e Laleh - inden mørket sænker sig over byen. Lysene tændes og de moskeer vi passerer illumineres, mens vi går tilbage til hotellet.

Golestan Paladset

Teheran er mest kendt for sine enestående museer og kunstgallerier, men har også et bygningsværk - Golestan Paladset - som vi besøger denne formiddag, hvor vi for første gang på rundrejsen i Iran mærker regnen. Hele komplekset består af flere bygninger oprindeligt opført af Zand-dynastiet i midten af 1700-årene, men revet ned og bygget om af det efterfølgende dynasti Qajar-dynastiet i slutningen af 1800-årene. Man var så nederdrægtige at flytte liget af Karim Khan Zand (som blev henrettet i hamamen i haven Bagh-e Fin i Kashan) hertil og begrave hans knogler under trapperne til en af tronsalene, så alle kunne træde på ham! I paladsets store parkanlæg trives forskellige fugle bl.a. de smukke, grønne alexanderparakitter som skriger fra træerne, mens vi iagttager den store audienssal med marmortronstolen og vægge med glasmosaik. Alle bygningerne er imponerende flot dekorerede med kakler i forskellige motiver – ofte med blomster i blå, grønne, gule og røde farver. Her er naturligvis vandbassiner foran de fleste bygninger. En imponerende trappe dekoreret med glasmosaik leder op til receptionssalen, hvor vi ser eksempler på de gaver, som alverdens lande har givet til dynastiet. For enden ses en voksfigur af Shahen på en af sine tronstole og med en beundringsværdig glasmosaikvæg bag sig. Vi ser også den imponerende spejlsal i den dobbelttårnede pavillon, hvor de sidste shaher blev kronet.

Irans Nationalmuseum

Næste besøg er i Irans Nationalmuseum hvor hovedindgangen er en karakteristisk murstenopbygget, stor arkade fra 1936. Her ser vi ældgamle fund fra før vores tidsregning bestående af bl.a. lerkrukker, skåle og vaser samt våben fra bronzealderen. I lokalet ses også flere effekter fra Persepolis, bl.a. et stort relief, der viser Kong Darius den Store modtage gaver. Her ses tyre og statuer fra før den islamistiske tid.

Farahzäd – en bydel på kanten af Alborz-bjergene

Det var meningen, at vi skulle være kørt op i bjergene, men regnen og den medfølgende kulde gør, at programmet ændres til at vi i stedet ser miljøet i en af byens forstæder - Farahzäd - der ligger lidt oppe på en bjergskråning. Det mest interessante i denne snavsede og roede bydel, ser vi, da vi kommer væk fra gaden og ind i baghusene, hvor der er helt anderledes rent og pænt og her byder rejsebureauet på kaffe, te og kage på en af restauranterne. 

Senere samme aften spadserer vi fra hotellet til en nærliggende restaurant og nyder rundrejsens sidste fælles måltid sammen, før vi i morgen atter sætter kursen mod Danmark.

Fakta om Iran

Hovedstaden i Iran er Teheran. 

Befolkningstal: Ca. 80,3 mio.

Areal: Ca. 1.648.195 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 3.677 km til Teheran

Mest besøgte attraktioner: Shiraz, Persepolis samt Isfahan med mange fine paladser og mausoleer etc.

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Iran