15PICT0476.JPG

Gennem Great Rift Valley mod Nairobi

Google Map...

Hovedstaden i Kenya er Nairobi. 

Befolkningstal: Ca. 49 mio.

Areal: Ca. 582.650 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 6.715 km til Nairobi

Tidsforskel: 2 timer foran

Største turistattraktion: Nationalparkerne med mange vilde dyr, men også Karen Blixsens farm i Nairobi.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinfo: Kenya

Den frodige Rift Valley

De første 60 km tilbagelægges ad de samme grusveje hen over savannen, som vi kom fra forleden, men efter et par timers kørsel er vi fremme ved nedkørslen til The Great Rift Valley. Dalen, som på dette sted vel er ca. 20 km bred, viser os igen hvor frugtbart her er. Store kultiverede arealer med majs- og masser af hvedemarker afløser hinanden på hele strækningen. I bunden af dalen har vi udsigt til de stejle skråninger på siden og en vulkan, der rejser sig i horisonten.

Udsigtspunkt

Opkørslen på den anden side af dalen er ca. ni km. lang, og halvvejs oppe er der et udsigtspunkt, hvor vi kan strække benene. Ud fra kanten på skråningen er bygget et - nu nærmest faldefærdigt - repos med store huller mellem bjælkerne og et rækværk, der har set bedre tider. Vi vover os alligevel ud på træværket, hvorfra der er en glimrende udsigt udover dalen - og ned mellem bjælkerne på terrænet under os.                                                                                    

Snavsede byer

Flere små og større byer passeres og det er slående, så ensartede de er. I udkanten af de fleste bysamfund - både når vi kører ind og ud af byerne - ses bunker af skidt. Papir, flasker, poser, plastik etc. - affald som må være læsset af eller smidt der. Noget organiseret renovation ser det ikke ud til at man har. De fleste huse står med råt murværk og kun få er pudset op. Foran husene flyder spande, jordbunker, kasser med flasker og meget mere og det er som om ingen gider eller orker at få ryddet lidt op i byen. I sandhed en stor kontrast til de ordnede forhold vi har oplevet i vildtreservaterne.                                                                                                              

Karen Blixens Farm

Vi besøger dette berømte sted og medens vi venter på de, der tog flyveren skal ankomme, fortæller vor rejseleder Ivar fra Bravo Safari om Karen Blixens liv. Hendes ægteskab med Bror Blixen, hendes forelskelse i Denys Finch Hatton. Problemerne med kaffefarmen og det liv som har sat spor i hendes romaner. Indenfor i huset findes enkelte originale dele fra forfatterens tid her, medens andre ting er rekonstrueret, så de ligner det oprindelige. Enkelte ting er rekvisitter benyttet i filmen Out of Africa og overdraget til museet. (Filmen blev i øvrigt optaget et andet sted). Alt er med til at skabe en stemning fra forgangne tider. I haven, der nærmest må betegnes som en park, står mange fine træer og buske i blomst og i horisonten ses bakkerne ved Ngong. Gemt lidt af vejen ses resterne af maskinerne fra kaffeproduktionen.                                           

Restauranten Canivore

Denne berømte restaurant er allerede stopfuld af kødhungrende mennesker, da vi når frem først på eftermiddagen. Vi er ankommet midt i dagens første ædegilde. Godt at der er reserveret bord til os. Indenfor er det første vi ser den enorme grill, hvorfra det syder og oser, medens fedtet fra kødet på de mange grillspyd drypper ned i gløderne.Vi får anvist et bord ude i haven og efter en introduktion om reglerne, og om hvad der serveres, kan vi gå i gang. Og der serveres kød non-stop - og adlibitum. Et lille flag på bordet viser, at vi fortsat ønsker servering. Når flaget lægges ned, har bordet kapituleret og serveringen ophører.                                                                          

Kød fra eksotiske dyr

Efter at have fået de sidste instrukser omkring de mange forskellige sovse, der serveres som tilbehør, kommer tjenerne svingende med de store grillspyd. De stiller sig bag gæsten og sætter spydet på tallerkenen og skærer lunser af kødet, der således triller ned på tallerkenen. Næste tjener står allerede parat med et nyt spyd. Og de bliver ved - tjenerne. Før vi får set os rigtigt om, er mætheden begyndt at vise sig, så desserten - som ellers ser rigtig god ud - springer jeg over.
Retterne er ikke længere helt så "vilde" som tidligere. Det kød man før hen fik - zebra, impala, elan antilope etc. - var alt sammen kød leveret fra farme, hvor vildtet blev opdrættet.
Myndighederne kunne imidlertid konstatere, at der blev fortæret langt mere kød på Carnivore, end der blev leveret fra opdrætterne og at der således var uoverensstemmelser i regnskaberne. Kødet måtte derfor komme andetsteds fra - måske reservaterne? Derfor har myndighederne sat en stopper for servering af flere af de spændende retter. Det "vildeste" der serveres nu er struds samt krokodille - hvilket i sig selv er eksotisk nok. Derudover fås forskellige kyllinger, oksesteg, kamel (rimeligt sejt) samt skinke og krydret pølse. Mætte bliver vi, men den helt store kulinariske oplevelse, som jeg tidligere har oplevet her på Carnivore, findes ikke længere.

En nat på Hotel Hilton i Nairobi

Med topmaver sætter vi os ud i de ventende biler og køres til Hotel Hilton inde i centrum af Nairobi. Vi er så sent fremme, at vi lige når at besøge den lokale souvenirforretning og får gjort de sidste indkøb. En tur i byen - hvor man i øvrigt skal passe ekstra godt på sine ting - bliver der ikke tid til. Senere på aftenen mødes vi til den sidste middag i hotellets restaurant, og det bliver lidt af et antiklimaks - for hvem kan spise mere efter besøget på Carnivore? Men lidt glider der alligevel ned, inden vi trækker os tilbage på værelserne før morgendagens hjemrejse.