Omkring Kap Det Gode Håb, Sydafrika
Log ind Log ind
Omkring Kap Det Gode Håb

Omkring Kap Det Gode Håb

På denne rundrejse i Sydafrika besøger vi kysten ved Kap Det Gode Håb, hvor Atlanterhavet ubønhørligt sender kaskader af vand op over de flade klippeskær mod pelssæler og søfugle.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Gennem Table Mountain National Park på Kaphalvøen

Vi kører denne morgen fra Cape Town langs Atlanterhavskysten forbi bjergformationen De Tolv Apostle og har et kort ophold ved Hout Bay - en af landets store fiskerihavne. Herfra fortsætter vi sydover langs Kaphalvøens vestlige side, hvor straffefanger i 1922 anlagde den spektakulære landevej, der delvist er hugget ud i klippesiden og nærmest hænger ud over havet. Ved Chapman's Peak er der fra et udsigtspunkt en flot udsigt ud over havet.

Udsigtspunkt ved Chapman's Peak

Udsigtspunkt ved Chapman's Peak

Vi krydser ind over Table Mountain National Park, som dækker hele halvøen fra Taffelbjerget til Cape Point og stopper ved Gina's African Art, der også omfatter en skulpturpark med forskellige stenfigurer af dyr og mennesker. Herefter kører vi videre ind i Cape of Good Hope Nature Reserve med den helt specielle fynbos - bevoksning - inden vi kommer frem til Afrikas sydvestligste punkt. Det sydligste punkt i Afrika er Cape Agulhas 300 km. længere mod øst.

Gina's African Art

Gina's African Art

Kap Det Gode Håb

Alle som kommer her, skal naturligvis foreviges ved skiltet, det tilkendegiver at man er ved Kap Det Gode Håb. Og det er et tilløbsstykke. Bus efter bus og bil efter bil vender ved stedets lille holdeplads og alle skal fotograferes - helst uden at andre kommer med på billedet. En sti går op over klipperne og herpå kan man vandre til Cape Point, hvor fyret er. Turen er estimeret til 45 minutter. Vi spadserer lidt op ad klippen for at få udsigten, men fortsætter med bussen det sidste stykke til Cape Point.

Vendepladsen ved Kap Det Gode Håb

Vendepladsen ved Kap Det Gode Håb

Fyret ved Cape Point

Cape Point regnes for stedet, hvor de to verdenshave mødes - Det Indiske Ocean fra øst og Atlanterhavet fra vest. Fra P-pladsen kan du komme op til fyret, som står på toppen af de yderste tilgængelige klipper. Du kan vælge at tage kabelbanen The Flying Dutchman eller selv vandre op ad en god sti på ca. 10-15 minutter. Det er en smuk tur op ad de snoede stier med terrasser undervejs, hvor du kan stoppe op og nyder udsigten. Nogle af disse terrasser blev under anden verdens krig benyttet som en slags bastioner med opstillede kanoner. Vender du sig om og ser tilbage, får du et spektakulært syn. Du kan se de to verdenshave på hver sin side af Kaphalvøen.
På toppen står fyret fra 1860, hvis lys kunne ses op til 67 km. væk, men det benyttes ikke længere. Efter at have bygget fyret konstaterede man, at Cape Point ofte er indhyllet i tåge, hvorfor man så sig nødsaget til at bygge et nyere fyr længere nede (under tågeniveau) på de yderste klipper!
Snyd ikke dig selv for turen derop, hvor synet ned over de lodrette klippesider med det brusende hav over 200 meter nede, vil sidde længe på nethinden.

Kabelbanen The Flying Dutchman

Kabelbanen The Flying Dutchman

Dyr i nationalparken

Efter en dejlig frokost på stedets restaurant - Two Oceans Restaurant - kører vi tilbage gennem naturreservatet. Her lever flere forskellige dyr bl.a. zebraer og antiloper, men dem ser vi ikke. Derimod møder vi en flok unge strudse samt en gruppe bavianer. Bavianerne, der også kan finde på at komme på stien ved Cape Point, skal du have respekt for. De kan angribe for at se, hvad du har i tasken, og møder du dem, skal du naturligvis lade dem være - og aldrig fodre vilde dyr. De kørende skal også passe på, for bavianerne kan finde på at hoppe op på bilerne og f.eks. rive i vinduesviskere etc.

Strudse på Kaphalvøen

Strudse på Kaphalvøen

Pingvinkolonien ved Simon's Town

Syd for Simon's Town på østkysten af Kaphalvøen besøger vi pingvinkolonien ved Boulders Beach. De op til 70 cm. store og fire kilo tunge brillepingviner har fået deres navn pga. den karakteristiske tegning de har omkring øjnene. Men pingvinerne kaldes også for sortfodede pingviner eller æselpingviner - sågar den afrikanske pingvin! Pingviner hører normalt til i langt koldere klimaer som Sydpolen, men i det sydlige Afrika findes der meget store pingvinkolonier ved f.eks. Namibias kyst. I Sydafrika kom de første brillepingviner i 1985 og i dag regner man med, at her er flere end 200.000 pingviner. På stranden og mellem de store granitsten er der lavet gangbroer, så du kan komme helt tæt på de små dyr i kjole og hvidt.

Pingvinkolonien ved Boulders Beach

Pingvinkolonien ved Boulders Beach

Men vi skal også på hajsafari og bestige Taffelbjerget.

Fakta om Sydafrika

Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. 

Befolkningstal: Ca. 56 mio.

Areal: Ca. 1.219.912 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 9.349 km til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)

Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Sydafrika