10 steder du skal opleve i Nordsjælland
10 steder du skal opleve i Nordsjælland

10 steder du skal opleve i Nordsjælland

Kongernes Nordsjælland har naturligvis langt flere end 10 steder du skal opleve, men her er et lidt anderledes bud på steder til dig, der både er aktiv, kulturel og har smag for gode sager.

Rasmus Schønning

Rasmus Schønning

Fotograf

Tilføj favorit

Frederiksborg Slot i Hillerød

Frederiksborg Slot er sammen med Kronborg i Helsingør sande kulturjuveler og begge skal opleves. Frederiksborg Slot er Nordens største renæssanceslot og blev lige som Kronborg bygget i deres nuværende form af Christian d. 4. Slottet, der stod færdigt først i 1600 tallet, skulle demonstrere hans magtfulde position i hele Norden. Selve slottet ligger smukt på tre små holme i slotssøen i Hillerøds centrum. Inden for slottets mure venter der store kulturelle oplevelser som det Det Nationalhistoriske Museum med de seneste 500 års danmarkshistorie og kirken, hvor prins Joakim giftede sig med Alexandra d. 18. november 1995.

Fredriksborg Slot i Hillerød

Fredriksborg Slot i Hillerød

Frederiksborg Slots slothave

Udenfor i de naturskønne omgivelser er Frederiksborg slot lige så imponerende. For det første fordi du idefra kan se hvor smukt det nuværende slot er, men slotshaven er også seværdig fordi den er så sirlige anlagt. Det er en barokhave med monogrammer klippet i buksbom, pragtfulde blomster, kaskadeanlæg og de flotte skulpturer. Denne del af haven er genskabt efter studier af J.C. Kriegers anlæg fra 1725. Imellem de snørklede stier i den romantiske del af haveanlægget finder du blandt andet Frederik d. 2.’s lille Badstueslot.

Frederiksborg Slotshave i Hillerød

Frederiksborg Slotshave i Hillerød

Esrum Kloster

Esrum Kloster er også en kulturskat, selvom der ikke står så meget tilbage af det enorme kloster. Faktisk kun 1/10 del og de mange mursten er blevet brugt til både Frederiksborg Slot og Kronborg Slot. Den oprindelig kirke var så stor, at Aarhus Domkirke kunne står inde i den. Esrum Kloster er en virkelig fin familieoplevelse, hvor historien gøre levende og sommeren igennem er der arrangementer, så det er bare at holde øje i kalenderen. Der er også et fint lille spisested.

Esrum Kloster ligger nord for Esrum Sø

Esrum Kloster ligger nord for Esrum Sø

En dag i Hornbæk

De nordsjællandske byer som Hornbæk, Gilleleje og Tisvildeleje har allerede noget sydlandsk sommerstemning over sig og de hvide sandstrande er suveræne, fordi vandet er børnevenligt samtidigt med, at du kan være aktiv. På Hornbæk Strand er der venlige livreddere hele sommeren og i gadebilledet ligger cafeer og restauranter side om side. Hvis du gerne vil prøve at spise på en noget anderledes måde, så kan fællesspisning på nyligt istandsatte HornbækHus anbefales.

Fællesspisning i smukke HornbækHus i Hornbæk er bare en af de aktiviteter, der er i huset

Fællesspisning i smukke HornbækHus i Hornbæk er bare en af de aktiviteter, der er i huset

Kajak og kartoffelmadder

Tæt på Fredensborg Slot ved Esrum Sø ligger kajakfirmaet Sne og Vand, som kan tage dig med på kajaktur, hvis du ikke har din egen kajak. Du behøver ikke at have erfaring, for du får en grundig instruktion, før du padler ud på vandet. Hvis du føler dig sikker på egen hånd, kan du også sagtens det. Der er også dobbelt kajakker, hvis der er mindre børn, som skal med, men som måske ikke kan padle selv.

Dejlig mad i Skipperhuset

Med udsigt til Esrum Sø ligger Skipperhuset, og det er et oplagt sted at få stillet sulten, hvis du vil spise lokale retter af høj kvalitet uden at blive ruineret. Der er mange fiskeretter på menuen, men kartoffelmadden kan i den grad anbefales. Hvis du ikke har fået nok af søen, er det lige uden for døren, at du stige ombord på Bådfarten Esrum Sø. Fantastisk sejltur med guide.

Den legendariske og yderst velsmagende kartoffelmad på Skipperhuset

Den legendariske og yderst velsmagende kartoffelmad på Skipperhuset

Mere smag på Nordsjælland

Lad det bare være sagt du spiser godt i Nordsjælland og det lokale køkken dyrkes mange steder. Der er to steder som varmt kan anbefales og det ene en bærverden med jordbær, hindbær osv enten Gundekildegård eller Rokkedyssegård, mens det andet er Peter Beier og hans guddommelige chokoladeverden.

Prøv noget nyt - op på polo-hesten

I de smukkest tænkelig omgivelser ved Lyngbækgård ved Nivå kan du prøve noget så specielt som at ride på en veldresseret polohest og prøve kræfter med en sport, der ikke er så udbredt i Danmark. Det er virkelig svært, men også sjovt og du får en grundig instruktion, før du stiger op en rigtig hest. Som Pippi siger ”Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt” Jovist, men der skal nok lige lidt flere timer til, før man kan tage den i fuld galop på samme måde som instruktørerne, men en herlig og anderledes ferieoplevelse.

Prøv noget helt nyt - spil polo - hvis du kan

Prøv noget helt nyt - spil polo - hvis du kan

Masser af skønne campingpladser i Nordsjælland

Det herlige ved campingferie er, at du kan koble huset på ryggen og rejse videre. Ikke at der er de store afstande i Nordsjælland. Nivå Camping og Hillerød Camping er to familiedrevne campingpladser, hvor der er utrolig hyggeligt. Sidstnævnte er kåret til Årest Danske Campingplads i 2019 til Danish Camping Award. Er du medlem af DCU kan du spare en del penge ved at bo på campingpladserne i Nærum, Hornbæk eller Rågeleje. Se link i faktaboks.

Fakta om Danmark - Nordsjælland - Hillerød - Nivå

Nordsjælland er området nord for København med kendte byer som Helsingør, Hillerød, Hundested og Fredensborg. Området kaldes også for Kongernes Nordsjælland, fordi der er så mange "royal" attraktioner.

AnneVibekeRejser anbefaler bl.a.:

Fredensborg Slot

Esrum Kloster

Kajak på Esrum Sø

Spis chokolade hos Peter Beier og jordbær på Gundekildegård

Spil Polo her

Find flere attraktioner og oplevelser her:

Turistinformation: VisitNorsjælland

Vi boede på Hillerød Camping og Nivå Camping

Se også: Dansk Camping Unions campingpladser