301 infomøde 1.JPG

Fotosafari på Matswani Safari Lodge i Sydafrika

Google Map...

Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. Matswani er en danskejet lodge i et malariafrit område. Herfra arrangeres der bl.a. udflugt til Pilanesberg National Park.

Befolkningstal: Ca. 56 mio.

Areal: Ca. 1.219.912 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 9.349 km til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.

Mere information:

Rejsebureau: Store Verden

Turistinformation: Sydafrika

Se det fulde Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Safari i Sydafrika

Safari i nordvest området på Matswani Private Range

Det tunge køretøj bevæger sig langsomt op over en bakke på en knoldet sti, hvor sandstenene ind i mellem stikker frem og hvor der ellers er sand. Vi rystes fra side til side, medens luften fyldes med diesel fra den dunkende motorudstødning. Vi kommer ned i en grøn dalsænkning, hvor vandløbet render forbi, og motorlarmen slås fra. Oh, hvilken stilhed. Vandet klukker i åen. Ikke en vind rører sig. En skarv sidder på en gren i træet lige foran os og har stoppet tørring af sine vinger. Den flytter sig nervøst til en anden gren, hvorefter den flyver længere ind i bushen. 

Kudoen - et imponerende dyr

Vi fortsætter op på den anden side af vandløbet og pludselig er der en stor kudo, der stikker hovedet frem bag en busk og betragter os. Motoren bliver omgående slået fra og vi afventer hvad der sker. Kuden løber ind i bushen, og vi kan ikke længere se den. Vores lokale guide visker: - Lad os vente lidt, måske kommer den ud. Vi holder vejret og krydser fingre. Inde i krattet pusler det fortsat og så kommer den. På tværs af stien lige foran os. I langsomt majestætisk gang defilerer den forbi os. Der bliver skudt og dyret indfanges i kameraerne. Begejstringen stiger i vor lille gruppe. Vi vil ha’ mer’! Dårligt er motoren startet før "fru kudo" ses gennem bushen. Nysgerrigt betragter hun os, inden vi fortsætter.

Nyfødt giraf

Vi kommer ud i et mere åbent område og her støder vi på en giraf med en nyfødt unge. Vores guide er begejstret. Den har hun ikke set før. Navlestrengen hænger fortsat under bugen på ungen, der følger sin mor. Vi kører længere frem og får et godt udsyn til dyrene. Et øjeblik tager girafferne bestik af os og løber så over vejen ind i bushen. Vi kan ikke følge dem. Vi er nødt til at blive på de allerede opkørte stier for at undgå yderligere erosion i terrænet. På "savannen" går der nogle få zebraer samt et par blisbukke, men det er ved at blive mørkt, så vi vender jeepen hjemefter.                                                                                                                                  

En vildfaren kvinde

Så ser vi pludselig en skikkelse et stykke ude i det åbne terræn og straks går der tanker gennem mit hoved om krybskytter og bushmeat. Da vi kommer nærmere, kan vi se, at det er en kvinde. Hvad laver hun herude? Jo, hun er faret vildt. Hun skulle besøge nogle i landsbyen, men havde valgt en forkert sti og står nu her og aner ikke hvad hun skal gøre. Er der noget de sorte her er bange for, er det nattens mørke og slanger. At være her ude i bushen helt alene kan gøre hende rædselsslagen.Vi lader hende naturligvis komme op i jeepen og den arme kvinde, der er meget tørstig, får lidt vand at drikke. Kvinden er træt, men lykkelig over at være blevet "reddet". Hun kører med over til landsbyen, hvor hun sættes af og vi fortsætter hjem til lodgen.           

Krokodillerne

Ude i parken laver væverfuglene en frygtelig larm fra deres koloni ovre bag en lav mur. Vi går over og ser advarselsskiltet, træder op på trappetrinet og ser flere store krokodiller ligge og sole sig under væverfuglenes træ. Krokodillerne ligger helt roligt, næsten som om de sover. Men de er altid på vagt og på en brøkdel af et sekund - hurtigere end det menneskelige øje kan følge - kan den vende sig og gøre udfald mod hvad som helst, der bevæger sig. Vi går rundt om krokodillegraven for at se, om vi kan få øje på flere krokodiller. Der ligger en nede i det grøngrumsede vand og det er kun øjne og næseborene, der stikker op af vandet. Den ser os og glider langsomt ned under vandet - uden at efterlade en eneste bølge eller krusning på overfladen. Vi ser den ikke mere. Ufatteligt hvis den kan se noget i det vand! Så kommer en stor krokodille vandrende frem fra en busk, den har ligget under og smider sin tunge krop i sandet. Den flader ud og lader sig opvarme af solens stråler. Vi kan stå og iagttage disse fortidslevninger og samtidig fornøje os med de livlige væverfugle, der konstant flyver til og fra deres reder. Mon ikke der ryger en væverfugl i krokodillens gab en gang i mellem?                                                                                                                          

Avlsprojekterne

Denne eftermiddags fotosafari går til de avlsprojekter for sabelantiloper og nyalaer, man har i Matswani. I den store jeep kører vi ind gennem endnu en indhegning (Sydafrika er vist kendt for de mange indhegninger) og kommer ind i et område med sabelantiloper. Det er hunner, som er her og man mangler en ordentlig avlshan, så der kan komme gang i produktionen. Men en sådan han er dyr - omkring 150.000 kr. De hanner man har - far og søn - går frit ude i reservatet - uden for indhegn ingen - da man ikke ønsker indavl. Sabelantilopen er meget flot med sine lange letbuede horn og sin sorte krop med den hvide bug og hvide markering i hovedet. Den er god til at forsvare sig med de spidse horn og man har set eksempler på, at kampen mellem hannerne i brunsttiden har medført, at en af de kæmpende er blevet stukket ihjel af hornene.

Avlsprojekt med nyalaer

I en anden indhegning er avlsprojektet for nyalaer i gang. Nyalaerne er knapt så dyre - op til ca. 14.000kr pr. avlshan - og her har man større succes med at sælge dyrene. Det er hele grupper man sælger ad gangen, da man ikke kan skille familiegrupper. Hunnen har ikke horn og hannen ændrer med alderen farve fra den gulbrune til grå med 10 hvide striber på ryggen. Den har en manke hen langs ryggen og lange hår på halsen og bugen. Begge køn har en dusket hale.

Christinas Wallow

Vi fortsætter i et område vi ikke tidligere har været i og kommer til et lille hus - et skjul, hvorfra vi kan betragte dyrene. Fra skjulet har vi udsigt til en lille dam, men de høje dunhammere skygger for det perfekte udsyn. Vi sætter os på stolene og forsøger at være stille, men med 12 mennesker samlet på ét sted med flytbare stole, så er det svært at være helt stille. Vi venter. Her er varmt og vi sveder, medens vi spejder efter dyrene. Flere af os har den uundværlige kikkert med, og kan derfor se mere og andet, end de der må støtte sig til det blotte øje. Langt ude i horisonten får jeg øje på en flok desmerdyr (eng. mongoose) der leger uforstyrret.              

Masser af liv ved vandhullet

Der går 5-10 minutter, så kommer en flok marekatte løbende ude i højre side. Enkelte af dem krydser over til dammen, hvor de drikker lidt. De sidder og kikker over på os. De ved, vi er her, selv om vi visker til hinanden. Så går der en impala ind fra venstre. Marekatten vender sig om og betragter impalaen, medens den går videre og bliver skjult bag dunhammerne, da den skal drikke. Et par perlehøns løber rundt på må og få, som om de ikke rigtigt ved, hvor de skal søge deres føde. Først den ene vej, så den anden. Måske er det den enlige gnu, der kommer ind fra højre, der skræmmer dem. Gnuen stopper op. Venter lidt og går så videre væk fra vandhullet. Det vil være en god ide at fælde sivene i vandhullet, så snart væverfuglene er færdige med at benytte deres reder, så der kan skabes frit udsyn fra skjulet. Vi har siddet i en lille time og bliver hentet af vores guide for atter at blive kørt hjem, inden mørket falder på.
Sorte skyer er trukket sammen og inden vi når lodgen, oplyser de første lyn aftenhimmelen. Så kommer vinden i nogle kraftige stød og lynene tager til. De første brag lyder og den aftenservering, der var planlagt at skulle ske ude i bushen, bliver flyttet til restauranten. Uvejr kan ingen forhindre. I løbet af aftenen kommer regnen. Ikke en troperegn, men alligevel nok til at gøre alt vådt. Vinden rusker i træerne, så grene og blomster falder til jorden. Lyn efter lyn oplyser himmelen.
Da vi senere ligger i vore senge, trækker vi gardinerne ved glasdøren ud til terrassen til side og kan nyde uvejret, medens tordenskraldene forplanter sig ned gennem stråtaget højt over vore hoveder og tænke på de nye oplevelser som venter forude.