Obidos - en eventyrlig by i Portugal
Log ind Log ind
Obidos - en eventyrlig by i Portugal

Obidos - en eventyrlig by i Portugal

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Gislev Rejser

Denne formiddag har vores rejseleder et par ekstra oplevelser til os, før vi rammer middelalderborgen Obidos - et kort besøg ved Batalha-klostret samt et kig til kirkerne på torvet ved Nazaré højt over havet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dominikanerklostret i Batalha

Vi er kørt forbi klostret i Batalha et par gange, men nu overraskes vi med et besøg. Dette imponerende kloster, der betragtes som et af Portugals nationalmonumenter, blev bygget til minde om Joao I's sejr over spanierne i 1385. Men klostret stod ikke færdigt før mere end 100 år efter i 1517 og kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1983. Her ligger flere kongelige begravet - bla. Jaoa I og dennes engelske hustru Philippa af Lancaster samt deres søn Henrik Søfareren. Klosterkirkens ydre er opført i lyse kalksten og har en indgangsportal udsmykket med religiøse motiver og statuer af apostlene. Indvendigt tager det 30 meter høje kirkerum med gotiske loftsbuer pusten fra én.

Klosterkirken i Batalha

Klosterkirken i Batalha

Nazaré med kirker og specielt klædte kvinder

Højt over Atlanterhavet med udsigt til stranden ved Nazaré har vi dagens anden overraskelse - et besøg ved kirken Nossa Senhora da Nazaré og det lille kapel Ermida da Memoria.

Nossa Senhora da Nazaré

Nossa Senhora da Nazaré

På torvet mellem kapel og kirke står de helt specielt klædte kvinder og sælger tørrede frugter og nødder. Kvinderne er kendt for at klæde sig i flere lag skørter - hvilket også er nødvendigt på dette vindomsuste sted.

Farverige handlende Nazaré

Farverige handlende Nazaré

Eventyrbyen Obidos

Den fortryllende bjerglandsby Obidos blev givet af kong Dines til sin dronning Isabel af Aragonien som brudegave i 1282 og er i dag en af Portugals største seværdigheder. Middelalderbyen er omgivet af en intakt bymur og har middelalderborgen liggende i udkanten af byen. Fra byporten, der er prydet med azaulejos og loftmalerier, kommer vi ind på hovedgadens toppede brosten omgivet af hvidkalkede huse med souvenirbutikker, mode- og design– samt delikatesseforretninger, caféer og restauranter - en rigtig turistby.
Den smalle hovedgade Rus Direita ender ved kirken Santiago, som viser sig at være indrettet som en større boghandel! Bagved ligger middelalderborgen som Afonso Henriques udbyggede i 1148 efter at han havde vundet den fra maurerne og den kan vi frit vandre rundt ved og nyde det omkringliggende landskab.

Obidos  - en eventyrlig middelalderby

Obidos - en eventyrlig middelalderby

Obidos' kirker

Obidos har flere kirker og lige så mange historier. Vi besøger Santa Maria kirken, for det var her, at den ti-årige kommende kong Afonso V blev gift med sin første hustru den kun otteårige Isabel af Avis i 1447. Kirken er naturligvis prydet med flotte azulejos. Også Sao Pedro-kirken er et besøg værd med sit guldbelagte alter.

Kirken Santa Maria

Kirken Santa Maria

Rundt på bymuren

Er man normalt gående og ikke lider af højdeskræk, kan det anbefales at vandre en tur rundt på bymuren langs brystværnet og nyde udsigten udover det lavtliggende landskab uden for byen, men også få et fint overblik over byens mange bygninger. Vi er på en middelalderbymur med de ujævnheder der nu engang findes, så vær forsigtig og stå stille, når der skal iagttages, da her er flere meter ned - og intet rækværk.

Rundt på bymuren

Rundt på bymuren

Samme eftermiddag kører vi mod Cascais, der ligger ved Atlanterhavskysten - en perle ca. 30 km. vest for Lissabon.

Fakta om Portugal

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Gislev Rejser