Vintercamping i Kläppen: Her har børnene det godt

Hvorfor elsker børn sne?

Jeg har ofte tænkt på, hvorfor de fleste børn elsker at være på skiferie, og det må være fordi der bare er så meget sne. Når de vil lave en snemand skal der ikke en hele haves sne til. Hjemme ender det som regel med en lille snemand midt på det grønne græs, og i øvrigt en snemand, der ikke holder længe. Her oppe er der både sne til skiløb, hundeslæde, kælkebakker og adskillige snemænd også selvom, der er børn alle vegne. Der er sne nok til alle, og det synes de er suverænt.

Vi er 3 familier med børn af sted sammen, men vi bor i hver vores hytte. Mens de voksne tømmer bil er de største af ungerne allerede i gang med at bygge en snehule i den bunke sne, der ligger lige ved siden af hytterne. Først da der er tændt op i pejsen, aftensmaden står på bordet og der er kaldt en milliard gange, kommer de ind. Glade med røde kinder. Skønt.

Lidt af en prøvelse

Næste morgen, hvor alle skal ud af døren for første gang, er lidt af en prøvelse. Der er ski, støvler, skistave og overtøj alle vegne. Og bedst som vi netop synes alle er klar til at gå i fælles flok, skal Heidi på toiletet. Sådan er det, men fordelen er, at vi for det første har masser af tid og for det andet, er skianlægget ikke større end, at vi sagtens finder de andre igen. Det er også en fordel, når nu vi begynder at stå på ski. Stort set alle pister slutter samme sted, så det er let at mødes, selv om vi står på pister af forskellige sværhedsgrader. Børn, der er store nok til at tage pisterne selv, farer heller ikke vild.

Det er selvfølgelig en fordel, hvis man som forældre har været på skiferie, før man får børn. Det gør det hele lidt lettere, men ellers er vejen frem at tage af sted sammen med venner eller familie, som har været af sted før, og på den måde få de få og enkle tips, der skal til for at få en god ferie.

Skiskole og troldesafari – en herlig blanding

Når man som dansker tager på skiferie, er det som regel kun en gang om året. Derfor kan skiskole anbefales til alle. Børnene i vores gruppe er altid på skiskole, og de elsker det. Det handler ikke om have ferie fra skolen der hjemme for at komme på en ny skole. Tværtimod. Skiløbet bliver leget ind i børnene, og mange af lærerne er danskere, så der er heller ikke problemer med sproget.

De mindste i vores gruppe afslutter deres skole med at tage på "Troldesafari". I en slæde trækkes de af en snescooter et godt stykke ind i skoven for at møde skovens venlige væsner, så som trolde og feer. I skulle have set Christians øjne, da han kørte af sted sammen med en masse andre børn. Øjne fulde af spændte forventninger, og glemte helt at mor og far ikke "måtte" komme med. Da han skulle i seng om aften blev han ved med at snakke om, hvordan trolden boede ude i skoven i en lille hytte og levede af bær og mos. Herligt.

Ingen problemer med at sove

Det helt ideelle ved hytterne er, at vi kan lave mad sammen, og spise "hjemme". Der er ingen der skal shines op for at gå på restaurant. Hele ferien foregå under hjemlige og hyggelige forhold, hvor familien er samlet hele ugen. Det kan godt være, at børnene er svære at få med ind om aftenen. Det er de. Men der er til gengæld ingen problemer med at få dem til at sove om aften. En efter en falder de i søvn. Og det skønne er, at det er en hel naturlig træthed, som de ikke engang orker at kæmpe i mod. Når ungerne er lagt i seng, er der tid til voksenhygge – hvis man ellers orker. De fleste aftener falder vi sjov nok også bare omkuld.

3 måneder og på første skitur

Mens de andre løber Kläppens pister tynde har jeg lejet en pulk i skibutikken. Jeg har ikke prøvet det før, men bare set en masse andre gøre det. Jeg får god vejledning i butikken og beslutter mig for at prøve. Mathias er pakket godt ind i flyverdragt, lammetæppe og ligger nu trygt og godt i pulken, som er fastspædt til min talje. Vi starter med at gå lidt rundt i terrænet, så vi hele tiden er tæt på enten vores egen hytte eller spisestederne i anlægget. Således at vi kan gå ind, hvis han lige pludselig bliver ked af det. Men det går forrygende. Dagen efter bliver det til en 3 timers tur gennem skoven. Fantastisk at gå gennem den snebeklædte skov under blå himmel og i den friskeste luft. Bare Mathias og jeg. En af de stunder man som forældre aldrig glemmer…..

Praktiske informationer

-Børn under 8 år, der står på ski med hjelm får gratis liftkort.¨
-Hjelme kan leje på stedet sammen med skiudstyr.
-Hytterne er rummelige og veludstyret, og ligger centralt i forhold til pisterne.
-Lige på den anden siden af vejen ned til søen ligger Kläppens Camping, som i øvrigt er Sveriges første vintercampingplads.
-Jo senere I tager af sted på året jo varmere bliver det. Værd at overveje, hvis man har helt små børn med.
-Selvom der er tørreskab i hytterne, kan det anbefales at tage to sæt skitøj med til de mindre børn.
-Husk at give børnene rigeligt at drikke. De er fysisk aktive og glemmer ofte selv at de er tørstige.
-Kläppen ligger 470 km fra Göteborg.

Læs mere her www.klappen.se