10 steder du skal opleve i Budapest
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Budapest

10 steder du skal opleve i Budapest

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Budapest er en af de smukkeste og grønneste hovedstæder i Europa. Byen er delt i to af floden Donau, og både den bakkede Buda del og den flade Pest del har hver deres helt særegne charme.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Buda og Pest er Budapest

Når Ungarns smukke hovedstad er delt i to - Buda og Pest. En gang var det to byer - i dag er de to bydele stadig opdelt af Donau floden, der løber gennem den smukke og historiske by. Begge sider er godt forbundet af broer. De mange gamle bygninger i både barok og gotisk stil pryder byen, og det er ikke uden grund, at Budapest også kaldes Donaus perle. Vi kigger her nærmere på 10 steder du ikke må snyde dig selv for, når du besøger ungarernes stolte hovedstad.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Det iøjnefaldende parlament på Pest-siden

Et af Budapests mest iøjnefaldende vartegn er den 268 m lange og op til 96 m høje parlamentsbygning i ny-gotisk stil, der ligger helt ned til Donaus bred. Parlamentet er med sine 18.000 m2 fordelt på 691 værelser og 200 kontorer den største parlamentsbygning i Europa, og uden tvivl også en af byens helt store turistattraktioner. Der er daglige rundvisninger i parlamentet, hvor du også får muligheden for at se Ungarns kronjuveler, der siden år 2000 har været en del af den permanente udstilling. På en flodtur ses bygningen på imponerende vis.

En af Ungarns største torve - Heltepladsen

Hősök Tere eller Heltepladsen er en af Ungarns største torve og en af ungarns mest besøgte turistattraktioner. Pladsen blev anlagt som centrum for fejringen af Ungarns 1000 års jubilæum i 1896. I den ene ende af den store plads finder du Tusindårsmonumentet, med den 36 m høje hvide søjle hvorfra ærkeenglen Gabriel skuer over byen. Herudover kan du også se statuerne af de syv stammeledere der var med til at grundlægge landet i 895. Til venstre for pladsen finder du også Museum of Fine Arts og til højre ligger Hall of Art, der begge er et besøg værd.

Den store markedshal

Den store markedshal fra 1897 er en oplevelse for sig. I markedshallen kan du finde alt, lige fra lokalt kød, frugt og grønt til souvenirs i alle afskygninger – og i uanede mængder.  Du kan hurtigt få mange timer til at gå med bare at indsnuse duftene eller smage på nogen af de lokale specialiteter. Det er stedet for enhver madelsker, men samtidig også et herligt sted, hvis du er glad for loppemarkeder.

Gellert-bjerget og Citadellet på pestsiden

Efter imponerende oplevelser på Pest-siden, venter mindst lige så store på Buda-siden. Det 235 m høje Gellert-bjerg er uden tvivl et godt sted at begynde. På toppen af bjerget finder du fæstningsværket Citadella, hvorfra Habsburgerne  styrede byen med hård hånd, efter den ungarske uafhængighedskrig. I den østlige ende af fortet finder du den 14 m høje frihedsstatue, der står på en 26 m høj piedestal og troner over byen. Statuen, der er en af byens vartegn, kan ses fra det meste af byen, og er især imponerende om natten, hvor den er smukt oplyst. Udsigten fra Citadella og frihedsstatuen er i særklasse.

Buda slot - hjemsted for ungarske konger

Slots og paladsområdet i Buda har været hjemsted for ungarske konger siden 1265, men det meste af det nuværende barok-palads blev færdigbygget imellem 1749 og 1769. Slottet har været på UNESCO's verdensarvliste siden 1987, og når du går rundt i de mange værelser og gange, er du ikke i tvivl om at slottet har været hjem for de mest magtfulde mennesker i Ungarn, trods det at slottet blev plyndret for de fleste oprindelige værdigenstande under 2. verdenskrig.

Skt. Stefans Basilika - den vigtigste kirke

Den vigtigste kirke i hele Ungarn er Skt. Stefans basilikaen, der er navngivet efter Ungarns første konge Stefan d. 1. Den smukke kirke er bygget i neo-renæssance-stil, der dog i den nedre del er inspireret af græsk kultur. Når du kommer ind i kirken venter der en stor oplevelse, da vægge og tage er dækket med overdådige og yderst detaljerede kunstværker og skulpturer hugget ind i væggene. Det er ikke muligt at komme op i de 96 m høje klokketårne, der er hjem for ikke mindre end seks kirkeklokker, men hvis du vælger at gå de 136 trin op eller tager elevatoren, kan du få en skøn udsigt fra basilikaens kuppel. 

Den imponerende Matthias-kirke

På slotsbjerget, ikke langt fra præsidentpaladset og Buda borgen finder du Matthias-kirken. Den første kirke blev anlagt i 1015 men blev ødelagt af mongolerne i 1241. Kort efter påbegyndtes på den nye kirke der stod færdig i slutningen af 1300 tallet. Den sen-gotiske byggestil, samt de diamantformede tegl på taget, der blev tilføjet under restaureringen af kirken mellem 1873 og 1896, kan imponere de fleste, hvad enten du er religiøs eller ej.

Fiskerbastionen og de syv tårne

Ved siden af Mathiaskirken ligger Fiskerbastionen, der blev anlagt mellem 1895 og 1902 . Oprindeligt blev området forsvaret af de lokale fiskere, hvorfra bastionen har fået sit navn. De syv tårne på bastionen repræsenterer de syv Magyar stammer der oprindeligt slog sig ned i området og grundlage Budapest og Ungarn. Fra Bastionens mure og tårne er der en helt enestående udsigt over Donau, Pest og ikke mindst parlamentsbygningen på Pest siden.

Sejlads på Donau-floden

Der er intet som at se en by fra vandsiden og dette gælder ikke mindre for en by som Budapest. Langs Donau finder du flere tur-både der kan tage dig med langs flodens bredder og nyde synet af den meget imponerende arkitektur og ikke mindst naturen på de to bredder af Donau. De fleste vælger at tage på flodsejlads om dagen, men det kan mindst lige så vel anbefales at du tager med på en aftensejlads, da det er noget helt særligt at se de mange lys fra byen – både på bredden men også i spejlingerne i vandet.

Budapest by night

Budapest er også en levende by om aftenen. Nattelivet i Pest er en oplevelse i sig selv. Stemningen i centrum er hyggelig og det er nemt og billigt at finde et godt aftensmåltid på en af de mange  fortovsrestauranter. Et utal af barer og spillesteder byder på gode musikalske oplevelser, men er du mere til den klassiske musik og opera, er Operahuset stedet. Er du på kærestetur til byen kan det også anbefales med en aftentur i det 65 m høje pariserhjul Budapest Eye på Erzsébet pladsen.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Ungarn - Budapest

Budapest er med sine ca. 1.712.000 indbyggere en af de største hovedstæder i EU.

Areal: 525 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 1300 km

Drikkepenge: 10-20 %

Valuta: ungarske Forinter (HUF)

Antal broer: 8 stk.

Antal teatre: 83 stk.

Metro: Det ældste anlæg i Europa (1896)

Opdagelser: Ernő Rubik, født i Budapest, opfandt Rubic's Cube (professorterningen)
Der er solgt over 350 mio. professor terninger verden over.

Mere information:
Rejs med bus til Budapest

Campingferie i Budapest

Turistinformation: Ungarn

Turistinformation: Budapest

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben