455gepard 13.JPG

Uforglemmelig safari med avlsprojekter

Google Map...

Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. Matswani er en danskejet lodge i et malariafrit område. Herfra arrangeres der bl.a. udflugt til Pilanesberg National Park.

Befolkningstal: Ca. 56 mio.

Areal: Ca. 1.219.912 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 9.349 km til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.

Mere information:

Rejsebureau: Store Verden

Turistinformation: Sydafrika

Gode indkøb før frokost

Vi er kørt ca. 130 km sydpå fra Matswani Safari Lodge over Vaalwater - den nærmeste større by - videre til Modimolle, men leder forgæves efter Warmbath på de udleverede vejkort. Vores guide oplyser, at Sydafrika - efter apartheid (adskillelsen mellem hvide og sorte) - er begyndt at omdøbe mange bynavne, så de får afrikanske betegnelser. Derfor hedder Warmbath nu Bela-Bela. Et andet eksempel er hovedstaden Pretoria, der nu hedder Tshwane. Og så går det bedre med at finde ud af, hvor vi er! Da jordskorpen i tidernes morgen åbnede sig og dannede The Great Rift Valley i Østafrika, blev det begyndelsen til de rige forekomster af mineraler i det sydlige Afrika. Omkring Bela-Bela har man fortsat spor efter disse ældgamle seismiske aktiviteter med mange varme, mineralske kilder, som springer op fra undergrunden. Her findes "badelande", hvor man kan pleje sit legeme i de varme kilder. Vi har dog ikke tid til at "pleje" os, men går på shopping i byen. Og her er bestemt gode køb at gøre. Efter en tur på souvenirmarkedet - der hurtigt er overset - går vi på hovedgaden og her er masser af forretninger, hvor der kan gøres et godt fund. 
Vi har længe ønsket os et par gode, lette ørkenstøvler netop til brug ved safariture og her finder vi lige hvad vi har brug for. Det er en kineser, som ejer forretningen og traditionen tro skal prisen forhandles. Men i en forretning (med en kinesisk indehaver) er der ikke så meget at "prutte" om, men et par strømper følger der da med til hver støvle. I en outdoor-forretning finder vi vandresokker i en god kvalitet og til den rigtige pris.
Da vi atter mødes ved minibussen, er det for at blive kørt et lille stykke hen til en restaurant, hvor vi spiser frokost, inden vi fortsætter videre mod Shingwedzi Wildlife Range.

Shingwedzi Wildlife Range

Da vi stopper inde på rangen, er det første vi ser en indhegning, hvori der går en gepard hvileløst op og ned langs hegnet. Det er en stor indhegning den går i og længere væk ligger en anden gepard. Vi træder nærmere, da geparderne skal fodres og dyrepasseren går frygtløst ind til dem og hælder noget hundefoder (kraftfoder) i deres madskåle. Måske er det fordi dyrene kender dyrepasseren og er vant til mennesker, at de tager det ganske roligt. Vi får da også oplyst, at geparder aldrig har nedlagt mennesker som bytte i de sidste 2000 år! Under et lille halvtag beretter vores lokale ranger (guide) om hvad vi i dag skal opleve, og inden vi sætter os i safarijeepen, der skal bringe os rundt på rangen, skriver vi under på at fralægge arrangøren ethvert ansvar for eventuelle uheld og ulykker som måtte opstå under turen rundt på rangen. Det lyder da spændende!

Dyreparken

Udover de i Sydafrika meget anerkendte avlsprojekter for de truede dyrearter - hyænehunden og geparden - findes et stort område for andre af Sydafrikas vilde dyr. På en stor åben savanne kører vi ud mellem elsdyrsantiloper, impalaer, blisbukke og gnuer samt naturligvis vortesvin. I skyggen af et træ finder vi et par hvide næsehorn. Det ene ligger tungt med hovedet nede i græsset, men da vi stopper for at se nærmere på dyrene, er de begge hurtige på benene. Dette tonstunge dyr er både hurtigere og mere adræt end kroppens facon giver indtryk af. Vi kommer forbi flere små indhegninger/bure, hvor bl.a. den afrikanske vildkat og andre kattedyr holdes inde. I et andet bur findes gribbe, der også er kommet til skade på den ene eller anden måde. Måske er de fløjet ind i en el-mast og fået vingen brækket. Dyrene passes indtil de igen kan slippes ud i det frie. Men ofte er det dyr, der er kommet så slemt til skade, at de ingen fremtid har i den barske natur og derfor må tilbringe resten af deres liv her under gunstige forhold. Men dyrene bruges også til at undervise de unge afrikanere om værdien i at bevare vilde dyr og beskytte naturen.                                                                                                                  

Hyænehundene (Wild dogs)

Vi stopper foran gitterporten til endnu en høj indhegning. En gruppe hyænehunde - omkring 12-15 stykker - er samlet lige inden for porten, men løber væk, da vi skal ind gennem en sluse.
Hyænehunden - eller den afrikanske vildhund - er en af de mest truede dyrearter i Afrika. Dens specielle jagtmetode med at jage i flok - ofte to og to ad gangen - og løbe det udvalgte byttet træt, inden de kaster sig over det og flår bugen op på byttet og begynder at æde - inden det er dødt - har vagt afsky. Derfor har mange betragtet hyænehunden som et skadedyr, der skulle udryddes. Den er således meget sjælden at se i de store åbne nationalparker. Hyænehunden har store runde øre og en pels i mange farver (gul, brun, sort og hvid). Da vi er gennem slusen kommer dyrene løbende og med hvin og hyl løber de forvildede rundt om jeepen, med en vildskab jeg sjældent har set. Snart er de på den ene side af jeepen og snart på den anden. Enkelte springer op mod jeepen, men heldigvis sidder vi højt og der er sat beskyttende brædder for indgangspartierne på jeepen, så dyrene ikke kan komme op i jeepen til os! Dyrene ved, at de skal fodres.                                                                                                            

Fodringstid

Bevæbnet med en stor, tyk kæp hopper dyrepasseren og vores ranger af jeepen. Kæppen har dyrene tydeligvis respekt for. Den holder dem på afstand, medens dyrepasseren hælder hundefoder op i deres madskåle og straks forstummer larmen fra hundene. Enkelte hunde kan ikke få plads ved nærmeste trug og løber over på den anden side af jeepen til det andet trug. Enkelte må kæmpe sig til retten for at få en mundfuld. Kun på Grønland, når slædehundene fodres, har jeg set mad blive slugt så hurtigt. På ganske få sekunder er trugene tømte og der opstår en fredfyldt stemning, hvor hundene lægger sig mætte ned i skyggen af træerne for at slappe af.

Aldrig tilbage til den vilde natur

"Kommer disse dyr tilbage i naturen" spørger jeg, og fortsætter: "Når der serveres kraftfoder for dem, glemmer de vel jagtinstinktet? "To forhold gør sig gældende for genudsætning i fri natur. De skal forblive samlet. En gruppe hyænehunde er en familie og må ikke adskilles. Det kræver plads. Endvidere skal de selv kunne nedlægge bytte, så disse hunde kommer aldrig ud i den frie natur, men indgår som alt andet avlsarbejde her på Shingwedzi Wildlife Range i undervisningen af unge sydafrikanere.                                                                                                         

Gepard-projektet

I en anden indhegning kommer vi ind til geparderne, der lige som hyænehundene er blandt de mest truede dyrearter i Afrika. Geparden er verdens hurtigste pattedyr og kan løbe omkring 120 km i timen, men kun i kort tid. Den er det eneste kattedyr, der ikke kan trække kløerne ind, hvilket kan ses på fodaftrykket, når vi spotter rovdyrspor på savannen. Inde mellem træerne kommer en gepard spankulerende ganske roligt gennem det høje, grønne græs. Den ved at den skal fodres, men har intet jag over sig. Dette flotte slanke dyr minder om en leopard, men er slankere og har de karakteristiske to tårestriber på hver side af snuden. Og så har geparden pletter, medens leoparden har cirkler på pelsen. Geparden følger os langs vejen til vi stopper ved fodertruget.                                                                                                            

Forsvar af madtruget

På passende afstand følger den dyrepasseren, der hælder hundefoder op til den. Den træder forsigtigt nærmere. Så pludselig gør den et udfald mod dyrepasseren og hvæser af ham, men stopper op ca. en meter fra ham. Det gibber i os, men så falder den til ro, da dyrepasseren viger fra madtruget. Geparden giver sig god tid til at spise - helt anderledes end hyænehundene - og pludselig forlader den truget, der endnu ikke er tømt, for at henslænge sig mæt i skyggen af et træ. Disse dyr kommer heller ikke tilbage/ud i den fri natur, men indgår også i undervisningsprojekterne.                                                                                                           

Lyn og torden

Da vi atter sidder i vor minibus på vejen tilbage til aftensmaden på Matswani Safari Lodge kan vi se, at himmelen farves kulsort og et uvejr er på vej. Og inden vi når hjem, har vi set de første lyn. Vinden tiltager og uvejret er over os. Det regner. Men ikke nogen tropisk regnbyge. En let regn, der ophører i løbet af middagen. Men lynene fortsætter. Da vi senere kommer tilbage til vores hus, trækker vi gardinerne fra og kan fra sengen ligge og se bushen blive oplyst af lynene.