Anderledes juleshopping i Berlin, Tyskland
Log ind Log ind
Anderledes juleshopping i Berlin

Anderledes juleshopping i Berlin

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tysk Turist Information

På en forlænget weekend i Berlin kan du både være kulturel, hygge og samtidig juleshoppe. Her er en guide til de bedste steder.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Tæt på Tyskland med Scandlines

Scandlines sejler mellem Gedser og Rostock hver anden time døgnet rundt (stort set) og allerede ombord på hybridfærgen mærker du julen, for her er pyntet op bl.a. omkring den toldfrie shopping. Hjemmefra kan du finde inspiration til din juletur i Berlin på Scandlines hjemmeside. På overfarten er der god tid til at nyde en stor morgenmadsbrunch i all-inclusive-restauranten ”All You Can Eat” og efter 1 time og 45 minutter er du i Rostock.

Juleshopping på Scandlines færge til Tyskland

Juleshopping på Scandlines færge til Tyskland

Hallesches Haus

Berlin nås hen på eftermiddagen og her kan du besøge Hallsches Haus, der er en lille og spøjs specialforretning med forskelligt interiør og lidt delikatesser, inden du finder ind hos BRLO Brwhouse, hvor der serveres en god middag. Specialiteten er røget revelsben, men også den super møre og saftige oksefilet kombineret med en svamperet er værd at gå efter. 

Specialforretningen Hallsches Haus

Specialforretningen Hallsches Haus

Bikini Berlin ved Gedächtnis Kirche

Næste formiddag er det tid til at juleshoppe og lige over for et af Berlins mest kendte ikoner Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche opført i 1895, men ødelagt af bomber under Anden Verdenskrig, ligger en langstrakt bygning. Denne bygning var noget af det første som blev bygget i efterkrigsårene i 1950'erne og havde en åben etage midt på, således at der kun var logerende i nederste og øverste etage - deraf kælenavnet Bikini Berlin. I dag er Bikini Berlin udvidet og moderniseret og rummer et af Berlins trendy shoppingscentre udelukkende med specialbutikker, som du ikke finder andre steder. De store butikskæder er her ikke, men små modeskabere, kunst- og designbutikker samt et fødevaremarked - alt fordelt på tre etager.
Fra Bikini Berlins tagetage kan du se ind i Berlins zoologiske have som er nærmeste nabo, ligesom der er udsigt til de omkringliggende høje, moderne kontorbygninger.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche

Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche

Julestemning hos Käthe Wohlfahrt hele året

Du er kun et stenkast fra den berømte gade Kurfürstendamm, der i generationer har tiltrukket besøgende fra hele verden. Her ligger Käthe Wohlfahrt juleverden, hvor du sikkert kommer i god julestemning, så snart du træder ind i butikken. Det startede allerede umiddelbart efter krigen med at man solgte spilledåser til de amerikanske soldater, hvilket var forbudt, men det blev så populært, at man så gennem fingrene med det og handlen fik lov at fortsætte. I dag er Käte Wohlfahrt en butikskæde med butikker flere steder i Tyskland, hvor der findes tusindvis af forskellige ting til at dekorere julen med - som nisser, engle, kugler og lerhuse, nøddeknækkere, krybbespil, drikkekrus og ikke mindst de berømte kukure - for blot at nævne lidt af dette vældige juleudbud. På en snoet gang kan du komme op på anden etage forbi et otte meter højt juletræ pyntet med mere end 4.800 glasfigurer. Her er både traditionelle ting, men også eksklusivt håndarbejde i glas, træ eller keramik, så her er noget for enhver pengepung - og så er her jul hele året rundt.

Käthe Wohlfahrt med juleting hele året

Käthe Wohlfahrt med juleting hele året

KaDeWe - Berlins helt store shoppingscenter

Bag Kurfürstendamm ligger en anden stor indkøbsgade Tauentzienstrasse med bl.a. det syv etagers store shoppingsmekka KaDeWe. Har du ikke tidligere været i Berlin, er dette center et must. På næstøverste etage finder du et madmarked, som siger spar to til de fleste andre madmarkeder og med mulighed for at spise lækkert. På etagerne neden under finder du beklædning, interiør og meget andet, som kan inspirere til juleindkøb - og så er det tyske prisniveau generelt lavere end i Danmark. 

Det store shoppingscenter KaDeWe

Det store shoppingscenter KaDeWe

Hackesche Höfe

Bag gaden Rosenthaler Strasse 40-41 finder du ni sammenhængende gårde med skinnende blanke facader i geometriske mønstre med fabelagtige farver (specielt i den første gård). Komplekset er opført i begyndelsen af 1900-årene og blev efter krigen genopbygget i den originale stil. Gårdene, der er lidt af et kult sted, har eget teater, restauranter, kunstgallerier og flere specialbutikker bl.a. den berømte urmager Askania-uhren, men også  den lille butik Eat Berlin med specialprodukter direkte fra producenten.
Længere inde ligger chokoladebutikken Sawade, der har alt godt til dig som holder af chokolade, marcipan, nougat og trøfler m.m. 

Hackesche Höfe

Hackesche Höfe

Gendarmenmarkt - et af Berlins bedste julemarkeder

Når det kommer til julemarkeder har Berlin næppe sin lige. Mere end 60 forskellige julemarkeder finder du i den julepyntede tyske hovedstad – lige fra det meget klassiske til det mere kitschede. Besøg f.eks. et af de hyggeligste julemarkeder på Gendarmenmarkt, der ligger flankeret af Deutscher Dom på den ene side og Französisher Dom på den anden og med Konzerthaus Berlin midt i mellem.
Efter den frygtelige terrorhandling på julemarkedet ved Gedächtnis Kirche i 2016, hvor en lastbil kørte ind i menneskemængden, er sikkerheden skærpet, så der passes godt på, når du træder ind på  julemarkedet og skal måske vise indholdet i din rygsæk til sikkerhedsvagterne.
Omkring Schiller-fontænen midt på pladsen finder du små boder med alt fra forskellige fødevarer med delikatesser over specialoste og diverse pølser til den traditionelle glüwein, ristede kastanjer og pandekager. Men her er naturligvis også slik og god chokolade, ligesom her er boder med kunsthåndværk fra træskærerarbejder til smykker o.m.a. 
Fra scenen foran Konzerthaus Berlin lyder sprøde juletoner fra et brassband, mens den gode julefe klædt helt i hvidt vandrer rundt på stylter og strør sit magiske stjernedrys ud over de besøgende. Kort sagt har julemarkedet på Gendarmenmarkt - der også kaldes WeihnachtsZauber - alt hvad et traditionelt julemarked skal byde på. 

Julemarkedet Gendarmenmarkt

Julemarkedet Gendarmenmarkt

Julemarkedet ved Kulturbrauerei

Kig også forbi julemarkedet ved Kulturbrauerei, der holdes i skyggen af de gamle industribygninger. På dette traditionsrige julemarked er der også et nordisk islæt med boder fra bl.a. Sverige og Norge, der byder på anderledes varme drikke som varm æblepunch. Julens største pølsegrill ligger (måske) her - og duften frister - ligesom du finder træskærerarbejde af høj kvalitet f.eks. et skærebræt af oliventræ med helt vidunderlige mønstre. 

Træskærerarbejde på julemarkedet ved Kulturbrauerei

Træskærerarbejde på julemarkedet ved Kulturbrauerei

Hotel Estrel Berlin - Europas største

Under en miniferie i Berlin kan du bo på et af Europas største hoteller Estrel Berlin, der har 1.125 værelser, konferencecenter, showrooms og underholdningscenter etc. og fire forskelligartet restauranter - alt samlet under ét tag. I den store hotelhall, som dækkes af et glastag 13 meter over ens hoved, står en stor keramiskfontæne skabt af  Gilbert Portanier - en af Picassos elever - og inspirationen herfra er tydelig. I hall'ens ene ende findes Atrium Bar og her kan du nyde en forfriskning i lyset fra det tændte juletræ, inden middagen i grillrestauranten, hvor der bl.a. serveres et super mørt stykke oksemørbrad. Hotel Estrel Berlin ligger lidt uden for Berlins centrum i bydelen Neukölln, men her er blot 250 meter til S-togstationen Sohnenallee. 

Hotel Estrel Berlin

Hotel Estrel Berlin

Stars in Concert på Hotel Estrel Berlin

Under samme tag ligger et af Berlins store underholdningstilbud Stars in Concert, som byder på en rejse gennem populærmusikkens historie fra Elvis til Madonna - fra Louis Armstrong til Whitney Huston og meget mere. Som hentet direkte fra The Strip i Las Vegas. Denne aften er juleprogrammet med bl.a. Sheer, Georg Michael, Withney Huston, Elvis Presley og Blues Brothers m.fl. På scenen er spillevende musikere og de artister som optræder er både i udseende, mimik og stemmeføring så tæt på originalerne, at du forundres. Samtidig med at de optrædende er på scenen, vises film og videoklip på store lærreder, der er virkeligt godt synkroniseret. Stars in Concert, der jævnligt skifter program, er et top professionelt show, du ikke skal snyde dig selv for. 

Stars in Concert på Hotel Estrel Berlin

Stars in Concert på Hotel Estrel Berlin

McArthurGlen - Designer Outlet Berlin

På vejen hjemefter kan du lægge vejen forbi indkøbsbyen McArthurGlen, der ligger ca. 45 minutters kørsel vest for Berlin. Er du ikke selv kørende går der shuttle bus hertil fra Berlin. 
Konceptet bag McArthurGlen og Designer Outlet Berlin er at opbygge en lille by i en bestemt stilart afhængig af beliggenheden - her med bl.a. bindingsværkshuse - og lade omkring 900 forretninger med forskellige brands sælge deres luksus varer til priser, som ligger 30-70 procent under udsalgsprisen andre steder. I denne bilfri indkøbsby kan du handle eksklusivt modetøj, sportstøj, tøj til børn, sko, tasker og meget mere. Og så er her naturligvis flere interessante spisesteder. Kommer du fra Vestdanmark ligger der et tilsvarende Designer Outlet i Neumünster lidt syd for Kiel. 

McArthurGlen - Designer Outlet Berlin

McArthurGlen - Designer Outlet Berlin

Shopping i Scandlines Bordershop

Tilbage i Rostock er der tid til at gøre de sidste indkøb i Scandlines Bordershop inden det igen går med færgen. På 1200 kvadratmeter kan du vælge mellem et hav af varer fra vin og spiritus til slik m.m. til priser som er noget billigere end på selve færgen. En miniferie i Tyskland kan sagtens betale turens omkostninger, hvis du handler nok - og de rigtige steder. For som Scandlines så sandt siger: Tyskland er tæt på - Tyskland har alt - Tyskland har mange ting, som du ikke vidste - Tyskland har noget for alle -Tyskland har noget hele året. 
NB! Vil du vide mere om Berlin og eventuelt have en vidende guide til at ledsage dig til de specielle steder, kan det anbefales at kontakte GoArt-Berlin - der også guider helt små grupper.

Bordershop Rostock

Bordershop Rostock

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Berlin

Berlin er hovedstad i Tyskland og er en af landets 16 delstater. 

Befolkningstal: Ca. 3,5 mio.

Areal: Hele Tyskland er ca. 357.376 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 356 km til Berlin 

Mest besøgte attraktion: Metropolen Berlin har mange flotte pladser, et rigt kulturliv med både museer og koncerter.

Mere information:

Turistinformation: Berlin

Turistinformation: Tyskland

Rejs til Tyskland med Riis Rejser:

Se rejserne med Riis Rejser her